Nybegynnere på wingfoiling anbefales å begynne på en SUP eller longboard. Et windsurfingbrett med nok volum vil også fungere greit.
Om du heller vil begynne rett på foilen, er det slett ingen umulig oppgave.
Hovedpoenget er at du bør ha nok volum og stabilitet de første gangene. Alt annet er grobunn for frustrasjon og unødig mye «walk of shames» sørg for at du har nok volum. Veier du 70-80 kilo blir opplevelsen betydelig mer positiv med et brett på over 100 liter.
De fleste nybegynnere som skal lære wingfoiling tenker at det er best å begynne i svak vind for å få en rolig introduksjon. Faktumet er at det er mye bedre å heller velge en dag det blåser ganske godt.
Det er nemlig mye lettere å finne balansen når det blåser godt, da du kan støtte deg på vinden med vingen, og en av fordelene med vinge (contra kite og spesielt windsurfing) er at du kan slippe ut nesten alle overflødig kraft ved å vinkle ut vingen.
Har du en 5-6 kvm meter vinge bør det blåse 7-8 sekundmeter (om du veier 70-80 kilo hvis du har ønsker om å komme deg opp på foilen)
Velg rett utstyr til wingfoiling. Tips til størrelse på brett, vinge og foil tilpasset vekt og nivå.
TEKNIKKEN FOR Å KOMME SEG PÅ BENA
1. Koble på vinge og brett med leashene (sikkerhetsliner). Rundt henholdsvis håndledd og ankel (evt under kneet) Ja, de er irriterende til å begynne med, men du vil neppe miste dette mens du er på vannet. Det er vanskelig/umulig å få tak i om du mister de. Spesielt vingen.
2. Bær brett og vinge ut i vannet. Vingen holder du på le-side i håndtaket på den oppblåsbare tuben. Brettet holder du på motsatt side. Noen brett har håndtak, andre krever at du holder i stammen til foilen.
3. Pass på at vingen ikke blåser inn i foilen. Den kan ødelegge duken hvis du er uforsiktig.
4. Ikke sett foilen ned i vannet før det er dypt nok. Padle deg ut i fri vind. Vingen kan godt bare henge i leashen på håndleddet.
La oss si at du skal seile ut mot venstre med venstre ben først:
5. Vingen skal være på le-side av brettet, og du holder den i håndtaket som befinner seg på den store tuben. Du skal ligge 90 grader på vinden med vind inn i venstre øre.
6. Dra deg opp på magen på brettet mens du holder i vingen i håndtaket. Jobb deg opp til knestående og finn balansen omtrent midt på brettet mens du samtidig holder på kantene av brettet.
7. Sett deg med knærne pekende fremover med relativt god avstand mellom bena. Stort sett passer det om du plasserer knærne rett bak der de fremste fotstroppene skal stå, hvis du har det eller hull til fotstroppene.
8. Løft vingen opp i luften med høyre hånd og ta tak i bommen (evt første løkke) i et krysstak med venstre hånd.
9. Flytt høyre hånd etter videre inn i neste løkke/bomstykke eller lenger ut på bommen.
10. Hold vingen over hodet.
11. Nå vil du få støtte i vingen og kjenne enda mer på løftet om du trekker til deg høyre hånd. Kjenn litt på hvordan alt fungerer og pass på at du holder vingen opp og ut av vannet. Det er vanskelig, irriterende og ustabilt når vingen hekter seg i vannet.
12. Når du har fremdrift kan du bruke kraften fra vingen til å reise deg opp.
13. Fremste ben først. Plasser foten omtrent midt på brettet. Deretter det bakerste. Nå skal du stå sidelengs, men med en viss orientering i fartsretningen.
14. Vingen skal du holde litt over hodet. Trekk til deg høyre hånd for å kjenne at det begynner å dra. Dreier du opp mot vinden, må du flytte vingen lenger frem mot tuppen av brettet, evt flytte føttene lenger frem. Dreier du for mye med vinden må du dra deg mer bakover.
