En uke i Romsdalen

STEDET: Romsdalen ligger i midt i Norge og har forholdsvis variabelt vær. Sørvest eller søravær betyr fint vær. Regner det på Åndalsnes, eller Næs, som mange kaller det, kan det godt være oppholdsvær på Slettafossen eller Sletta. Det er sjelden man må stå over en klatredag på grunn av dårlig vær. Ikke vær redd for å bruke guide – selv om sommeren! 

REISEN DIT: Tog til Åndalsnes eller fly til Molde eller Ålesund. Evt bil til Dombås og ned i dalen. 

OVERNATTING: Har du bil kan du farte rundt, men det er upopulært å tjuvcampe i dalen. De siste årene har mange grunneiere også gjort det vanskeligere å «freecampe» ved å bygge grøfter eller legge stein i innkjørselen til steder hvor det før gikk an å campe. Sjekk ut Mjelva eller Sogge Camping, Trollveggen Camping, Åndalsnes Camping eller Isterdalen Camping for å nevne noen. I Vengedalen er det vakkert og lovlig med freecamping.

Dag 1 - TOPPTAUING På MJELVASTEINEN

Annonse

Et trygt og koselig møte med Romsdalen er topptauing på «Steinen», som er en svær kampestein beliggende på Mjelva ved Åndalsnes. 4-5 solide bolter er plassert på toppen, der du kan sette topp- tausfeste. Steinen gir variert og morsom klatring på et 20-talls ruter fra grad 2 til 8, supert for både nybegynnere og erfarne tøffinger.

Hvis man føler seg litt varm i trøya og vil ha litt mer utfordringer kan du gå opp på Mjelvahammeren, som ligger litt lenger oppi lia for steinen. Der er det boltede linjer for leding, et par fine 6-ere og et par 7-ere, men også den lette naturlige klassikeren Outer Limits (5). Fantastisk utsikt mot Bispen, Kongen, Store Trolltind og ned mot Åndalsnes. Sol fra i 2-tiden.

Dag 2 - TINDERANGLING I TROLLTINDENE

Romsdalen er mer enn lave klipper, og Trollveggen er den store attraksjonen. Gå til Bruraskaret fra utkikspunktet øverst i Trollstigen. Turen går delvis på sti, men også gjennom mye ur og i sand- og steinskråninger. Mot slutten følges «Troll Highway», en tilrettelagt sti gjennom de bratte fjellskråningene. Når du er på Bruraskaret bør du ikke hoppe ut. Det er forbudt, både med og uten fallskjerm. Det du absolutt bør gjøre er å fortsette til Store Trolltind som gir en absolutt fantastisk utsikt i alle retninger, mot Trollstigen, Bispen, Kongen, Åndalsnes, Romsdalshorn – ja, du vil ikke angre. Om du vil se basehoppere er det vanligste stedet å hoppe ut Semletindveggen. Har du ambisjoner om å virkelig få gått inn fjellskoa kan du bryne deg på titlene Fjellkonge eller Fjelldronning, i regi av Norsk Fjellfestival. Poenget er å bestige Store Vengetind (1852 moh), Store Trolltind (1788 moh), Kvanndalstind (1744 moh), Juratind (1712 moh), Kongen (1614 moh), Romsdalshorn (1550 moh), Dronninga (1544 moh).

Du kan bruke så lang tid du vil, men det må dokumenteres med bilde.

Hvis du lurer på hvor du skal overnatte, er hotell Aak verdt å sjekke ut.

Dag 3 - BOSCH-VEGGEN, HORNAKSLA

Det er på tide med en dag i lavlandet for å hvile hue etter gårsdagens luftige tur. Et par mil opp dalen for Åndalsnes finner du Hornaksla. Ved bunnen av denne er det svavegg med bolter og standplass med kjetting – Bosch-veggen. Kjempefint sted for nybegynnere, med graderinger fra 4 til 6/7. Er du tøffing kan du bryne deg på et par av de vanskeli- gere svarutene. Du vil garantert få føling.

Her har du også fin-fin utsikt opp mot hovedveggen på Hornaksla, som er en klassisk 10 taulengders fjellvegg med masse ruter. Du vil også føle Roms- dalens storhet med de stadige rasene på andre siden av dalenbuldring så det holder.

Dag 4 - SKIRI

En dag med svaklatring gror hud på fingrene. Den skal slites vekk med litt real buldring. Skiri, noen mil opp dalen er superidyllisk og perfekt for en rolig dag med atletiske bevegelser, grilling og kaffedrikking. Gå over grinden, over jernbaneskinnene (pass for toget) og bort til de flotte steinene. Du finner kjempelette problemer for nybegynneren og superharde saker for den som ønsker det.

Purkespranget (7A+) er det kanskje et av mest kjente. Skiri ligger rett ved Rauma elv, som mange bader i. Bikkjekaldt, men kan jo være greit å kjøle kroppen på en varm dag.

Dag 5 - VENGEDALEN

På tide med litt luft igjen. Vengedalen er en av Norges vakreste daler, og byr på klatreutfordringer som Vengetind, Romsdalshorn og legendariske Kvandalstind med Torshammeren. Eller du kan gå Romsdalseggen, som, om du velger den vanskeligste veien, er såpass luftig at den tøffeste kan psyke ut. Men for mange er det nok å gå opp på ryggen mot Nordveggen til Romsdalshorn og se rett inn i Trollveggen. Rett og slett mektig. Har du litt peiling på naturlig sikring kan du klatre Nordveggen, fire taulengder på grad 4/5, som er en drøm for mange.

I Raumas dal kan du kose deg glugg i hjel i sommer – og avslutte en uke med såre fingre og solbrent nakke med festivalliv på Raumarock eller Norsk Fjellfestival!

Dag 6 - BULDRING OG FISKING

Litt mer buldring etter en slik dag. Under Horn- aksla, litt lengre ned for Boschveggen, finner du buldrefeltet som man gjerne kaller Hornaksla. Rett ved veien ligger alle steinene, som byr på en hel del lette problemer. Også her finner proffen sitt å holde på med.

Når du er lei, stikker du ned til Romsdalsfjorden og kaster ut fiskesnøret. Det kan du for eksempel gjøre på landingsplassen til World Base Race i Innfjorden. Fisk opp en fisk som du steiker til kvelds, og se på basehopperne suse ned fra toppen. Fett!

Dag 7 - RAUMAROCK OG FJELLFESTIVAL

I år arrangeres den tradisjonsrike musikkfestivalen Raumarock 1. til 4. august. Timer du uka i Romsdalen med denne som avslutning kan ingenting gå galt.

Norsk Fjellfestival arrangeres fra 7. til 14. juli, så om Raumarock ikke passer kan du få med deg fjelltreffet på «Næs» i juli. Ellers er den obligatoriske urbane kaffen på Fru Grimstad et must for alle kaffetørste klatreturister. Storseien kommer når det er mye måker ute i fjorden, hopp på en fiskebåt og dra en opp en sværing.

Denne artikkelen stod opprinnelig på trykk i Fri Flyt #89.

Interessert i topptur? Fri Flyt har samlet alle nyheter og artikler om teamet her.