Test av klatresko

Klatresko betyr svært mye for hvor hardt du greier å klatre. Selv på moderat nivå kan gode og riktige sko gjøre det bratte livet mye enklere. Fri Flyt har testet åtte sko fra de mest kjente merkene i Norge.

Sist oppdatert: 20. juni 2007 kl 20.08
Boreal Stingma. Myk og presis sko. God allrounder til vanskelig klatring.
Boreal Stingma. Myk og presis sko. God allrounder til vanskelig klatring.
Lesetid: 7 minutter

Du har lyst å klyve opp en grad i veggen og synes du er råsterk og klatreteknisk absolutt på høyden, men likevel – hver gang du skal til å strekke deg i land på sukkerbit-cruxet på Vegglus (7+) glir beina av og du faller. Fortvil ikke! Fortsett å lese – og løp å kjøp et par nye sko. Neste gang står du fjellstøtt på sukkerbitene.

Fri Flyt ba om å få tilsendt sko som passet for klatring på 5-er til 7-er nivå, altså ikke veldig avanserte sko, ei heller rene nybegynner sko. Vi sa også at vi kom til å klatre både ute på typisk norsk variert klippe og inne (innesesongen kommer tidsnok).

Å finne fram til gode klatresko er et lite crux. Å velge riktig avhenger av hvilken type klatring du i hovedsak skal bruke dem til. Vanskelig eller lett klippeklatring? Veggklatring på lister eller sva? Buldring eller lange ruter? Vil du klatre hardere eller fortsette på dagens nivå? Slike spørsmål må du svare på, men det avgjørende er at skoene passer til din fot.

KONSTRUKSJON: Generelt er myke sko mer følsomme og egner seg bedre på skålete formasjoner som sva, mens (tverr)stive sko gjør at du står på lister og små knotter.

De siste årene har buede eller asymmetriske sko gjort sitt inntog. Forskjellen fra tradisjonelt formede sko er at du får større kraft på tåpartiet og dermed høyere presisjon på og bedre utnyttelse av fottakene, men du må samtidig være flinkere til å bruke beina. Buede sko krever også mer nøyaktig stramming.

PASSFORM: En klatresko skal sitte svært trangt på foten i forhold til de fleste andre fottøy. For å få best mulig nytte av skoene og optimal følsomhet mot fjellet, skal foten fylle ut skoene (tåpartiet skal presse seg fram i skoen). En vanlig begynnerfeil er å kjøpe skoene for store (les lange). Alle skoene tilpasser seg i ulik grad etter hvert til din fots bredde. Dermed får dine sure tær det gradvis bedre i tuppen. Sko i uforet lær vil utvide seg mer enn sko i foret lær. Kunstmateriale utvider seg minst og gjør også at skoene tilpasser seg lite til din fot. Slike sko bør passe godt i utgangspunktet.

For store sko kan faktisk kjennes mer ubehagelig enn passe sko. Friksjonsgummi kan presse på oversiden av tærne, skoene glir av lister og små fottak, samtidig som de er lite følsomme i forhold til hva du står på.

For å gi en pekepinn til å velge riktig størrelse, har satt vår størrelse i parentes bak størrelsene. Str. oppgis enten i UK eller Eur. Den testansvarlige har en medium/smal fot, og bruker str. 43 til de fleste formål (43/44 i løpesko) og liker ikke veldig trange sko. Om du klatrer mest på rundt grad 5 og da mest lange ruter, gå opp 0,5–1 str. Har du tenkt å tikke din første rute på 8-tallet snart, kan du vurdere å gå ned i størrelse.

SÅLEN: Sammen med passformen, er det sålen som gjør en god klatresko. Spanske Boreal revolusjonerte klatringen med sin magiske sigøynergummi, men ble forbigått av den mystiske Stealth-gummien fra amerikanske Five Ten. I dag har konkurrentene nærmet seg hverandre i klebrig gummikvalitet.

Såletykkelse er også viktig. Tykkere såle gir litt mindre følsomhet, men lengre levetid på skoene. Klatresko kan vanligvis resåles 1–2 ganger. Velges en god resåler og god gummi, kan man etter første resåling få en sko som er bedre enn ny iom at skoene er klatret inn og passer godt på foten samtidig som sålen er ny og sticky.

