«Etter å ha jobbet i 20 år har det vært godt å få livet litt i perspektiv. Gjøre færre og nærere ting - gjøre ting som tar lang tid».
Det sa Nicolai Bauer i forbindelse med en helt annen surfesak på friflyt.no i sommer - der han sammen med kompis Mads Killo deltok i den prestisjefulle downwind-regattaen Padle IMUA på Maui, Hawaii.
Denne gangen gikk reisen til Peru sammen med kompisene Bo Vivike og Espen Terland - med mål om å foile verdens lengste bølge - Chicama.
– Hvordan er følelsen å foilsurfe verdens lengste bølge?
– En helt uvirkelig følelse - en blanding av at man fyrer av alle sansene man har samtidig som man har en egen ro når man ser den utrolig lange bølgen foran seg. Er definitivt den råeste bølgeopplevelsen i mitt liv!
For Nicolai er Chicama en nyere drøm.
– Det er en drøm som har vokst over en del år, etterhvert som jeg har foilet mer i bølger. Første gang jeg så bilder fra Chicama, så trodde jeg ikke helt på det.
Bauer forteller om bølger som ser ut som de er laget med kunstig intelligens. En bølge som på det lengste strekker seg over 5000 meter.
Et dommertårn til OL i 2024 planlegges på et skjørt korallrev, rett utenfor den ikoniske bølgen Teahupo´o på Tahiti. Det møter voldsom motstand i og utenfor surfmiljøet.
– Hvem dro du med?
– Jeg fikk en melding av Bo Vivike og Espen Terland som hadde kommet over et selskap som arrangerte foilklinikk i Chicama og som hadde tre ledige plasser, sier Bauer.
To timer senere var turen booket.
– Hva er det som gjør dette et så spesielt sted?
– Chicama ligger nord for Lima i Peru og har verdens lengste venstrebølge. Den bryter i flere seksjoner og når det er stort nok, så blir den på det lengste 5 kilometer lang. Sesongen er fra fra mars til september. Bølgene er lange og ruller mer enn de bryter, så det krever at man surfer de mer som vanlig bølgesurfing for å generere energi og fart.
I dag handler Chicama handler primært om foiling, prone eller tow-in, ifølge Bauer. Vinden er ujevn og fralands, så det kan være krevende med motvinden, selv med wingfoil.
Tips til valg av utstyr, både som nybegynner og viderekommen, teknikktips med filmer og inspirasjon til den fascinerende sporten som often blir sammenliknet med å fly.
– Men det er det perfekte sted for å lære bølge-foiling, da man får uendelig lange bølger å lære på.
En typisk dag med opplegget til Nicolai var delt opp i to. Første økt startet i 7-tiden med tow-in-foiling uten vinge, da det ikke var vind på morgenen.
– Man ble kjørt ut med gummibåter til bølgene og tauet inn på bølger etter tur. Arrangøren hadde med seg to fotografer som filmet og fløy drone for å dokumentere surfingen. Dette gikk vi gjennom når vi kom tilbake etter hver økt for å få tips for å få teknikken på plass.
Bo Vivike
Espen Terland
Instruktør Amit Inbar og Nicolai Bauer.
På ettermiddagen kom vinden, og da var det tid for wingfoil.
– Igjen ble man kjørt ut i bølgene på grunn av et stort beach break som var vanskelig å forsere - av hensyn til sikkerheten. Spoten har fralandsvind, det er kastete og varierende vind i bølgene. Så vingen er stort sett for å komme seg til bølgene.
Sammenlagt var det tolv personer på klinikken fra hele verden.
– Et sosialt opplegg med mye surfeprat og god stemning i boblebadet etter surf med kald øl og utsikt over bølgene og solnedgangen.
Langt til havs utenfor kysten av Maui var nordmennene Nicolai Bauer og Mads Killo deltakere i en svært anerkjent konkurranse mot verdenseliten.
– Hvem kan være med på noe sånt? Hva krever det?
– Chicama har bølger for alle nivåer. Man kan ligge langt ute fra der det bryter og allikevel få veldig fine bølger. Så det er relativt trygt. Når det er sagt, så ødela vi to vinger og et ribbein, så litt risiko er det jo.
– Hva lærte dere?
– Man lærer å surfe bølger, også uten vinge. Det å lese bølgene, ri fra kant til kant av foil (brett) og svinge på en måte som generer kraft og fart. Dette kommer mer naturlig for de som har bakgrunn fra vanlig bølgesurfing, men for meg som ikke har det var det veldig nyttig å se seg selv og de som kunne det på video for å så noen timer senere prøve på nytt igjen. Når man får fem timer på vannet hver dag med utrolige forhold, så lærer man utrolig mye.
Fakta om foilklinikken i Chicama
Surfeklinikken arrangeres av supaway.com og er ledet av tidligere olympisk utøver i windsurfing Amit Inbar.
Prisen er ca. 4000 Euro for hotell med frokost, yoga, transport fra flyplass, båttransport og to fotografer. Utover dette må man betale for fly t/r, lunsj/middag/drikke og evt massasje/fysioterapi.
Hotellet er enkelt, men har fine rom, treningsrom, svømmebasseng, boblebad og badstue. Man flyr til Lima, deretter til Trujillo og så buss til Chicama.
Enten det er til surfing, kiting, windsurfing eller annen vannsport, så er det tre ting du skal tenke på når det kommer til valg av våtdrakt: bruksområde, tykkelse og størrelse på drakten.
Fri Flyt har testet et knippe av markedets beste votter og hansker i neopren. Her får du dessuten tips til hvordan kitere, windsurfere og wingfoilere holder fingrene varme når det blir kaldt.
Allerede abonnent?
Kjøp abonnement og få tilgang til artikkelen.
Alle abonnement gir full tilgang til hele vårt digitale univers. Det inkluderer Fri Flyt,
Terrengsykkel, UTE, Klatring, Landevei og Jeger sine nettsider, app og e-magasin.
1 måned
Digital tilgang til 6 nettsider
Papirutgaver av Fri Flyt
Lavest månedspris
Abonnementet fortsetter å løpe etter bindingstiden inntil du selv sier det opp
3 måneder
Digital tilgang til 6 nettsider
Papirutgaver av Fri Flyt
Lavest månedspris
Abonnementet fortsetter å løpe etter bindingstiden inntil du selv sier det opp
12 måneder
Digital tilgang til 6 nettsider
Papirutgaver av Fri Flyt
Lavest månedspris
Abonnementet fortsetter å løpe etter bindingstiden inntil du selv sier det opp
Betal smartere med Klarna.
Abonnementene fornyes automatisk og kan sies opp når som helst, men senest før perioden utløper.
Friflyt.no har daglig dekning av det som skjer i skianlegg og toppturområder, og vi dekker debatter og dilemmaer om alt fra snøskred til klimaendringer. Om sommeren skriver vi om aktiviteter skifolk er opptatt av når det ikke er snø på bakken, som vannsport og sykkel.
På friflyt.no finner du også Fri Flyt sine skitester og mer enn 750 guider til toppturer.