Slik tilpasser du toppturstøvlene selv, uten å smelte plasten
En skistøvel som passer foten godt er viktig for en god skiopplevelse. Støvelen skal være så trang at den presist overfører krefter til skien, men ikke så trang at den påfører smerte. Vi gir deg en guide for hvordan du kan blokke skistøvler på egenhånd.
VARMEPISTOL: Lidelse trenger ikke nødvendigvis henge sammen med lidenskap. Med for kort tid til neste skidag, og for lang tid til neste ledige time i sportsbutikken, måtte Erling Grøstad til slutt ty til egne metoder for å få bukt med vonde skistøvler. Her med varmepistol.
Lesetid: 7 minutter
Det finnes mange grunner til å gjøre tilpassing av støvelskall på egenhånd, og alle er ikke rasjonelle. Likevel vet ingen bedre hvor skoen trykker enn du gjør selv.
Men først, en advarsel: Å modifisere skall på en uegnet måte kan skade skistøvelen din, og i verste fall gjøre den ubrukelig.
Vi anbefaler derfor i hovedsak å gå gjennom følgende sjekkliste når du skal kjøpe og tilpasse skistøvler:
Oppsøk en sportsbutikk med kompetanse på bootfitting for å få hjelp til de neste punktene.
Få laget formstøpt såle - slik sørger du for at foten din er mest mulig lik slik den vil være når du står på ski.
Velg et skall som best mulig passer foten din (og nei, du skal ikke ha noe å vokse i).
Prøv å avlaste eventuelle presspunkter med varmetilpassing av innerstøvler, pads, forskjellig innerstøvler, eller andre kreative metoder.
Tilpassing av skall hos spesialist for å fjerne eventuelle presspunkter.
Saken er republisert, men fortsatt like aktuell
Fortsatt ikke bra?
Dersom du, etter å ha fulgt oppskriften i forrige avsnitt, fremdeles ikke er fornøyd med passformen på skistøvelen din, kan det hende at det er på tide å tenke på å tilpasse skallet på egenhånd.
Tilpassing av skistøvler er en iterativ prosess, og det er ikke alltid like enkelt å treffe på første forsøk når bootfitteren i butikken spør hvor skoen trykker (dette vet du jo ikke for alvor før etter noen skidager i de nye støvlene).
En annen grunn kan være at du av diverse årsaker (f.eks. covid-nedstenging) ikke har tilgang på en profesjonell bootfitter, og dermed må gjøre jobben sjøl.
Hva er canting? Hvorfor bør man ha spesialtilpasset såle? Hva er fresing og blokking? Her får du vite det du trenger om bootfitting og tilpasning av alpinstøvler.
Den vanligste årsaken for å tilpasse skallet på en skistøvel er fordi den presser på de harde delene av foten.
Dette kan for eksempel være på utsiden av mellomfotsknoklene (sjette tå), navikularknokkelen, eller medial malleol (indre ankelkul). For å identifisere nøyaktig hvor skoen trykker kan det være nyttig å bruke litt tid på slutten av skidagen for å kjenne hvor smerten oppstår. Et lite triks er å dunke lett på utsiden av skallet med en liten hammer.
En kan så feste en tapebit på skallet og markere med tusj der skallet skal tilpasses. I denne artikkelen tar vi deg gjennom prosedyren for å tilpasse to svært vanlige problemområder, nemlig:
De fleste skistøvler lages av termoplast. Termoplast en polymer som kan endre form permanent (plastisk) ved oppvarming, uten at den mister styrke.
Dette kan gjøres fordi polymerkjedene ikke henger sammen, og derfor kan gli uavhengig av hverandre. Termoplaster har to viktige temperaturgrenser som må tas hensyn til; disse er glasstransisjonstemperaturen (Tg) og smeltetemperaturen (Tm).
Kort fortalt arbeider vi i området over glasstransisjonstemperaturen, men under smeltetemperaturen, når vi modifiserer skistøvler.
