– For flere år siden hørte jeg rykter om at Henning Wang hadde klatret en åtterrute i Jotunheimen forteller Tuva Stavø (24).
– Men siden jeg ikke kunne jamme tenkte jeg fort at den ruta ikke var noe for meg.
Les også
Tuva Stavø (24) har hatt en imponerende storveggssommer, der hun blant annet gikk Atlantis (8-/8, ni taulengder) på Store Blåmann på Kvaløya i fri.
Mye har skjedd siden den tid: Tuva har lært seg å jamme, og har gått flere ruter på 8’er tallet i fjellet i sommer. Selvfølgelig sto Luft vind og ingenting (med direkte start og slutt), grad 8, på lista.
– Da det endelig ble et lite værvindu i slutten av august, fikk jeg med meg Henning Eidsheim for å måle krefter i Jotunheimen. Vi var rimelige pessimistiske før start da vi hadde fått tilsendt bilder av veggen dagen før og den så temmelig våt ut. Heldigvis hadde den rukket å tørke opp litt, men de to første taulengdene var fortsatt klissvåte. Jeg tenkte at dette ville sette en stopper for turen, men for Henning virket ikke dette som et problem og han cruiset opp våte fjellsjuere i fri. Jeg måtte derimot kjempe mot neglesprett et par ganger, men klarte å klamre meg fast som andremann. De neste to taulengdene var en del tørrere, og jeg ledet fornøyd opp nydelige fingerriss, forteller Tuva.

HURRUNGANE: Henning følger på fjerde taulengde. Foto: Tuva Stavø
På Vestveggen på Store Skagastølstind ligger orginalruta Luft vind og ingenting (7+), som vandrer noe ut på venstre i begynnelsen. Direktevarianten går, vi bratte riss og kaminer, rett opp, og møter originalruta på tredje taulengde. Den direkte starten ble gått av Henning Wang og Øyvind Salvesen i 2015. Senere samme år fikk ruta en direkte avslutning, også den gått av Henning Wang, sammen med Sondre Kvambekk. Luft vind… med direkte start og slutt har, så vidt vi kjenner til, kun én repetisjon: Mari Salvesen og Pete Whittaker i 2018. Den er åtte taulengder lang, grad 8 (7-, 7, 7, 7+, 8-, 8, 7-, 3), med cruxet høyt på ruta, og en luftig run-out. Tuva forteller om crux-taulengden:
– Den består først av et nydelig, godt sikret dieder med teknisk klatring. De første meterne av diederet virker å alltid være våte, men det føltes ikke ut som om det hadde ekstremt mye å si for klatringa. Deretter gjør man noen fysiske flytt ut på en egg før man går en åtte meter lang runout man ikke bør falle på.

CRUXET: Tuva leder sjette taulengde, som er cruxlengden. Foto: Henning Eidsheim
Om samme parti skriver Sondre Kvambekk fra førstebestigningen:
– Skrått dieder, med smøring og et tynt/slimete riss å holde i. I tillegg er det en seriøs runout i toppen der man må forsere et teknisk crux (rundt grad 7-) høyt over forrige sikring som kun er en bitteliten sort alien kamkile. Et fall her vil trolig medføre alvorlig skade da man faller rett ned på svaet nedenfor. Lengden graderes 8-/8 et sted.
Tuva forteller at hun naturlig nok var nervøs:
– Men da jeg sto i bunnen av runouten, som er et bratt 7’er sva med ok tak, kjente jeg at dette er min stil og klatret greit opp til standplass. Henning fulgte også i fri, og vi tenkte fornøyd at nå er vi ferdige. Men det er jo ikke over før det er over, og den siste 7- føltes stram med spennende klatring der man legger all sin lit til et par klemblokker som håndtak.
Les også
Stor test av klatresekker beregnet for alpin- og sportsklatring: Hver klatresekk vi har testet for alpinklatring har elementer som feste for ski, isøkser og annet klatreutstyr, mens sekkene vi har testet for sportsklatring er mer beregnet for å ha plass til tauet, sela og ekspresslynger.
Taulagspartner Henning Eidsheim og Tuva ble kjent litt tilfeldig på Kvaløya tidligere i sommer, og for noen uker siden gikk de Atlantis (8) på Blåmann, Kvaløya sammen. Den også onsight og helt i fri. Både da og nå var det Tuva som ledet crux-taulengdene. Stavø er yngste norske jente til å lede så harde ruter i fjellet, og hun virker sulten på mer. Hun forteller om prosjekter og drømmer, både i Bohuslän, Patagonia og på Blåmann. Så mye tyder på at vi får høre mer fra den sterke jenta fra Trondheim.
Hun sender en takk til Henning Wang for beta og nybrottsarbeid:
– Jeg fikk grundig rutebeskrivelse av Henning. Han mente ruta ville vært en femstjerners klassiker, som hadde vært populær hvor som helst om det ikke var for været og anmarsjen i høyfjellet. Dette kan vi skrive under på, ruta er av sjelden vare! All kudos til Henning for å ha oppdaget denne linja på det tredje høyeste fjellet i Norge.
Les også
Test av klatresko til alle bruksområder: Buldresko, klatresko for dame, barn, erfaren klatrer og nybegynner. Det er en liten jungel å finne riktig klatresko til din fot, klatregrad og ikke minst lommeboka di. Her er guiden til de beste klatreskoene og seks nye tester av sko til fjellklatring.