Kaja wingfoiler hele året

– Det er ikke kaldt, da!

Stiv kuling og tykk neopren er alt Kaja trenger for å hoppe i vannet - i februar.

Sist oppdatert: 15. februar 2023 kl 10.45
Lesetid: 2 minutter

– Det er ikke kaldt da, så lenge man har våtdrakt og hansker og sko og hette.

På en sandstrand ved Hvaler står Kaja Vedvik i vannkanten i le fra en heftig kuling fra sørvest. Det er februar, og gradstokken har krøpet seg over i varmegrader. Kaja er klar for å hoppe i vannet, fullt tildekket med neopren fra topp til tå. 

Kaja er blant de få som har satt verden på vent i favør av lidenskapen wingfoiling, som er en relativt ny vannsport der utøveren regelrett flyr over vannet på en hydrofoil. Kreftene kommer fra et håndholdt seil som gir henne nok kraft og fart til å bli løftet opp fra brettet og videre opp på vingen som løfter henne ut av vannet. 

– Det kaldeste er egentlig rigging av på land, og å kjøre elbil hvor det spares på kilometeren ved å ikke ha på varmeapparatet, og sånn, sier Kaja og ler. 

Med tykk nok neopren nekter hun på at der er spesielt kaldt å holde på, selv om vannet holder 4-5 grader. 

– De er egentlig varmere å ta på seg vinterdrakt og oppe i vannet enn en dag med snowboardklær og nordavind i Tryvann, sier Kaja. 

Hun har noen triks, som gjør opplevelsen litt mer komfortabel

HELE ÅRET: Med rett valg av drakt, votter og sko, hevder Kaja Vedvik det ikke er spesielt kaldt å holde på med vannsport også om vinteren - men når vinden står på fra nord innrømmer hun at det ikke alltid er like fristende. Foto: Christian Nerdrum
HELE ÅRET: Med rett valg av drakt, votter og sko, hevder Kaja Vedvik det ikke er spesielt kaldt å holde på med vannsport også om vinteren - men når vinden står på fra nord innrømmer hun at det ikke alltid er like fristende. Foto: Christian Nerdrum

– Underst har jeg truse og topp i ull. Og vanlig 6 millimeter våtdrakt med hette, og votter med tre fingre (journ. anm 5 mm), sier hun. 

De har hun stjålet av mannen, og er egentlig alt for store i størrelsen, men hun mener den ekstra størrelsen gjør de varmere, fordi det blir mer plass til fingrene. 

Uka til Kaja styres av vær og værmelding. Som selvstendig næringsdrivende kan hun flekse arbeidstiden rundt vinden, for hvis det blåser med vind fra sør, så vil hun aller helst på vannet og wingfoile - men vind fra nord innrømmer hun kan bli i sureste laget.

– Hvis ikke jeg får drevet med brettsport, så blir jeg ikke en god versjon av meg selv.

Og barna mine sier jo til og med: «Dra å surf´a, mamma. Da blir du så glad!» 

Så det syns når man har surfa! smiler tobarnsmammaen. 

Publisert 15. februar 2023 kl 10.45
Sist oppdatert 15. februar 2023 kl 10.45
annonse
Relaterte artikler
annonse
VANNSPORTSMANN: Christopher Dons i Fluid håper folk legger sommerferien i Norge i år.
Et ryddeår for sportsbransjen

Håper folk legger ferien hjemme

VOLDSOM KOLLISJON: Her fraktes Francis Gautneb inn i ambulanse etter ulykken i Drøbaksundet søndag. Foto: Christian Nerdrum
Hurtigbåt-kaptein suspendert

– Tenkte shit, nå dør jeg

Hjelpepersonell hjelper wingfoiler etter kollisjon.
SE VIDEO: Wingfoiler påkjørt av hurtigbåt i Drøbakssundet

Se video av surfeulykken i Drøbak: – Et forferdelig smell

SETT JIBBEN: Lærer du å jibbe med wingfoilen begge veier, blir tiden på foilen også betraktelig lenger. Foto: Christian Nerdrum
SE FILM OG LES ALLE TRINNENE

Lær å jibbe med wingfoil

WINGFOIL: Simon Sivertsen underveis på turen. Foto: Eli Phillips
Har sørlandskysten surf i verdensklasse?

Bølgesurf med wingfoil langs Sørlandskysten

Fri Flyt utgis av Fri Flyt AS | Postboks 1185 Sentrum, 0107 Oslo

Ansvarlig redaktør og daglig leder: Anne Julie Saue | Redaktør: David Andresen Vesteng | Journalister: Tore Meirik | Christian Nerdrum | Henning Reinton (magasinansvarlig)

Kommersiell leder: Alexander Hagen