Hva skal du tenke på når du velger alpinsko? Går du aldri topptur, eller noen få og korte hver vinter? Her får du vite alt du trenger for å gjøre riktig kjøp – inkludert hvilke støvler som er best i våre tester.
TEST: Fri Flyt har testet en rekke alpinstøvler - blant annet Nordica Speedmachine 3 130. Foto: Tore Meirik
Støvlene er det mest personlige utstyret skikjørere har, og riktige alpinstøvler gjør deg ikke bare til en mye bedre skikjører, men de er også avgjørende for komfort, varme, kraftoverføring og kontakt med underlag og ski.
Det er ikke uten grunn at nesten alle proffe skikjørere oppgir støvlene som den viktigste delen av utstyret, og at de ofte har alpinstøvlene som håndbagasje på fly- fordi å miste dem rett og slett er total krise (mye verre enn å miste skiene).
Som hovedregel bør man velge så små størrelser som mulig, og heller tilpasse støvlene slik at de ikke blir vonde, i stedet for å kjøpe for stor størrelse.
Fri Flyt har testet mange alpinstøvler opp gjennom årene, og noen utmerker seg som mer allsidige enn andre.
Dalbello Lupo Pro HD er en ny modell med veldig god gåfunksjon – men den stive og tunge støvelen er altså mer en alpinstøvel enn sko for topptur.
Fri Flyt har testet ti par alpinstøvler for allsidig bruk. Dette er komfortable støvler som passer like bra til carvingsvinger i bakken som til løssnøkjøring. De er beregnet på lange dager i bakken, mer enn ekstreme ytelser.
Selv om de kommer fra ulike produsenter, har støvlene i testen mange fellestrekk.
Samtlige har fire spenner og overlappsskall. Tidligere har det vært flere varianter her, og såkalt flekstungeløsning brukes fremdeles av blant annet Dalbello.
Men de fleste ser nå ut til å være enige om at de fire spennene som foretrekkes av World Cup-kjørere også gir best stramming for vanlige alpinister i bakken. En av grunnene til det, er nok at produsentene har fått til super brukervennlighet, samtlige støvler var lette å tråkke ned i.
ALLMOUNTAIN: Allsidige skistøvler - ofte kalt allmountainstøvler - fungerer til både bakkekjøring og offpist. Her er testgeneral Erlend Sande i aksjon med Nordica Speedmachine i Oppdal. Foto: Tore Meirik
Alle modellene er utstyrt med GripWalk-såle. Dette er et gummifelt bak tåballen, som gjør det sikrere og mer komfortabelt å gå med støvlene – enten du trasker gjennom et bysentrum i Alpene eller «booter» opp en avblåst egg.
Haken ved dette, er at du også må ha en GripWalk-binding, som er en egen standard. Har du en binding med alpin standard, for eksempel på et par racingski, er det ikke anbefalt å bruke disse.
Sammenlignet med randonee-støvler, vil du oppleve at disse støvlene er svært enkle i bruk, med varme og gode innerstøvler.
Om du er vant til stivere og mer konkurranserettede alpinstøvler, vil de være lettere å komme ned i og stort sett varmere. Samtidig har mange av dem myk fleks og relativt bred lest, noe som kan gå ut over presisjon og kraftoverføring.
Lestbredde på alpinstøvlene
I testarbeidet opplevde vi at lestbredde var noe av det mest avgjørende for kjøreegenskapene. Selv om ingen av testkjørerne har spesielt smale føtter, hadde vi ingen problemer med å finne oss til rette i de smaleste modellene, og disse hadde best presisjon. Anbefalingen vår blir dermed å velge et så smalt skall som mulig.
For konkurransealpinister er det en selvfølge å gjøre det slik, og så går de til en støveltilpasser og blokker eller freser ut de punktene der foten trenger mer plass. Dette kan høres ekstremt ut for en hobbyfrikjører, men det er greit å vite at muligheten for tilpasning er der, dersom du etterpå finner ut at du har valgt et for smalt skall.
Hvor mye fleks skal du ha?
Hva slags fleks du foretrekker, kommer noe an på fysikk og ferdigheter og noe på smak og behag. Tallene er ikke nødvendigvis sammenlignbare mellom ulike modeller. Men overordnet er fleks 100 og lavere mykt og komfortabelt, mens fleks opp mot 130 gir stivere og mer racingaktige egenskaper. Har du for mye fleks, vil du oppleve at det går ut over kraftoverføringen.
Er fleksen for stiv, vil du oppleve at du står i en låst posisjon og det kan gå ut over teknikk og balanse.
Jentemodeller er lavere enn herremodeller, fordi kvinner ofte har kortere leggmuskler med større volum enn menn. En høy støvel kan stramme for hardt rundt leggen, noe som vil gå ut over blodsirkulasjon i beina, som igjen fører til både smerter og frysing. Ofte kommer damemodellene også med noe mykere fleks.
I kategoriinndelingen under kan fleks-indeksen grovt sett deles inn slik:
Komfort: 60-80
Myk frikjøring: 80-110
Park: 70-100
Stivere frikjøring: 110-130
Racing: 130 +
Frikjøringsstøvler med gåfunksjon
Dette er allsidige og tradisjonelle skistøvler som vil passe de fleste kjørere som er ferdige med nybegynnerstadiet.
