/ Padling

Den komplette ekstremsportsutøveren

VEKO 2016: Kamilla Sporsheim vant Horgi ned for fjerde gang mandag. Hun har vunnet konkurransen hver gang hun har stilt til start.

Sist oppdatert: 27. juni 2016 kl 19.36
BEST IGJEN: Kamilla Sporsheim er umulig å slå i Ekstremsportvekos versjon av triatlon. Mandag vant hun Horgi ned for fjerde gang. Foto: Tore Meirik
BEST IGJEN: Kamilla Sporsheim er umulig å slå i Ekstremsportvekos versjon av triatlon. Mandag vant hun Horgi ned for fjerde gang. Foto: Tore Meirik
Lesetid: 6 minutter

Skal du vinne individuell-klassen i Horgi ned må du være habil både på ski, stisykkel og i elvekajakk. Skidelen ble riktignok avlyst i år, men det hindret ikke Kamilla i å ta hjem sin fjerde seier på fire forsøk.

– Egentlig er jeg mest glad for å komme i mål, for jeg er alltid redd for at noe jeg ikke styrer selv skal skje. Men det er selvfølgelig konge å vinne, jeg liker å bli nummer en!

Se masse bilder fra konkurransen i galleriet under!

Tok ledelsen tidlig

27-åringen fra Ulsteinvik på Sunnmøre rota litt da hun starta som tredje og siste kvinne ut i sykkeldelen, men da hun veksla til elvekajakk hadde hun for lengst passert begge konkurrentene sine.

– Jeg visste jeg ledet, men ville gjerne også få ei god tid. I fjor ville jeg fått en 10. plass i gutteklassen, og det var veldig moro. I dag var det nokså mye vann, jeg syns det var sprekt oppi der. Padlinga er det jeg kan best, men likevel det jeg var mest nervøs for. Man er jo sjukt sliten når padlinga starter, og vil ikke rote det til. Det er greit å ha litt å gå på.

– Det er på sykkel jeg tar dem

Kamilla er til daglig marinbiologi-student i Trondheim, og det er i trønderhovedstaden hun har oppdaga stisykling, som hun har drevet med i fem år.

– Hvordan gikk syklinga i gjørmehavet?

– Føret var ikke så ille. Eller… Det var glatt, men vi var heldige og starta først, og det tror jeg utgjør ganske mye når det er så vått. Jeg er vant med gjørmesykling fra Vestlandet, så det gikk da bra, men det ble noen tryn!

Både tidligere og i år er det i sykkeldelen at Kamilla parkerer konkurrentene, selv om hun bare har sykla sti i fem år.

– Men jeg har bare syklet med gutter, og det hjelper sier hun.

Kamilla_action
Kamilla_action

MOT MÅL: Kamilla like før hun padler inn til nok en seier i Horgi ned. Stryket Kåre er siste hinder før målgang. Foto: Tore Meirik

Grunnlag fra friidrett

På grunn av lavt skydekke og null sikt ble skikjøringa avlyst i dag, slev om arrangøren lovet ski. Kamilla er en habil skikjører, og hun har vunnet flere ganger med ski inkludert, men i dag tror hun det var fordel for henne at ski ble droppa.

– Horgi ned er best med skikjøring, og ski i pissregn er bra! Men Gunvor Wæhle, som ikke var med i år, ville nok blitt umulig å slå på ski, der er hun et råskinn. Det er også Lucy Sedivy (nummer to i dag, journ. anm.), så jeg ville ikke ledet etter skikjøringa. Det er artigere når alt er med, men det var nok fordel for meg at det ikke var med ski i år.

– Hvor har du utholdenheten fra?

– Jeg har drevet friidrett hele livet, 400 og 800 meter, så jeg er vant med å være sliten og jobbe selv om jeg er ganske kjørt. Jeg liker å trene og bli sliten, selv om det er mindre melkesyre her enn på friidrettsbanen.