HVORDAN VELGE? Fra vår test er Mammut Shogun, Boreal Stingma, La Sportiva Kantana og Montrail Wasabi gode, presise og omtrent like myke allroundsko. La Sportiva Anasazi Lace-up og Scarpa Tifosi har sin styrke på lister og bratte ruter. Red Chilli Spirit og Saltic Bongo er komfortable sko som også passer for lengre ruter.

Hvordan skal man velge riktig sko? Dra til en butikk som selger flere merker sko, gjerne både europeiske og amerikanske som har ulik passform. Har butikken i tillegg en liten klatrevegg hvor du kan prøve dem litt, er det stor sjanse for at du blir fornøyd med ditt valg.

SKOENE

Boreal Stingma

Sålen: Boreal FS-Quattro såle, mellom 4 og 4,6 mm tykk avhenging av skostr. Størrelser: 2–12 i halvstr. (7)

Veil. pris: 1049 kr.

Kjøpsinfo: Importør Kruse Topptur (www.topptur.com), tlf.: . Boreal på web: www.e-boreal.com.

Produsenten mener: Komfortabel, fleksibel og presis sko med høy følsomhet. Passer best til buldring (høy presisjon), overhengende ruter og til innendørsklatring.

Fri Flyt mener: Tilnærmet tradisjonelt formet snøresko, smal med trangt tåparti. Overdel i lær som vil utvide seg litt, men gummi over tåpartiet og lissesystem begrenser utvidelsen. Myk og presis sko som også går bra på lister. God allround sko til vanskelig klatring.

Five Ten Anasazi Lace-up

Sålen: Stealth C4 såle, 5 mm tykk.

Størrelser: 35–46 i halvstr. (41)

Veil. pris: 999 kr.

Mer info: www.fiveten.com.

Produsenten mener: Verdens mest presise sko. High-end sko med vekt på gode egenskaper på lister.

Fri Flyt mener: Tilnærmet tradisjonelt formet snøresko med overdel i kunststoff. Det gjør at skoene vil forme/utvide seg lite, med unntak av hælkappen som gjør at skoene i starten bør kjennes ubehagelig trange. Tverrstiv og presis sko med gode egenskaper på listeklatring.

La Sportiva Kantana

Sålen: Vibram, 4 mm tykk.

Størrelser: 33–46 i halvstr. (40,5)

Veil. pris: 1199 kr.

Mer info: www.atello.no / www.lasportiva.com.

Produsenten mener: Allround sko for lange ruter i fjellet, klippeklatring og buldring. Optimal kombinasjon mellom komfort og ytelse. Borrelåsstrammingen gir gode muligheter for individuelle tilpasninger av passformen.

Fri Flyt mener: Tøffel med overdel i foret lær med borrelåsstramming. Ganske tverrstiv som gir brukbare egenskaper på listeklatring, god følsomhet og god smøring.

Testens allround-vinner og for lange, 5–6-er ruter.

Mamut Shogun

Sålen: Vibram 4 mm tykk.

Størrelser: 2–11 i halvstr. og 12 og 13. (8)

Veil. pris: 1099 kr.

Mer info: www.ajungilak.no / www.mamut.ch.

Produsenten mener: Den nye generasjonen klatresko. Den er bygget over et helt nytt konsept med høy spenning i lesten for maksimal og presis kraftoverføring. Ideell til avansert klatring og buldring. Med myk mellomsåle for eksakt og rasjonell klatring på lister samt eksklusiv formet hælkappe i gummi.

Fri Flyt mener: Buet snøresko med overdel i foret lær. Spesielt mønster på hæl som gir demping når man hopper ned fra buldre. God presisjon og gode egenskaper på lister.

Montrail Wasabi

Sålen: Montrail Cryptonite såle, NN mm tykk.

Størrelser: 34–49 i halvstr. (41,5)

Veil. pris: NN kr.

Mer info: www.montrail.com.

Produsenten mener: Myk sko med bred passform. Passer for folk som har presist fotarbeid. Passer best til overhengende klatring, men er også velegnet til riss- og liste/vegg-klatring.