I forhold til de aller billigste modellene er de mer forseggjorte og ofte noe stivere.
At støvlene har gåfunksjon betyr at de har mulighet til å «åpne» ankelen, slik at det blir langt mer behagelig å gå oppover med. Men dette kan gjøre at støvelen blir noe mykere.
Med gåfunksjon følger ofte også gummisåle, som gjør skoene mye bedre å gå på bart fjell med, men også at kontakten med skiene blir noe dårligere.
I vår inndeling har vi tatt med hull til techbindinger i begrepet «gåfunksjon», slik at de kan brukes både med tradisjonelle alpinbindinger og lettere techbindinger for topptur.
Legg likevel merke til at disse skistøvlene ligner mye mer på frikjøringsstøvlene uten gåfunksjon, enn de ligner på typiske toppturstøvler.
Dette er støvlene for deg som:
Gjerne går topptur, men prioriterer nedkjøring
Har ambisjoner om både høy fart og klippedropp –også på topptur
Ser på deg som en frikjører mer enn en jibber
Styr unna slike støvler hvis du:
Er mest på topptur, og foretrekker det foran kjøring i skiheis
Kun kjører park
Frikjøringsstøvler uten gåfunksjon
Dette er støvelen for frikjøreren som ikke vil gå på kompromiss med kjøreegenskaper, særlig på fast/ hardt føre, og ikke bruker techbindinger.
Frikjøringsstøvlene uten gåfunksjon mangler nemlig hullene som gjør at de kan brukes med techbindinger, men de kan til gjengjeld være stivere og mer presise.
Disse støvlene er de stiveste du finner på ordinære butikker, og ofte varianter av racingstøvler, men med litt bredere lest for mer komfort og tykkere innersko for mer varme.
Dette er støvlene for deg som:
Alltid setter nedkjøringa høyest, og kommer deg opp med heis
Synes en dag uten høy fart, klippedropp eller skjærende svinger er bortkasta
Styr unna slike støvler hvis du:
Velger topptur foran heis hvis du har muligheten
Kun kjører park
Parkstøvler
Parkkjørere foretrekker gjerne mykere utgaver av frikjøringsstøvlene, vanligvis også med mykere materialer i sålen. Mykere støvler gjør det lettere å takle harde landinger og ekstreme utslag både forlengs og baklengs.
Det blir også lettere å få tak –og tweake- i skiene ved grabbing. Jibberne er også ofte glade i varme og komfort på bekostning av kjøreegenskaper på hardt føre, og varme og komfort er noe lettere å finne i myke støvler.
Samtidig gir myke støvler dårligere kraftoverføring og kontakt med skiene, og dermed ikke like gode kjøreegenskaper, særlig på hardt føre, som frikjøringsstøvlene.
Dette er støvlene for deg som:
Synes en dag uten hopp, rails, flips og spins er bortkasta
Mener at all kul skikjøring foregår i terrengparken
Styr unna slike støvler hvis du:
Vil kjøre fort på varierende, og gjerne hardt, føre
Syns et perfekt skjær er noe av det artigste som fins
Racingstøvler
Stiv og smal konstruksjon gjør at racingstøvlene gir overlegen følelse med skiene og fantastiske evner på hardt føre på grunn av veldig god kraftoverføring. Krever du at skoene skal levere 110% når du kjører nedover, og hvordan de er resten av tiden ikke spiller noen rolle, da er dette støvlene for deg.
Baksidene er tynn innersko som gjør støvlene kalde, de setter store krav til tilpassing og at de kan være krevende å få av og på, spesielt hvis de er kalde.
De færreste klarer å ha slike støvler igjenkneppet over lengre tid.
Merk at racingstøvler man får kjøpt i butikken er annerledes enn støvlene som brukes av alpinister på høyeste nivå, som vanligvis har spesialstøvler som ikke er å få kjøpt (de er ikke engang CE-godkjent som nye).
Dette er støvlene for deg som:
Syns en dag uten maks innsats i nedoverbakkene er bortkastet
Syns det er helt greit at støvlene er ubehagelige over tid så lenge de leverer i nedoverbakkene
Er en dyktig og ambisiøs kjører
Styr unna slike støvler hvis du:
Fryser mye på beina
Mener at skistøvlene skal være på helt til du kommer hjem fra afterski
Vil ha ett par sko til alt; park, topptur, fri- og løypekjøring
Test av Atomic Hawx Ultra 120 S
Atomic Hawx Ultra 120 S er en presis og ganske stiv skistøvel som likevel byr på bra komfort. Dermed er den blant de mest allsidige i vår test.
Atomic Hawx Ultra 120 S
Atomic Hawx Ultra 110 S
1 810 gram (str. 26,5)
Vekt, innerstøvel: 448 gram
Oppgitt fleks: 120
Lestbredde: 98 mm
Sålelengde: 300 mm
5 600 kroner
atomic.com
8/10
Atomics skistøvler for allsidig skikjøring - allmountain som det gjerne kalles - heter Hawx. Modellene kommer i versjoner med og uten gåfunksjon, og i en rekke stivheter og lestbredder.
Etternavnet Ultra forteller at skoens har smaleste lest-alternativ, med 98 millimeter bredde. Magna er bredest og Prime midt på treet.
