Begrepene du bør kunne før du kjøper toppturstøvler
Når du skal kjøpe nye skistøvler eller randoneestøvler er det mange ord og beskrivelser du må kunne. Her får du en rask innføring i de aller viktigste.
ORDGUIDE: Vi guider deg gjennom ordene og begrepene du bør kunne før du kjøper toppturstøvel. Foto: Martin I. Dalen
Lesetid: 3 minutter
Hva betyr egentlig tech-inserts, fleks og lestbredde? At du har orden på ordene, utrykkene og beskrivelsene som gjelder for toppturstøvler kan være avgjørende for at du finner støvlene som er riktige for deg. Her tar vi deg med gjennom de aller viktigste. Husk at du også i denne mappen finner en rekke guider for hvilket utstyr du bør velge. På våre testsider finner du også et rikt arkiv teststoff.
Maljene i tådelen, som pinnene på techbindingene stikkes inn. Fins både med og uten godkjenning fra tidligere patentinnehaver Dynafit.
Fleks
Sier noe om hvor mye støvelen bøyer seg. Stiv fleks vil overføre mer kraft til skien, men fleksen bør stå i forhold til kjørerens styrke, størrelse, teknikk og ambisjoner. Det fins ingen standard eller felles skala for fleks, slik at tallene ikke er sammenlignbare mellom merker.
Grilamid
Plastmateriale som er stivere enn PU-plast (polyuretan) som er vanlig i alpinstøvler. Dermed kan man bruke mindre uten å forsake stivhet, for å spare vekt. Bakdelen er at Grilamid er sprøere, og gir derfor mindre progressiv fleks i støvelen sammenlignet med Pebax og PU-plast.
Angis i grader, og forteller hvor mye ankelleddet kan beveges når støvelen er i oppover-modus. Sier mye, men ikke alt, om hvor god støvelen er i motbakke. Hvor høyt underskallet går og hvor mange av gradene som går fram- og bakover er også viktige faktorer.
Innerstøvel
Er ofte tynne og lette i toppturstøvler, og blir fort slitt. Tykkere liner er mer komfortabel og varmere. Bør strammes godt for å unngå gnagsår.
Karbonfiber
Materiale som kan gi stor stivhet i relativt små mengder – dermed spares vekt. Bakdelen er at karbonfiber føles sprøtt og gir mindre progressiv fleks. I toppturstøvler brukes karbonfiber som regel til å forsterke og stive av andre materialer, med unntak av enkelte konkurransestøvler i nesten ren karbonfiberkonstruksjon.
Når du først har kjøpt en støvel kan det dessuten viktig å tilpasse den. Hvordan du gjør det ser du her.
Lestbredde
Bredden på støvelen. Racingstøvler for alpint er smale og har under 100 millimeters bredde. Mer komfortable støvler har gjerne over 100 millimeter. Sier noe om komforten og kjøreegenskapene, men ikke så mye at du bør kjøpe støvler uprøvd.
Liner
Samme som innerstøvel.
PU-plast (polyuretan)
Den vanligste plasttypen i ordinære alpinstøvler. Er mykere og seigere enn Pebax og Grilamid. Krever tykke lag, som gir høy vekt, for å bli stivt. Gir til gjengjeld svært progressiv fleks.
Pebax
Plasttype som er stivere, lettere og sprøere enn PU-plast – men ikke i samme grad som Grilamid.
Progressiv fleks
At motstanden i støvelen øker i takt med at trykket mot plasten øker. Jo mer progressiv fleks, jo bedre er støvelen å kjøre med.
Tech
Mye brukt navn på moderne toppturutstyr hvor bindingene har pinner som stikkes inn i støvelen. Fins i utallige varianter og flere standarder.
Allerede abonnent?
Kjøp abonnement og få tilgang til artikkelen.
Alle abonnement gir full tilgang til hele vårt digitale univers. Det inkluderer Fri Flyt,
Terrengsykkel, UTE, Klatring, Landevei og Jeger sine nettsider, app og e-magasin.
1 måned
Digital tilgang til 6 nettsider
Papirutgaver av Fri Flyt
Lavest månedspris
Abonnementet fortsetter å løpe etter bindingstiden inntil du selv sier det opp
3 måneder
Digital tilgang til 6 nettsider
Papirutgaver av Fri Flyt
Lavest månedspris
Abonnementet fortsetter å løpe etter bindingstiden inntil du selv sier det opp
12 måneder
Digital tilgang til 6 nettsider
Papirutgaver av Fri Flyt
Lavest månedspris
Abonnementet fortsetter å løpe etter bindingstiden inntil du selv sier det opp
Betal smartere med Klarna.
Abonnementene fornyes automatisk og kan sies opp når som helst, men senest før perioden utløper.
Friflyt.no har daglig dekning av det som skjer i skianlegg og toppturområder, og vi dekker debatter og dilemmaer om alt fra snøskred til klimaendringer. Om sommeren skriver vi om aktiviteter skifolk er opptatt av når det ikke er snø på bakken, som vannsport og sykkel.
På friflyt.no finner du også Fri Flyt sine skitester og mer enn 750 guider til toppturer.