Ingen har vært på toppen av verdens høyeste fjell, Mount Everest, siden 2013. Men nå er klatresesongen godt i gang i Himalaya, der det mye omtalte fjellet på 8.848 moh. ligger.

Ifølge NTB befinner nå 289 utenlandske og 400 nepalske fjellklatrere seg nær toppen av fjellet, som ble besteget for første gang i 1953.

Mount Everest har en svært kort sesong, med kun noen få dager i mai hvor fjellet kan klatres til toppen. I 2014 ble bestigningen avlyst etter at 16 nepalske sherpaer omkom i skred. I fjor ble sesongen også avlyst etter at 19 personer omkom som følge av det kraftige jordskjelvet i Nepal. Nå forsøker altså hundrevis av klatrere seg på nytt opp fjellet.

Tirsdag var nepalske sherpaer i gang med å feste tauene til topps, og det kan se ut til at den første utenlandske fjellklatreren når toppen allerede senere denne uka, og onsdag var Sherra Gyalgen Sherpa, en nepalesisk sherpa, ble den første til å nå toppen.

– Men mye vil avhenge av hvor gunstige værforholdene blir, sier talsmann for turistmyndighetene i Nepal, Gyanendra Shrestha, ifølge NTB.

Når de toppen blir klatrerne de første på tre år.

Mount Everest betegnes som et farlig fjell, med en dødsrate på over 5%.