Støvelen er laget i pu-plast, men med Atomics Prolite-teknologi, som rett og slett betyr at de har barbert bort så mye som mulig av unødig plast for å gjøre støvelen lettere. Skoene har fire spenner, kraftig borrelås i toppen og GripWalk-såle. Dermed er Hawx kun kompatibel med GripWalk-bindinger, og ikke den vanlige standarden for alpinbindinger.
Støvelens framovervinkel er justerbar med funksjonen Atomic kaller Power shift. Vinkelen kan endres mellom 13, 15 og 17 grader. Dette justeres med torxnøkkel. Også canting – altså vinkelen skaftet har på tvers av skien – kan justeres.
Hawx Ultra 120 S sitter tett og godt rundt foten, samtidig som innerstøvelen gir nok polstring til å sikre bra komfort. Den lave vekta gjør dem lette å bevege seg rundt i, men gir samtidig et litt spedere inntrykk. Den er blant de stivere støvlene i vår test av alpinstøvler, og gir opplevelse av god kontakt og kraftoverføring. Alt i alt er dette en god og presis kjøresko for carving og frikjøring.
VURDERING
Komfort
Støtte
Presisjon
Helhet
Test av Salomon S-pro Alpha 110
Med Salomon S-pro Alpha 110 lykkes Salomon godt i kampen for å kombinere komfort, brukervennlighet, kraftoverføring og presisjon.
Salomon S-pro Alpha 110
Salomon S-pro Alpha
1 828 gram (str. 26,5)
Vekt, innerstøvel: 415 gram
Oppgitt fleks: 110
Lestbredde: 98 mm
Sålelengde: 304 mm
5 100 kroner
salomon.com
9/10
Franske Salomon har laget gode skistøvler i mange år, til både bakkekjøring, topptur og pudder. Dette er en komfortstøvel beregnet på bakkekjøring, men middels stiv fleks og middels bred lest.
Støvelen er laget i pu-plast og har relativt lav vekt sammenlignet med en del av de andre støvlene vi har testet. Konstruksjonen er overlapp-typen, med fire spenner og kraftig borrelås øverst. Skoen har justerbar fleks, mellom de to nivåene direct og progressive, hvor sistnevnte skal være litt mykere.
Også S Pro Alpha har GripWalk-såle, og er dermed kun kompatibel med GripWalk-bindinger, og ikke den vanlige standarden for alpinbindinger.
Salomon S-pro Alpha sitter tett og godt på foten. Den forholdsvis smale lesten gir god presisjon, samtidig som det er nok polstring i innerstøvelen til en behagelig skiopplevelse. For oss er dette den beste kjørestøvelen i testen. Skruen bak gjør det lett å justere fleksen, men vi så ikke noen grunn til å endre fra den stiveste posisjonen. Om vi skal utsette noe på disse, er det at fleksen godt kunne vært stivere. Om du vil kombinere presisjon og komfort med moderat fleks, har Salomon truffet svært godt her.
VURDERING
Komfort
Støtte
Presisjon
Helhet
Test av Rossignol Hi-speed Pro 120 mv
Rossignol Hi-speed Pro 120 mv er en stiv og presis støvel - såfremt foten din er bred nok til å fylle støvelen.
Rossignol Hi-speed Pro 120 mv
Rossignol Hi-speed Pro 120 m
1 993 gram (str. 26,5)
Vekt, innerstøvel: 416 gram
Oppgitt fleks: 120
Lestbredde:100 mm
Sålelengde: 305 mm
6 000 kroner
rossignol.com
7/10
Hi-speed er navnet på Rossignols nye støvelserie. Serien består av flere modeller med forskjellig stivhet, som igjen kommer i tre lestbredder. HV er de bredeste støvlene med 102 millimeter lest. MV betyr 100 mm lest og LV er den smaleste med 97 millimeter. 120-fleks betyr at dette er den nest stiveste modellen i Hi-speed-serien. Den stiveste modellen i serien har 130.
Støvelen er laget i pu-plast med fire spenner og kraftig borrelås øverst. Den har fleksjustering på baksiden av skaftet - en funksjon som skal endre hvor stiv skoa oppleves. Man kan også justere canting, altså støvelens vinkel på tvers av skien med en skrue på innsiden av ankelen.
Hi-speed har GripWalk-såle, og er dermed kun kompatibel med GripWalk-bindinger, og ikke den vanlige standarden for alpinbindinger.
Med 120 fleks og middels volum er Rossignol Hi-speed Pro 120 mv blant støvlene som på papiret er egnet for entusiaster med krav til kraft og presisjon. Men lesten virker overraskende bred, og vi synes det går litt ut over styringen av skiene. Vi skulle gjerne testet den i den smaleste varianten. Ellers gir det stive skaftet bra støtte, så dersom du trenger bredden i foten kan dette være et bra valg.
VURDERING
Komfort
Støtte
Presisjon
Helhet
Test av Dalbello Lupo Pro HD
Dalbello Lupo Pro HD er god å kjøre med, har imponerende gåutslag i oppovermodus og er i det hele tatt et veldig vellykka kompromiss.