Det er viktig å ikke varme området du skal tilpasse for mye slik at plasten smelter. Se tabellen annet sted på siden for ønsket oppnådd temperatur for to vanlige plasttyper, nemlig grilamid og polyuretan.
Dette trenger du
Litt avhengig av hva slags tilpasninger du skal gjøre trenger du følgende utstyr:
Varmepistol (ca. 300 kr hos Clas Ohlson)
Infrarødt termometer (ca. 200 kr hos Clas Ohlson)
11” og 18” sveisetang (ca. 190 kr per stk. hos Biltema)
Skrutvinger i diverse fasonger
3D-printer, en kompis med 3D-printer, eller 3Dhubs.com
Tid (ikke gjør dette rett før du skal i middag til svigers)
Ønsket temperatur
Ønsket formingstemperatur for to vanlige plasttyper brukt i skistøvler er vist i tabell til høyre. Temperaturene er kun veiledende.
Materiale: Grilamid
Teknisk navn: PA-12
Ønsket temperatur: 80-90 grader
Materiale: Polyuretan
Teknisk navn: TPU
Ønsket temperatur: 140-150 grader
Sjette tå punch
Tecnica Mach 1
Denne modifikasjonen kan gjøres dersom du har presspunkter på utsiden eller innsiden av fotbladet, altså at lestbredden er for smal på utsatte steder. Eksempelet er her vist på Tecnica Mach 1, som er laget av polyuretan. Lestbredden er her oppgitt til 103mm, mens eieren av støvelen målte breieste punkt på sin fot til 117mm (!).
1: Gjør klar utstyret
Last ned 3D-filer her, og skriv dem ut i ABS-plast eller tilsvarende. Fest de 3D-printede delene på egnet sveisetang som vist. Stabiliser gjerne leddet på sveisetangen med gaffatape eller lignende. Finn frem varmepistol og infrarødt termometer.
2: Merk området du vil tilpasse
Fest en tapebit på støvelen og bruk en tusj til å markere der du vil tilpasse skallet. Det er viktig at du treffer så nøyaktig som mulig. Helst bør du allerede ha gjort merkingen på slutten av en smertefull skidag.
3: Varm opp området som skal tilpasses
Bruk en varmepistol til å varme opp området der du vil tilpasse. Tilpass temperatur etter plasttype. For polyuretan er dette ca. 140 grader.
Det er kun det området som skal formes som skal varmes opp. Resten av støvelen bør skjermes så mye som mulig. Bruk gjerne plater, aluminiumsfolie eller andre flater for å styre varmen unna områder med liten veggtykkelse.
Bruk termometeret til å måle temperaturen i plasten. NB! Dersom du kun varmer fra utsiden av skallet, bør du også sjekke temperaturen på innsiden for å sjekke at den er gjennomvarm. Bruk god tid på oppvarmingen!
4: Trykk!
Still inn sveisetangen på ønsket forspenning. Husk at du kan alltid repetere prosessen dersom du ønsker å forme mer, men det er mye vanskeligere å gjøre det motsatte. Sikt deg inn på riktig område, og spenn tangen.
La det hele stå å godgjøre seg til skallet er romtemperert. La det gjerne stå over natten.
5: Stikk på ski, og gjenta om nødvendig
Test støvelen på ski, gjerne i bakke slik at du får litt mengde. Kjenn etter om presspunktet fremdeles er tilstede. Gjenta punkt 1 til 4 om nødvendig.
Indre ankelkul
Dynafit Hoji Free
Da selveste Eric Hjorleifson designet Hoji Free støvelen ønsket han å kombinere gode gåegenskaper med presisjon og ytelse.
Mange har nok opplevd kantene langs skallet som ukomfortable, og selv om Hjorleifson sjøl forklarer disse som «precision fit», har han nok selv innsett at disse ikke passer for alle.
Hjorleifson la nemlig nylig ut en youtube-video, der han forklarer hvordan disse enkelt kan modifiseres. Fremgangsmåten vist her er en variant av dette. For ordens skyld nevner vi at at skallet på Hoji free støvlene er laget av Grilamid.