15. En klassisk feil er å rette vingen med tuppene ned mot vannet. Du får da problemer med at den hekter seg i vannet. Løft den opp og vinkle den.
P.S. Ikke dra lenger ut enn du klarer å svømme tilbake.
Sjekk videoen på hvordan du kommer deg opp på brettet. Saken fortsetter under saken.
Enten det er til surfing, kiting, windsurfing eller annen vannsport, så er det tre ting du skal tenke på når det kommer til valg av våtdrakt: bruksområde, tykkelse og størrelse på drakten.
KOMME SEG PÅ FOILEN
For å få en god opplevelse med wingfoiling første gang bør du velge en dag det blåser godt. Heller litt for mye vind enn litt for lite. Det er mye lettere å finne balansen når du kan støtte deg på vinden med vingen.
Hvis nå er ute med du er klar for det store løftet, kan det være til stor hjelp å gi vingen et par pump. Jobb deg gjerne opp fart mens brettet fortsatt er på vannet. Det kan være et tegn på at du ikke er for langt bak på brettet. Til å begynne med må du finne balansepunktet for løftet. Når du skal opp på foilen flytte litt trykk fra fremfot til bakfot.
Vær klar til å presse ned igjen når du kjenner at brettet løfter seg.
Essensen i wingfoiling er å kunne fly på foilen. Men det krever en viss teknikk å få det til. Lær deg trinnene, og ikke minst trikset på hvordan du pumper deg opp når det blåser litt mindre.
Står du for langt bakpå, vil det nemlig være vanskelig å få foilen ned igjen. Foilen kan presse seg ut av vannet og du vil sannsynligvis falle. Står du for langt frem, vil foilen ikke løfte i det hele tatt. Her må du finne den gylne middelvei. Den finner du ved å prøve deg frem. Men begynn med mer trykk foran enn bak.
Før du vet ordet av det, så vil brettet løfte seg. Lyden forsvinner, og det samme gjør friksjonen mot vannet. Hold bena litt bøyd, slik at du er klar for å justere. Det er svært lite vekt som skiller om brettet presser opp eller dupper ned igjen.
Omtrent hvert tiår dukker det opp en ny vannsport som ikke bare blir borte som en bølge mot stranda. Kan wingfoil – der du holder en slags kite i hendene og farer over vannet på et brett med foil – bli den nye greia?
Wingfoil er fortsatt en ung sport, men vi våger oss med en spådom om at wingfoiling blir den nye, store vannsporten. Vi har tatt en titt i krystallkula, og det ser lovende ut. La oss forklare hvorfor.
Allerede abonnent?
Kjøp abonnement og få tilgang til artikkelen.
Alle abonnement gir full tilgang til hele vårt digitale univers. Det inkluderer Fri Flyt,
Terrengsykkel, UTE, Klatring, Landevei og Jeger sine nettsider, app og e-magasin.
1 måned
Digital tilgang til 6 nettsider
Papirutgaver av Fri Flyt
Lavest månedspris
Abonnementet fortsetter å løpe etter bindingstiden inntil du selv sier det opp
3 måneder
Digital tilgang til 6 nettsider
Papirutgaver av Fri Flyt
Lavest månedspris
Abonnementet fortsetter å løpe etter bindingstiden inntil du selv sier det opp
12 måneder
Digital tilgang til 6 nettsider
Papirutgaver av Fri Flyt
Lavest månedspris
Abonnementet fortsetter å løpe etter bindingstiden inntil du selv sier det opp
Betal smartere med Klarna.
Abonnementene fornyes automatisk og kan sies opp når som helst, men senest før perioden utløper.
Friflyt.no har daglig dekning av det som skjer i skianlegg og toppturområder, og vi dekker debatter og dilemmaer om alt fra snøskred til klimaendringer. Om sommeren skriver vi om aktiviteter skifolk er opptatt av når det ikke er snø på bakken, som vannsport og sykkel.
På friflyt.no finner du også Fri Flyt sine skitester og mer enn 750 guider til toppturer.