Dalbello Lupo Pro HD
Dalbello Lupo Pro HD
2050 gram (i str. 26,5)
Vekt i oppovermodus (uten tunga): 1 898 gram
Vekt, innerstøvel: 324 gram
8 499 kroner
Oppgitt fleks: 130
Oppgitt lestbredde: 98 mm
Oppgitt gåutslag: 68 grader (med tunga fjernet)
dalbello.it
8/10
Lupo Pro HD er en ny frikjøringsstøvel med gåfunksjon fra italienske Dalbello. Skoen er laget i PU-plast med karbon i skaftet – noe som i praksis betyr at støvelen vektmessig kan sammenlignes med ordinære frikjøringsstøvler (PU-plast er en litt myk og seig plasttype, som derfor krever tykt lag for å gi stivhet. Dermed blir støvler med PU tyngre. Fordelen er at de får mer progressiv fleks, og støvler med PU er allment kjent som best å kjøre med).
Dalbello Lupo Pro HD
Skoa har tre spenner; en over vrista, en i ankelleddet og en på overskallet, pluss powerstrap med metallspenne øverst.
Lupo Pro HD har gummisåle fra Vibram, som er GripWalk-kompatibel - som betyr at den passer med de fleste bindinger.
Bytte mellom gå- og kjøremodus gjøres med en spak på baksiden, som kobler over- og underskallet fra hverandre eller sammen.
For å utnytte gåutslaget må man ta av plasttunga, som bæres i sekken på vei opp. Den festes foran på foten i en metallpinne som stikkes inn i et hull på tunga, for så å låses med en liten slå.
I BRUK
Dalbello Lupo Pro HD er verken best til frikjøring eller topptur – men den er et veldig bra kompromiss. La oss ta oppturen – altså støvelen i oppovermodus – først: Avtakbar tunge føles gammeldags – det er noen år siden dette forsvant på toppturstøvler. Samtidig er tunga relativt lett å håndtere, og grei å ta av og på selv med hansker på hendene. Når tunga ligger i sekken og støvelen er i gåmodus imponerer den stort med voldsomt gåutslag. Vi har aldri prøvd støvler i denne vektklassen som er i nærheten av like god bevegelse til ankelleddet.
TUNGEFESTE: Metalpinnene foran fester tunga i nedovermodus.
Siden støvelen uansett er for tung til mange, lange toppturer så føles det verdt å knote med tunga for å oppnå det suverene gåutslaget. Sett bort fra vekten og det ekstra knotet med tunga er Lupo Pro HD like god å få med som mer dedikerte toppturstøvler. Men vekta er altså alt for høy til at støvelen kan kalles en dedikert toppturstøvel.
Når tunga er på plass og nedkjøringa starter skal skoa ha samme fleks som Dalbellos dedikerte kjøresko Krypton. Det har den ikke – plasten er jevnt over et hakk mykere enn Krypton. Men samtidig er støvelen stivere enn de fleste reindyrka toppturstøvler, og progressiviteten i den tjukke plasten er langt bedre enn hva man får på halvannen kilos randonneéstøvler.
Dermed skulle de meste være på plass i nedkjøringene, men skoa får litt trekk for manglende presisjon. Med 99 millimeter bred lest - det er ganske smalt – skulle man tro skoa ga mer presisjon og følelse med underlaget. Men volumet er stort, og selv om det gir god komfort trekker det kjøreegenskapene litt ned (og viser at lestbredde ikke er det eneste som avgjør komfort). Merk at dette kan variere noe etter fotform.
Dalbello Lupo Pro HD er litt for myk og upresis til å slå dedikerte kjørestøvler og den er for tung til å slå dedikerte toppturstøvler, men som en komfortabel og allsidig frikjøringssko for skiheis og en og annen topptur er skoa et svært vellykka kompromiss.
VURDERING
Frikjøring
Motbakke
Komfort
Presisjon
Brukervennlighet
Total
PLUSS
Veldig bra gåutslag
Komfortabel
God progressivitet
MINUS
Avtakbar tunge
Litt upresis
Kunne vært stivere
Test av Rossignol Hi-speed HV 100
Rossignol Hi-speed HV 100 er en myk og behagelig alpinstøvel. Med sin brede lest er dette først og fremst en støvel for deg som vil ha komfort i skibakken.
Rossignol Hi-speed HV 100
Rossignol Hi-speed HV 100
1 918 gram (str. 26,5)
Vekt, innerstøvel: 469 gram
Oppgitt fleks: 100
Lestbredde: 102 mm
Sålelengde: 305 mm
4 500 kroner
rossignol.com
6/10
Hi-speed er navnet på Rossignols nye støvelserie. Serien består av flere modeller med forskjellig stivhet, som igjen kommer i tre lestbredder. HV er de bredeste støvlene med 102 millimeter lest. MV betyr 100 mm lest og LV er den smaleste med 97 millimeter. 100-fleks er relativt myk, men du får Hi-speed helt ned i 80-fleks. Den stiveste modellen i serien har 130.
Støvelen er laget i pu-plast med fire spenner og kraftig borrelås øverst. Den har fleksjustering på baksiden av skaftet - en funksjon som skal endre hvor stiv skoa oppleves. Man kan også justere canting, altså støvelens vinkel på tvers av skien med en skrue på innsiden av ankelen.
Hi-speed har GripWalk-såle, og er dermed kun kompatibel med GripWalk-bindinger, og ikke den vanlige standarden for alpinbindinger.
