Fri Flyt har testet et knippe av markedets beste votter og hansker i neopren. Her får du dessuten tips til hvordan kitere, windsurfere og wingfoilere holder fingrene varme når det blir kaldt.
Sist oppdatert: 9. mai 2024 kl 06.00
SOM HÅND I HANSKE (ELLER VOTT): Det finnes er mange ulike votter og hansker til vannsportbruk. Preferanser, bruksområde og temperatur bestemmer hvilken som er best for deg. Foto: Christian Nerdrum
Med i denne testen er også kite-favoritten Ion 3/2 mm claw glove, som den eneste hansken i testen.
Alle som bor i Norge og driver mye med vannsport, har allerede innfunnet seg med at våtdrakten er et must, og skal du holde på hele året, så må du i tillegg har flere tykkelser på våtdrakten.
Når det kommer til neoprenvotter og hansker, er det mange meninger og preferanser. Spesielt for windsurferne er dette er stort dilemma.
Trettheten i fingre og underarmer kan nemlig bli såpass plagsom at mange kutter sesongen når det blir for kaldt på fingrene. (Pump er et annet uttrykk som beskriver denne trettheten).
For mange er derfor ikke hansker eller votter et alternativ.
Men kanskje må det jobbes litt med tilvenning eller trening. Ikke minst aksept for at følelsen ikke blir den samme uansett.
Dessuten finnes det noen mellomløsninger som vil kunne gjøre sesongen ganske mye lenger.
Like viktig som komfort gjennom varme fingre ved bruk av hansker og votter på de kaldeste dagene, er sikkerhet.
Skulle du havarere midtfjords og bli nødt til å svømme inn til land, da er det faktisk ganske uansvarlig å ikke ha noe på fingrene. Blir fingrene for kalde, vil de heller ikke fungere som de redskapene du trenger de til, slik at du kommer deg trygt til land.
Ta i det minste med deg hanskene/vottene ut i vannet. Lagre de på innsiden av drakten eller i en rumpetaske, for eksempel.
Triksene for bedre grep når du bruker votter og hansker
Utfordringen med hansker og votter, kan være at hendene ikke får like godt tak i bom, controlbar og håndtak. Det gjør at du må klemme hardere for å holde fast. Det bygger ekstra i grepet på innsiden av hånden, og hvis det er klumpete og upresist, blir det også slitsomt i lengden.
Å gni håndflate, bom, håndtak eller controlbar med surfvoks øker friksjonen, slik at hånden ikke trenger å gripe like hardt for å ikke glippe. Er friksjonen god nok, kan man i større grad henge på denne, og holde bom, bar og håndtak lenger ut på fingertuppene. Klarer du det, blir det også mindre slitsomt å holde fast.
Hvis du virkelig ønsker å makse friksjonen, så går det an å bruke håndballklister. Klissete, men visstnok veldig effektivt.
Bruk skivoks!
Enda mer offensivt enn surfvoks. Undertegnede oppdaget løsningen ved en tilfeldighet. Surfvoksen var glemt igjen hjemme, men bak i bilen lå en rød Swix. Festesmøring til langrennski. «Den må jeg bare prøve», tenkte jeg.
Om det funka? Ja, det gjorde det. Det satt som smurt!
Mulig er det bedre med blå, eller grønn. Veldig grisete ble det faktisk heller ikke, da voksen ble slitt av gjennom økta.
Var det noen som sa håndballklister?
Dette har vi ikke prøvd, men håndballklister er absolutt verdt en test.
Vott med åpen håndflate
Neoprenvotten med åpen håndflate er hanske-/vottalternativet som gir best grep og friksjon. Mange kjenner til den ikoniske Da Kine-votten - et produkt de fleste ivrige windsurfere har anerkjent når det kommer til seiling i kaldt vær.
Nå finnes ikke Da Kine lenger, men heldigvis har feks Ion begynt å lage en tilsvarende variant.
Votten har et ferdigformet grep, og en åpen håndflate, der man kan ta fingrene inn og ut av votten hvis været tillater det.
Votter med tynt stoff i håndflaten
Andre mellomløsninger som imøtekommer utfordringene med grepet har Pro Limit Closed Palm Direct grip 3 mmog Ion Arctic Glove 3/2 mm. Her er vottene tette, men håndflaten er dekket med et tynt gummistoff som gir god friksjon, men som ikke bygger så mye.