Fri Flyt mener: Buet tøffel med borrelåsstramming. Overdel i kunststoff.

Red Chili Spirit

Sålen: Vibram såle, NN mm tykk.

Størrelser: 2–12 i halvstr. (7,5)

Veil. pris: NN kr.

Mer info: www.axonfjellsport.no / www.redchilli.de

Produsenten mener: Allroundsko, lett, fleksibel sko for klatring på lange ruter, klipper og buldre. Laget for begynnere og øvede.

Fri Flyt mener: Tradisjonelt formet snøresko med overdel i lær. Komfortable sko, myke, men med ok egenskaper på lister. fine på lange, lettere ruter. Utvider seg en del. Best på lettere allroundklatring og lange ruter.

Saltic Bongo

Sålen: Saltic Extasy 3,7 mm

Størrelser: 34 – 46 med noen halvstr. (41,5)

Veil. pris: 798 kr

Mer info: www.vpg.no / www.saltic.cz.

Produsenten mener: Saltics stiveste sportsklatresko er svært presis og passer fra vertikal til overhengende klatring. Gode listeegenskaper, med innoverbuet tå som gir god "gripeevne" ved bratt klatring. Asymmetrisk snøring.

Fri Flyt mener: Buet snøresko med overdel i lær. Ekstremt komfortabel sko med bredt tåparti. Skoene er tverrstive, men vrenger seg av lister. God på lange svaruter. Utvider seg en del. Rimeligst.

Scarpa Tifosi

Sålen: Scarpa Megabyte 4 mm.

Størrelser: 36 – 46. (41)

Veil. pris: NN kr

Mer info: www.outdoor.no / www.scarpa.com.

Produsenten mener: Sko for deg som vil klatre hardere, Tifosi er italiensk for fanatisk. For små lister og bratt klatring, aggressiv bue med god kombinasjon av følsomhet og stivhet.

Fri Flyt mener: Buet snøresko med overdel i foret lær. Bør velges trange for å utnytte skoens buing. Er derfor ikke egnet for begynnere. Tverrstive sko med godt tåparti. Stivheten går utover følsomheten, men man står godt på lister.

Publisert 20. juni 2007 kl 11.08
Sist oppdatert 20. juni 2007 kl 20.08
annonse
Relaterte artikler
PÅ KANTEN: Toppen av Nordre Trolltind er godt eigna for overnatting, men manglar rekkverk. Henning Svoren studerer ruta opp Nordaustegga på Store Trolltind i den siste kveldssola. Foto: Ståle Johan Aklestad
Nordaustegga på Store Trolltind

– Føler fjellet vil spytte meg ut i lufta

KOMPLETT OMRÅDE: Torje Stenkjær på den flotte traversen i syvende taulengde på Jugoslavruta i Romsdalen. Foto: Haakon Lundqvist
Komplette favoritter fra nord til sør

De beste stedene å klatre i Norge

Jon Gangdal i Oslo
Dødsskred på Everest i 1994:

– Jeg har i alle år følt mye skyld

FEIRING: Odd Eliassen (til høyre) feirer bestigningen av Mount Everest i 1985 sammen med Bjørn Myrer Lund. Foto: Den norske Everest ekspedisjonen 1985
Hør lyden fra den historiske bestigningen av Everest

Eventyrere på bokturné

MISTET LIVET: Anna Gutu (til venstre) og Gina Marie Rzucidlo er bekreftet omkommet etter dødsskredet på Shishapangma. Samtidig døde også to sherpaer, inkludert verdensrekordholder og Kristin Harilas turkamerat Tenjen Lama Sherpa. Foto: Instagram
Skredet på Shishapangma

Døde under kappløp mot toppen

annonse

Fri Flyt utgis av Fri Flyt AS | Postboks 1185 Sentrum, 0107 Oslo

Ansvarlig redaktør og daglig leder: Anne Julie Saue | Redaktør: David Andresen Vesteng | Journalister: Tore Meirik | Christian Nerdrum | Henning Reinton (magasinansvarlig)

Kommersiell leder: Alexander Hagen