Rossignol Hi-speed HV 100 er ikke bare den mykeste støvelen i testen, den har også blant de bredeste lestene. Til sammen gir det en støvel der du bytter bort ganske mye presisjon og kjøreegenskaper mot komfort. Foten svømmer litt nede i skoen og det er vanskelig å få strammet skikkelig. Vi opplever også at den myke fleksen gjør at den kollapser litt. Samtidig er dette en komfortabel og brukervennlig støvel, som det er absolutt er mulig å kjøre på ski med.
Er du mest opptatt av at at føttene skal ha det varmt og behagelig, kan dette være en modell å prøve.
VURDERING
Komfort
Støtte
Presisjon
Helhet
Test av Nordica Speedmachine 3 130
Nordica Speedmachine 3 130 er blant de stiveste støvlene i testen, samtidig som den er behagelig på, med middels bred passform.
Nordica Speedmachine 3 130
Nordica Nordica Speedmachine 3
1 977 gram (str. 26,5)
Vekt, innerstøvel: 462 gram
Oppgitt fleks: 130
Lestbredde: 100 mm
Sålelengde: 305 mm
5 999 kroner
nordica.com
8/10
Italienske Nordica har laget skistøvler siden 1939, og har opparbeidet seg et temmelig godt renomme siden den gang.
Støvlene deres har navn etter forskjellige former for -machine, og modellene som heter Speedmachine har alle middels smal lest på 100 millimeter (smalest er Dobermann WC med 93 mm lest og bredest er Cruise med 104 mm. Mellom disse modellene fins en rekke støvler med forskjellig lestbredde og fleks).
Speedmachine 3 130 er den stiveste modellen i Speedmachine-serien. Det er en firespenners støvel i pu-plast, med kraftig borrelås øverst. Denne er ekstra forsterket med en plastramme for økt stivhet.
Støvelen har fleksjustering bakpå (unbrako) og canting kan justeres på innsiden ved ankelen, også denne med unbrako.
Som de fleste andre støvlene i kategorien har også denne GripWalk-såle. Dermed er den kun kompatibel med GripWalk-bindinger, og ikke den vanlige standarden for alpinbindinger.
Nordica Speedmachine 3 130 er blant de stiveste støvlene i testen, samtidig som den er behagelig på, med middels bred passform. Her får du mye støtte og stabilitet, samtidig som vi ikke synes den er helt i toppklassen på presisjon. Vi synes den var best til frikjøring og løssnø, men kunne ønsket oss litt mer bitt til carving i bakken. Et pålitelig og solid valg som vil passe mange.
VURDERING
Komfort
Støtte
Presisjon
Helhet
Test av Lange LX 110 hv
Lange LX 110 hv har stort volum, som gjør den godt egnet for deg med bred fot. Men den er for bred til å gi optimal presisjon for alle.
Lange LX 110 hv
Lange LX 110 hv
1 728 gram (str. 26,5)
Vekt, innerstøvel: 470 gram
Oppgitt fleks: 110
Lestbredde: 102 mm
Sålelengde: 306 mm
lange-boots.com
7/10
LX er Langes serie med komfortstøvler, hvor varme og komfort er prioritert foran voldsomme kjøreegenskaper. Derfor har støvelen relativt myk fleks og bred lest – HV står for high volume, som altså betyr god plass til brede føtter. Som RX-serien er også disse støvlene beregnet på allsidig bruk både i og utenfor løypa. Lange har fått vekta på disse ned mot det vi finner på kraftige toppturstøvler.
Støvelen er laget i overlappkonstruksjon med pu-plast. Skoen har fire spenner og kraftig borrelås øverst. Som de fleste andre støvlene i kategorien har også denne GripWalk-såle. Dermed er den kun kompatibel med GripWalk-bindinger, og ikke den vanlige standarden for alpinbindinger.
Lange LX er en bred støvel, der foten har kjempegod plass. Vi opplever at det rammer presisjonen ganske hardt, samtidig som det på et vis fungerer i kombinasjon med den forholdsvis mye fleksen: Her kan du cruise rundt med god komfort.
Er du entusiast på jakt etter en topp støvel for frikjøring og carving bør du likevel styre unna – med mindre du har en svært bred fot å ta hensyn til.
VURDERING
Komfort
Støtte
Presisjon
Helhet
Test av Lange RX 110 mv
Lange RX 110 mv er et bra kompromiss mellom kjøreegenskaper og komfort i en skistøvel som passer best for de som er litt mer opptatt av komfort enn av å dra på i bakken.
Lange RX 110
Lange RX 110 mv
2 161 gram (str. 26,5)
Vekt, innerstøvel: 504 gram
Oppgitt fleks: 110
Lestbredde: 100 mm
Sålelengde: 306 mm
kroner
lange-boots.com
7/10
Den italienske alpinstøvelspesialisten Lange er i dag eid av franske Rossignol-group. Lange har lange tradisjoner for gode skussmål for sine firespenners overlappstøvler, og i likhet med støvlene fra moderselskapet Rossignol kommer også Langes sko i forskjellige lestbredder og stivheter.
RX 110 er midt på treet både hva fleks og volum/ lestbredde angår. MV betyr Medium Volume, som igjen innebærer lestbredde mellom 97 og 99 millimeter. Modellnavnet RX betyr at skoen er beregnet på allmountain-bruk.
