– Racet er slitsomt både mentalt og fysisk. Starten går 1,5 km ute til havs og deler av strekningen er det ikke vind og må padles. Det er også mye bølger og dønninger og rev og grunner man må unngå. Men når man først finner flyten i bølgene er det fantastisk å surfe nedover kysten fra bølge til bølge, sier Nicolai Bauer til Fri Flyt.
Se film fra racet lengst ned i saken. Droneklipp: Alan Cadiz.
Sammen med sin gode venn Mads Killo (foran) deltok Bauer (bak) på det prestisjetunge racet Padle IMUA på Hawaii tidligere i sommer.
Racet går fra Maliko Gulch til Kanaha Beach Park (North Shore Maui) og er omlag 1,3 mil langt.
Padle IMUA var opprinnelig en padlekonkurranse, men har vokst i takt med vannsportenes utvikling. Ikke minst foilsportene som har eksplodert de siste årene. I år ble det konkurrert i hele 11 klasser: OC1, OC2, OC6, stand-up paddle, prone paddleboard, surf ski, SUP foil, kiting, windsurfing, prone foil og wing foil. I år var første året med wingfoil som egen kategori.
– Fra jeg så de første kitefilmene fra kitebeach på Maui med Lou Wainman og Robby Naish for over 20 år siden, så har Maui stått på toppen av ønskelisten, fortsetter Bauer.
Wingfoil er fortsatt en ung sport, men vi våger oss med en spådom om at wingfoiling blir den nye, store vannsporten. Vi har tatt en titt i krystallkula, og det ser lovende ut. La oss forklare hvorfor.
– Så følelsen av å seile et downwinder race langs North Shore Maui med 300 andre - forbi Hookipa og Jaws - løpe i mål på Kite Beach ved Kanaha Beach Park var en vill følelse, og definitivt et minne for livet, fortsetter Bauer.
Padle IMUA er et veldighetsrace på Hawaii. Racet har vært arrangert årlig de siste 12. årene og arrangeres av IMUA Family services - en «non profit» organisasjon som jobber med vanskeligstilte barn. Imua er er hawaiiansk ord som betyr å flytte seg fremover.
– Hvor langt er det, og hvor lang tid brukte du og Mads?
– Mads brukte 48 minutter og kom på 39. plass. Jeg kom inn på 38 minutter, som holdt til 24. plass.
Både Nicolai og Mads har drevet mye med kiting tidligere, men i denne konkurransen var de med i klassen for wingfoil, en sport som har en voldsom vekst både i Norge og utlandet. Ikke minst fordi det passer bra til nettopp slike strekninger som denne - såkalte downwindere, der man surfer bølger på foilen og «flagger ut» vingen.
Tips til valg av utstyr, både som nybegynner og viderekommen, teknikktips med filmer og inspirasjon til den fascinerende sporten som often blir sammenliknet med å fly.
Det var Jesse Richman som vant på tvers av alle klasser med kite på 18 minutter, etterfulgt av Bobo Gallagher på wingfoil med 19 minutter.
– SUP foil har blitt veldig stort her nå, og raskeste i den klassen kom inn på 28 minutter som er imponerende.
I år var det også rekordmange deltakere (300 stk).
– Alle man møter er utrolig imøtekommende. Men det er allikevel noe helt spesielt å prate med en legende som Kai Lenny (bildet), som man har sett utallige videoer av på nett opp gjennom årene, innrømmer Bauer.
Utover Kai Lenny, så er det mange internasjonale profiler her fra ulike foilmerker. Axis teamet var på plass med Adrian Roper i spissen, samt den kvinnelige verdensmesteren Olivia Piana, som deltok på Sup foil. Hun kom inn på imponerende 34 minutter. Armie Armstrong som står bak Armstrong foils, var også med.
De siste årene har Bauer og familien tatt en vending i livet og brutt med A4-livet?
Omtrent hvert tiår dukker det opp en ny vannsport som ikke bare blir borte som en bølge mot stranda. Kan wingfoil – der du holder en slags kite i hendene og farer over vannet på et brett med foil – bli den nye greia?