1: Gjør klar utstyret
Finn frem sveisetenger og skrutvinger. 3D-printede deler er ikke nødvendig for denne modifikasjonen. Finn frem varmepistol og infrarødt termometer. I tillegg anbefaler vi å finne en kraftig struktur som du kan klemme mot. Dette kan være for eksempel være en kraftig arbeidsbenk (se bilde). Dersom du ikke har tilgang på arbeidsbenk kan en bjelke gjøre nytten.
2: Merk området du vil tilpasse
Bruk en tusj til å tegne på området du mener er mest problematisk. Ettersom hodet på skrutvingen har en gitt størrelse, er det ikke nødvendigvis mulig å ta alt på én gang. Tegn på med tusj.
3: Varm opp området som skal tilpasses
Sett støvelen i gåmodus, og roter overskallet så langt bak som mulig. Bruk en varmepistol til å varme opp området der du vil tilpasse. Tilpass temperatur etter plasttype. For grilamid er dette ca. 80 grader. Det er kun det området som skal formes som skal varmes opp.
Resten av støvelen bør skjermes så mye som mulig. Bruk gjerne plater, aluminiumsfolie eller andre reflekterende flater for å styre varmen unna tynne områder. Bruk termometeret til å måle temperaturen i plasten. NB! Dersom du kun varmer fra utsiden av skallet, bør du også sjekke temperaturen på innsiden for å sjekke at den er gjennomvarm. Bruk god tid på oppvarmingen!
4: Form!
Sett støvelen i skimodus. Plasser støvelen på en flate med indre side mot bordplate. Bruk den lange sveisetangen til å klemme støvelen inntil bordbenet. Dette bør være omtrent rundt svingpunktet til overskallet. Bruk så en skrutvinge til å trekke kanten av skallet mot bordbenet. Etterstram så langt du tør. La stå til skallet er romtemperert.
5: Stikk på ski, og gjenta om nødvendig
Test støvelen på ski, gjerne i bakke slik at du får litt mengde. Kjenn etter om presspunktet fremdeles er tilstede. Gjenta punkt 1 til 4 om nødvendig.
Bonustips - Før du tilpasser skallet
Som nevnt innledningsvis er modifisering av skallet siste utvei. Før du kommer så langt bør du prøve å avlaste pressområder på andre måter. Dersom innerstøvelen som følger med skistøvelen gir presspunkter, kan det lønne seg å prøve en annen innerstøvel. Dersom du har problemer med ankelkuler bør du være oppmerksom på innerstøvler med utskjæringer i disse områdene. Neopren og andre skumbaserte materialer kan fungere godt som polstring.
Allerede abonnent?
Kjøp abonnement og få tilgang til artikkelen.
Alle abonnement gir full tilgang til hele vårt digitale univers. Det inkluderer Fri Flyt,
Terrengsykkel, UTE, Klatring, Landevei og Jeger sine nettsider, app og e-magasin.
1 måned
Digital tilgang til 6 nettsider
Papirutgaver av Fri Flyt
Lavest månedspris
Abonnementet fortsetter å løpe etter bindingstiden inntil du selv sier det opp
3 måneder
Digital tilgang til 6 nettsider
Papirutgaver av Fri Flyt
Lavest månedspris
Abonnementet fortsetter å løpe etter bindingstiden inntil du selv sier det opp
12 måneder
Digital tilgang til 6 nettsider
Papirutgaver av Fri Flyt
Lavest månedspris
Abonnementet fortsetter å løpe etter bindingstiden inntil du selv sier det opp
Betal smartere med Klarna.
Abonnementene fornyes automatisk og kan sies opp når som helst, men senest før perioden utløper.
Friflyt.no har daglig dekning av det som skjer i skianlegg og toppturområder, og vi dekker debatter og dilemmaer om alt fra snøskred til klimaendringer. Om sommeren skriver vi om aktiviteter skifolk er opptatt av når det ikke er snø på bakken, som vannsport og sykkel.
På friflyt.no finner du også Fri Flyt sine skitester og mer enn 750 guider til toppturer.