Støvelen er laget i pu-plast med fire spenner og kraftig borrelås øverst. Som de fleste andre støvlene i kategorien har også denne GripWalk-såle. Dermed er den kun kompatibel med GripWalk-bindinger, og ikke den vanlige standarden for alpinbindinger.
RX 110 virker som et typisk kompromiss fra støvelspesialisten Lange, målet er å kombinere noe av presisjonen fra de stivere og smalere variantene med komfort som passer mange. Resultatet er en forholdsvis myk og behagelig støvel, som samtidig byr på brukbar presisjon og kraftoverføring.
I rene kjøreegenskaper går den ikke til topps, men vurder denne dersom du ser etter en behagelig støvel for lange dager i bakken eller fjellet.
VURDERING
Komfort
Støtte
Presisjon
Helhet
Test av Dalbello Veloce 120
Nye Dalbello Veloce 120 er en allsidig skistøvel som kombinerer presisjon, stivhet og komfort på en bra måte.
Dalbello Veloce 120
Dalbello Veloce 120
2 057 gram (str. 26,5)
Vekt, innerstøvel: 457 gram
Oppgitt fleks: 120
Lestbredde: 100 mm
Sålelengde: 308 mm
5 499 kroner
dalbello.it
8/10
Veloce er en ny støvelserie fra Dalbello, som inneholder sju modeller: fire for menn og tre damestøvler. Forskjellene ligger i oppgitt fleks, og 120-versjonen er den nest stiveste skoa i veloce-serien.
Italienske Dalbello er kanskje mest kjent for støvler med flekstungekonstruksjon, men Veloce-skoene har tradisjonelt overlappdesign med fire spenner og powerstrap øverst. De stiveste modellene har stropp med metallspenne, men 120-utgaven har borrelås. Støvelen er relativt tung og laget i PU-plast.
Også Veloce har GripWalk-såle, og er dermed kun kompatibel med GripWalk-bindinger, og ikke den vanlige standarden for alpinbindinger.
Vi får et godt inntrykk av Veloce, som passer bra til føttene til begge testkjørerne. De er relativt presise og stive, uten at noen av delene overdrives. Foten har definitivt mer plass i bredden enn for eksempel de smaleste variantene av Atomic Hawx, men uten at det gir en opplevelse av at foten svømmer.
Dalbello har varslet at det kommer en oppdatering på innerstøvelen, men vi synes ikke det var noe å utsette på testparet. Dette er uansett en bra allround alpinstøvel som vil passe mange.
VURDERING
Komfort
Støtte
Presisjon
Helhet
Test av Atomic Hawx Ultra 110 S
Atomic Hawx Ultra 110 S har smal lest som gir presise kjøreegenskaper, men nokså myk fleks gjør at den gir litt mindre kraftoverføring enn andre modeller.
tomic Hawx Ultra 110 S
Atomic Hawx Ultra 110 S
1 810 gram (str. 26,5)
Vekt, innerstøvel: 465 gram
Oppgitt fleks: 110
Lestbredde: 98 mm
Sålelengde: 300 mm
4 600 kroner
atomic.com
7/10
Atomics allmountainstøvler heter Hawx, og denne støvelen har midt på treet-fleks og nokså smal lest. Modellene kommer i versjoner med og uten gåfunksjon, og i en rekke stivheter og lestbredder.
Etternavnet Ultra forteller at skoens har smaleste lest-alternativ, med 98 millimeter bredde. Magna er bredest og Prime midt på treet.
Støvelen er laget i pu-plast, men med Atomics Prolite-teknologi, som betyr at de har barbert bort så mye som mulig av unødig plast for å gjøre støvelen lettere. Vekta er på linje med litt kraftige toppturstøvler. Det er behagelig, men gir også et litt spedere inntrykk enn tyngre alpinstøvler.
Skoene har fire spenner, kraftig borrelås i toppen og GripWalk-såle. Dermed er Hawx kun kompatibel med GripWalk-bindinger, og ikke den vanlige standarden for alpinbindinger.
Støvelens framovervinkel er justerbar med funksjonen Atomic kaller Power shift. Vinkelen kan endres mellom 13, 15 og 17 grader. Dette justeres med torxnøkkel. Også canting – altså vinkelen skaftet har på tvers av skien – kan justeres.
Den smale lesten gjør at Atomic Hawx Ultra 110 S sitter tett og godt til foten og styrer skien presist. Den er behagelig på, med god polstring. Men samtidig oppleves den som litt vid oppe i skaftet og kombinert med mykere fleks gjør det at støtten til aggressiv kjøring kunne vært bedre.
Ønsker du deg en støvel med tett og presis passform nede, kombinert med god plass til leggen, kan dette være et godt valg.
VURDERING
Komfort
Støtte
Presisjon
Helhet
Test av Atomic Hawx Magna 130 S
Atomic Hawx Magna 130 S er en bred slalåmstøvel som kan være et utmerket valg for ambisiøse skikjørere med brede føtter.
Atomic Hawx Magna 130 S
Atomic Hawx Magna 130 S
1 967 gram (str. 26,5)
Vekt, innerstøvel: 472 gram
Oppgitt fleks: 130
Lestbredde: 102 mm
Sålelengde: 305 mm
6 000 kroner
atomic.com
6/10
Atomics skistøvler for allsidig skikjøring - allmountain som det gjerne kalles - heter Hawx. Modellene kommer i versjoner med og uten gåfunksjon, og i en rekke stivheter og lestbredder.