– For min egen del var det et behov for å ta en pause. Etter å ha jobbet i 20 år har det vært godt å få livet litt i perspektiv. Gjøre færre og nærere ting - gjøre ting som tar lang tid - finne en ro både for seg selv og sammen med familien og gjøre mer med barna før de ble for store.
– Det er lite som slår følelsen man har etter at hele familien har vært å surfet sammen en dag. Vært mye rundt de siste årene. Nå er det Maui og Hawaii.
– Hvorfor akkurat her?
– Maui har vært et sted jeg har ønsket å dra til i over 20 år. Det er et av de meste vindsikre stedene i verden om sommeren. Det er ikke uvanlig at det i juni-august blåser mer enn 10 m/s samtlige dager. Kombinert med bølger og dønninger er det drømmeplassen for wingfoiling. Maui har også en nydelig natur og landskap og de lokale surferene er super laidback og hyggelige. I sum så muliggjør det en aktiv livsstil og god livskvalitet.
Derfor er Maui og Hawaii et paradis for surfing og vindsporter
Konsekvente bølger: Maui har en ideell geografisk plassering som mottar konsekvente bølger fra Stillehavet, spesielt om vinteren. Dette skaper perfekte forhold for surfing året rundt.
Varierte bølger: Øya har et bredt spekter av bølgetyper, fra rolige bølger for nybegynnere til store og kraftige bølger for erfarne surfere og windsurfere. Dette gjør at alle nivåer av surfere kan finne passende utfordringer.
Vindforhold: Maui har stabile vindforhold, spesielt på steder som Ho'okipa Beach Park og Kanaha Beach Park, noe som gjør det til en drømmeplass for vindsporter i havet.
Varmt klima: Det tropiske klimaet på Maui gir behagelige vanntemperaturer året rundt. Dette gjør det mer behagelig for surfere og windsurfere å tilbringe mye tid i vannet.
Surfekultur: Maui har en rik surfekultur og er godt vant med besøkende surfere. Dette gjør det til en innbydende og spennende destinasjon for surfere fra hele verden.
Utmerkede fasiliteter: Øya har mange surfe- og windsurfesentre som tilbyr utleie av utstyr og profesjonell instruksjon. Uansett om du er nybegynner eller erfaren, er det enkelt å finne støtte for å forbedre ferdighetene dine.
Naturskjønnhet: Maui har en fantastisk naturskjønnhet, med vakre strender, fjell og klipper. Dette gjør surfing og windsurfing til en uforglemmelig opplevelse, både sportslig og visuelt.
Sammenlignet med mange andre steder i verden, er Maui en av de beste destinasjonene for surfing og windsurfing, og det er ikke rart at det tiltrekker seg surfere og eventyrlystne reisende fra alle hjørner av kloden.
Vis mer
Allerede abonnent?
Kjøp abonnement og få tilgang til artikkelen.
Alle abonnement gir full tilgang til hele vårt digitale univers. Det inkluderer Fri Flyt,
Terrengsykkel, UTE, Klatring, Landevei og Jeger sine nettsider og e-magasin.
1 måned
Digital tilgang til 6 nettsider
Papirutgaver av Fri Flyt
3 måneder
Digital tilgang til 6 nettsider
2 utgaver av Fri Flyt Magasin
12 måneder
Digital tilgang til 6 nettsider
8 utgaver av Fri Flyt Magasin
Betal smartere med Klarna.
Abonnementet fornyes automatisk etter bindingstiden. Si opp når du vil, men senest før perioden utløper.
Friflyt.no har daglig dekning av det som skjer i skianlegg og toppturområder, og vi dekker debatter og dilemmaer om alt fra snøskred til klimaendringer. Om sommeren skriver vi om aktiviteter skifolk er opptatt av når det ikke er snø på bakken, som vannsport og sykkel.
På friflyt.no finner du også Fri Flyt sine skitester og mer enn 750 guider til toppturer.