Klar for frikjøring tirsdag

Mandag hadde hun bare to utøvere å måle seg mot i jentenes individuelle klasse i Horgi ned. Nå håper hun på flere motstandere neste år.

– To konkurrenter er alt for lite, det er ingen grunn til at flere jenter ikke skal være med. Dette er bare gøy, og den artigste konkurransen på hele Veko. Det er kjempesosialt, vi sykler og padler i lag. Det er lav terskel for å være med. Klarer du å padle grad tre og har ei solid rulle er det bare å melde seg på, mener Kamilla – som nå er ferdig med alvoret under årets Ekstremsportveke.

– Hvorfor syns du Horgi ned er Vekos artigste konkurranse?

– Fordi det er useriøst og nedover! Det liker jeg, ganske ulikt friidrett, men det er bra. Veldig sosialt, menge som er med, fin kickstart på Veko. For meg er det nå Ekstremsporteko begynner, nå starter moroa og ferien!

Kamilla_portrett4
Kamilla_portrett4

ØNSKER SEG FLERE KONKURRENTER: Kamilla fikk bare to jenter å bryne seg mot i år, og det syns hun er alt for lite. Neste år håper hun på flere deltagere i jentenes individuelle klasse. Foto: Tore Meirik

Listefyll i Brandsethelva

– Hva skal du resten av uka?

Jeg skal være med på freeridekonkurransen tirsdag, så Lokst Utøve, og padlinga i Brandseth hvis jeg får trent litt.

– Hva er ambisjonene for padlinga i Brandsethelva?

– Å ikke komme sist! Jeg er listefyll, men syns det er viktig at vi norske padlere viser at vi fins, særlig nå når Mariann er gravid og ikke stiller. Jeg padla veldig dårlig i Brandseth i fjor og kom sist. Håper det går litt bedre i år, men seier er ikke noe å tenke på en gang, det er alt for mange dyktige utlendinger med.

Mye lyng og lite snø

Ekstremutforkonkurransen i Brandsethelva går torsdag, men før det skal altså Kamilla kjøre frikjøringskonkurranse på Vikafjellet. Selv om regnværet setter sitt preg på både snøen og alt det andre under årets Ekstremsportveke, så satser arrangøren på gjennomføring av freeride´n tirsdag.

– Vi er naive optimister, det blir mye lyng og mindre snø, sier grenansvarlig Sverre Enitch.

Men mannen som avlyste dagens skidel av Horgi ned, Asbjørn Skorpen, er mer optimist etter å ha tilbragt store deler av mandag formiddag på Vikafjellet.

– En drøss med folk har spadd hopp og jobba oppi der, så jeg tror det blir bra, sier han. 

Resultater, Horgi ned 2016:

Kvinner, individuell:

 1. Kamilla Sporsheim

 2. Lucie Sediva

 3. Nini Bondhus

Menn, individuell:

 1. Marcio Franco

 2. Lars Georg Paulsen

 3. Johan Larsson

Menn, lag:

 1. Brages Bitches (Brage Vestavik og Julian Stocker)

 2. Team Orgie Ned (Lars Sandviken og Oddbjørn Flaa)

 3. Down to the top (Grunde Kvålseth og Dag Sandvik)

Kvinner, lag:

 1. Norges Brattkjøringsforbund (Frida Rønning og Nicole Dubé)

 2. GHP (Helene Moland og P. Haberer)

 3. Dreamy Mamas (Margrete Alm og Silje Skorve)

Komplett resultatliste her!

Publisert 27. juni 2016 kl 19.36
Sist oppdatert 27. juni 2016 kl 19.36
annonse
Relaterte artikler
annonse

Fri Flyt utgis av Fri Flyt AS | Postboks 1185 Sentrum, 0107 Oslo

Ansvarlig redaktør og daglig leder: Anne Julie Saue | Redaktør: David Andresen Vesteng | Journalister: Tore Meirik | Christian Nerdrum | Henning Reinton (magasinansvarlig)

Kommersiell leder: Alexander Hagen