Etternavnet Magna forteller at skoens har bredeste lest-alternativ, med 102 millimeter lestbredde. Prime er midt på treet med 100 millimeter, og Ultra er smalest med 98 millimeter lest.Hawx Magna 130 S, som ble lansert høsten 2021, er den bredeste og stiveste støvelen i Hawx-serien uten gåfunksjon.
Støvelen er laget i pu-plast, har fire spenner og powerstrap med metallspenne i toppen. Skoa har GripWalk-såle, som betyr at Hawx Magna kun skal brukes med GripWalk-bindinger, og ikke den vanlige standarden for alpinbindinger.
Støvelens framovervinkel er justerbar med funksjonen Atomic kaller Power shift. Vinkelen kan endres mellom 13, 15 og 17 grader. Dette justeres med torxnøkkel. Også canting – altså vinkelen skaftet har på tvers av skien – kan justeres.
På foten kjenner vi at dette er en relativt stiv støvel, som gir motstand når vi presser kneet framover. Innerstøvlene gir behagelig polstring i alle retninger. Imidertid er støvelen for bred med for mye volum til den passer testkjørerne. Her er det mye plass både i bredden, lengden og høyden. Foten får bevege seg rundt i en støvel som er er for stor, og resultatet blir en lite presis styring av skiene. Vi klarer ikke å stramme dem så mye at det endrer opplevelsen.
Har du problemer med å finne brede nok støvler med stiv fleks, kan Atomic Hawx Magna 130 S være det du ser etter. Men for de fleste tror vi dette blir en spesialstøvel de bør styre unna.
VURDERING
Komfort
Støtte
Presisjon
Helhet
Test av Lange XT Free Pro Model
Skal du ha den tøffeste frikjøringsstøvelen og vil kombinere den med techbindinger, glemmer du vekta og skaffer deg Lange XT Free Pro Model.
Vi har også testet XT 130 Free, som er noen gram lettere, og disse to virker svært like i følelsen.
Opplevelsen minner mye om Lange-støvlene uten gåfunksjon, det sitter tett og spennene strammer det stive skallet effektivt rundt foten.
Gåfunksjonen er den minst imponerende i testen, men nok til at du får rettet ut foten en del. Den godt polstrede innerskoen bidrar til komfort, men reduserer heller ikke vekta.
Lange XT Free Pro Model er typisk et produkt for de som vet hva de vil. Skal du ha den tøffeste kjørestøvelen og vil kombinere den med techbindinger, glemmer du vekta og skaffer deg denne.
Test av Rossignol Alltrack LT
Rossignol Alltrack LT er en allsidig og solid alpinstøvel som gir et kjøreorientert førsteinntrykk, men Alltrack LT kan også brukes på topptur.
TEKNISK: Solid støvel som gir et kjøreorientert førsteinntrykk. Innerstøvelen er tjukk, og skallet er laget i Grilamid som de fleste andre.
Ribbemønsteret i underskallet skal gjøre plasten stivere, og dermed åpne for tynnere og lettere plast.
Man veksler mellom gå- og kjørefunksjon med en hendel på baksiden av støvelen. Oppgitt fleks er 130, og lesten er ganske smal med sine 98 millimeter.
Alltrack LT har fire spenner, borrelåsstropp og Grip Walk-såle. Det er testens nest tyngste sko, men den er likevel en del lettere enn Nordica Strider.
Underskallet går høyest på ankelen av alle støvlene, og i bakkant er det montert en myk gummiplate som gir ytterligere støtte bakover.
Foreløpig er det kun denne modellen og en noe mykere dameversjon som er tilgjengelig av techstøvler fra Rossignol.
Alltrack er for øvrig en større støvelserie fra Rossignol, men LT er den eneste modellen som passer med techbindinger.
I BRUK: Fra første stavtak merker man at dette er en kjøreorientert støvel. Selv om gåutslaget er solide 50 grader, merker man tydelig motstand i innerstøvelen både framover og bakover.
Man kjenner også kontakt med skallet, som gjør det vanskeligere å bøye ankelen i forhold til de andre støvlene i testen – inkludert Nordica.
Selv om gåutslaget ikke er minst, er det likevel denne støvelen som gir mest motstand i steget, først og fremst på grunn av den stive og solide innerskoa og plasten i underskallet som går høyt opp på ankelen.
Spennene er lette å betjene, men de stikker så mye ut at de lett åpner seg ved gåing uten ski. Finishen er svært fin, skoa oser kvalitet.
Passformen føles romslig selv om lesten er smal. Å skifte mellom gå- og kjøremodus er helt greit, men det ville vært enklere hvis hendelen var større.
I nedoverbakkene kommer den solide innerstøvelen og det høye underskallet til sin rett. Støvelen er både stiv og komfortabel, trykket fra spennene fordeles godt.
Fleksen er passe stiv og svært progressiv. Rossignol-støvelen gir veldig god kraftoverføring og følelse med underlaget.
Skoa har nesten like gode kjøreegenskaper som Nordica Strider, men altså med 140 gram lavere vekt per sko.