Fordelen er tette votter som følgelig også blir varmere fordi hendene ikke berører vannet direkte.
Votter med neopren, også i håndflaten
Den varmeste løsningen er votter, og aller varmest blir det når håndflaten også er dekket med et neoprenstoff.
Votter med neopren i håndflaten vil naturligvis bygge mer i grepet enn de som er åpne eller med tynnere stoff i håndflaten, men på de kaldeste dagene kan det hende du er nødt til å ha såpass med isolasjon for å ikke bli kald.
Neoprenet er isolerende, og hvis vottene i tillegg er tette, så er en dette den tryggeste løsningen hvis vinden løyer eller utstyret havarerer – og du må svømme inn til land.
Da angrer du heller ikke på at det var nettopp disse du valgte.
Hansker i neopren
Fordelen med hansker er at det i prinsippet beholder fingrenes naturlige funksjon som enkeltindivider. Kitere er mest opptatt av nettopp dette blant vindfolk. Mest fordi de ønsker å kunne holde en finger på innsiden av de-powerlina i controlbaren.
For windsurfere og wingfoilere er ikke hansker like populært. Ulempene er kanskje like mange som fordelene - nemlig at hansker blir kaldere. Dessuten bygger alt neoprenet mellom fingeren ganske mye. En hanske på 3 millimeter blir ganske klumpete på hånden.
Med 3 millimeter ekstra på hver side av fingrene, ender du opp med en hånd som faktisk er 24 millimeter bredere.
Vår erfaring er at det faktisk tar mer energi av hender og underarmer med hansker, enn om fingrene får lov til å være samlet i en vott.
Oppvaskhansker
Konseptet med oppvaskhansker er fortsatt ikke helt dødt blant vindfolk. Det tynne gummilaget gir en begrenset isolasjon, men på kalde og vindfulle dager er dette tynne beskyttende laget kanskje det lille som trengs.
Hvis du slipper den direkte kontakten med vind og vann, så har det faktisk en del å si. Nok til at det kan forlenge sesongen noen uker i hver ende.
Bom i kork!
Mange windsurfingbommer lages i aluminium, som leder kulde (og varme) mer enn karbon. Derfor er også karbon mindre kaldt å holde i. Hvis bommen i tillegg er dekket av kork i stedet for gummi, vil dette være enda litt varmere å holde i.
Størrelse på hanske og vott
Avhengig av hva slags vott eller hanske du velger, så er størrelsen viktig. En hanske fungerer ikke som den skal om den ikke passer, og du har mye overskuddmateriale som både bygger mellom fingrene og i håndflaten blir grepet upresist og du får unødvendig mye pump og tretthet i hender og underarmer.
Slik har vi testet
Hovedtestingen er gjort over en periode fra begynnelsen til midten av oktober, med lufttemperaturer mellom 7 og 12 grader og vanntemperatur på 10 - 13 grader.
Noen av vottene er også blitt testet på i vanntemperaturer på 5-6 grader og lufttemperatur på 2-3 grader.
Allerede abonnent?
Kjøp abonnement og få tilgang til artikkelen.
Alle abonnement gir full tilgang til hele vårt digitale univers. Det inkluderer Fri Flyt,
Terrengsykkel, UTE, Klatring, Landevei og Jeger sine nettsider og e-magasin.
1 måned
Digital tilgang til 6 nettsider
Papirutgaver av Fri Flyt
3 måneder
Digital tilgang til 6 nettsider
2 utgaver av Fri Flyt Magasin
12 måneder
Digital tilgang til 6 nettsider
8 utgaver av Fri Flyt Magasin
Betal smartere med Klarna.
Abonnementet fornyes automatisk etter bindingstiden. Si opp når du vil, men senest før perioden utløper.
Friflyt.no har daglig dekning av det som skjer i skianlegg og toppturområder, og vi dekker debatter og dilemmaer om alt fra snøskred til klimaendringer. Om sommeren skriver vi om aktiviteter skifolk er opptatt av når det ikke er snø på bakken, som vannsport og sykkel.
På friflyt.no finner du også Fri Flyt sine skitester og mer enn 750 guider til toppturer.