Rossignol kombinerer kjøre- og gåegenskaper på en bra måte, og vil passe mange frikjørende toppturfolk.
VURDERING
Oppover
Nedover
Brukervennlighet
Helhet
K2 Mindbender 130
K2 Mindbender er lett til å være en frikjøringsstøvel og tung til å være en toppturstøvel. For noen vil det gjøre at den faller mellom stolene, for andre er dette et ideelt kompromiss.
K2 startet sin lansering av alpinstøvler for noen år siden med Pinnacle, som var blant de første som kombinerte racingaktige kjøreegenskaper med gåfunksjon og tech-maljer.
Nå lanserer de den vesentlig lettere Mindbender, som er laget i Pebax- og TPU-plast, har 50 grader gåutslag og 98 millimeter lestbredde. Fleksen er oppgitt til 130.
I BRUK
Den lette innerstøvelen bidrar til at dette blir testens letteste støvel. Gåfunksjonen er også den beste i testen, så den dette er en modell som nærmer seg de mer spesialiserte toppturstøvlene. Det er en behagelig sko når du har vendt deg til de forholdsvis tynne innerstøvlene, og den kjører forholdsvis presist.
Du får en litt oppreist stilling i utgangspunktet, men det kan delvis kompenseres med kilene som følger med. K2 Mindbender er lett til å være en frikjøringsstøvel og tung til å være en toppturstøvel. For noen vil det gjøre at den faller mellom stolene, for andre er dette et ideelt kompromiss.
Test av Nordica Strider Pro 130 DYN
Testens stiveste, tyngste og mest kjøreretta støvel er Nordica Strider Pro 130 DYN.
TEKNISK:Testens tyngste støvel er også den med minst gåutslag og tjukkest innersko. Strider er laget i Grilamid og innerstøvelen er isolert med Primaloft. Skoa har fire spenner, kraftig borrelås øverst og Grip Walk-såle med gummi fra bildekkprodusenten Michelin. Støvelen kom for øvrig på markedet denne sesongen, og den kommer i tre versjoner, to som er mykere og tyngre enn denne. Oppgitt fleks er 130 og lestbredden er 100 millimeter – midt på treet romslig sammenlignet med andre Nordica-støvler.
Skiftet mellom gå- og kjøremodus gjøres med en slå på baksiden av støvelen, og i gåmodus har skoa 46 grader utslag. Innerskallet er nokså høyt, og plasten er tykk.
Strider er for øvrig den eneste topptursko-serien fra Nordica, som i likhet med Rossignol ikke bryr seg om å lage lettere støvelmodeller.
I BRUK: Siden man vanligvis starter en topptur med å gå motbakke blir førsteinntrykket litt ruskete for Nordica sin del (med det skal forandre seg!). Støvelen er riktignok svært komfortabel med sin romslige lest og tjukke og varme innerstøvel, men de er også betydelig tyngre enn testens andre støvler. Gutslaget er heller ikke like bra som de andre, her merker man at man har slalåmsko på beina når man beveger ankelleddet – dette skyldes den kraftige innerstøvelen og at plasten i underskallet går temmelig høyt på ankelen. Samtidig er gåfunksjonen bedre enn hva som var standard på fire spenners støvler for noen år siden. På toppen er det fort gjort og svært enkelt å skifte til nedovermodus. Michelin-sålen oppleves som glatt og litt utrygg på steinete underlag.
Men i unnabakkene er den tunge støvelen fra Nordica i en klasse for seg. Fleksen er like stiv og progressiv som på en ordinær alpinstøvel, og kraftoverføringen til og følelsen med underlaget helt enestående. Årsaken er det samme som begrenser gåfunksjonen: Høy, tykk plast i underskallet og solid innerstøvel. Dette er den eneste støvelen i testen som gjorde at techbindingene tidvis føltes for spinkle for støvlene – man følte rett og slett at all kraften som gikk fra beina ble så kontant overført at techbindingen nærmet seg grensa for å gi etter.
Har du kraftige techbindinger, brede ski, liten interesse for motbakker men store frikjøringsambisjoner er Nordica Strider den beste toppturstøvelen du kan kjøpe.
Alle abonnement gir full tilgang til hele vårt digitale univers. Det inkluderer Fri Flyt,
Terrengsykkel, UTE, Klatring, Landevei og Jeger sine nettsider, app og e-magasin.
1 måned digitalt
✓Digital tilgang til 6 nettsider
✗Papirutgaver av Fri Flyt
✗Boken Verdens fineste fjellturer
3 måneder
✓Digital tilgang til 6 nettsider
✓2 papirutgaver av Fri Flyt
✗Boken Verdens fineste fjellturer
12 måneder
✓Digital tilgang til 6 nettsider
✓8 papirutgaver av Fri Flyt
✓Boken Verdens fineste fjellturer
Betal smartere med Klarna.
Abonnementene fornyes automatisk og kan sies opp når som helst, men senest før perioden utløper.
Friflyt.no har daglig dekning av det som skjer i skianlegg og toppturområder, og vi dekker debatter og dilemmaer om alt fra snøskred til klimaendringer. Om sommeren skriver vi om aktiviteter skifolk er opptatt av når det ikke er snø på bakken, som vannsport og sykkel.
På friflyt.no finner du også Fri Flyt sine skitester og mer enn 750 guider til toppturer.