/ Twintip
 / X Games

– Vi har alltid vært positive til X Games

Sportssjef for de norske freeskierne, Christopher Frankum, mener påstanden om at Skiforbundet har motarbeidet X Games er grunnløs.

Sist oppdatert: 26. februar 2016 kl 12.34
POSITIVE: Skiforbundet har vært positive til X Games hele veien, mener sportssjef Christopher Frankum. Her fra gårsdagens trening. Foto: Andreas Løve Storm Fusko
POSITIVE: Skiforbundet har vært positive til X Games hele veien, mener sportssjef Christopher Frankum. Her fra gårsdagens trening. Foto: Andreas Løve Storm Fusko
Lesetid: 5 minutter

– Vi har vært positive til X Games helt siden vi under VM på Voss i 2012 uttalte at det hadde vært en drøm for freeski-miljøet. Det skal ikke sås noen tvil om at vi i Skiforbundet har vært svært positive til arrangementet siden dag en, sier sportssjef i Nor Freeski, Christopher Frankum.

Mandag trakk Skiforbundet seg ut av samarbeidsavtalen med TV 2. To dager senere gjorde Snowboardforbundet det samme. Årsaken var manglende antidopingarbeid fra ESPNs side, som Skiforbundet fikk beskjed om 20. februar, etter å ha holdt på med dette siden 21. august 2015. Dette gjorde det umulig for oss å kunne stå i avtalen. Ifølge Norges Idrettsforbund gjorde det umulig for Skiforbundet og Snowboardforbundet som særforbund å stå i avtalen med TV 2. Etter at ESPN ga endelig avslag på dopingkontroller i forrige uke trakk Skiforbundet seg.

Torsdag kveld sendte freestylekomiteen i Norges Skiforbund, signert Mikkel Berg (freeski-ansvarlig), Håkon Wibstad (leder av freestylekomiteen) og Christopher Frankum, et brev til TV 2 for å oppklare Skiforbundets syn på X Games i Oslo. Der går det fram at de har vært svært positive til arrangementet hele veien. Dermed finner de påstandene om at Skiforbundet har motarbeidet X Games i Oslo som grunnløse. Brevet er også sendt til Oslo kommune, Snowboardforbundet og Norges Idrettsforbund.

I et intervju med Nettavisen mandag denne uken sa tidligere byråd Hallstein Bjercke (V) at hans oppfatning var at Skiforbundet har jobbet mot arrangementet hele veien.

– Jeg opplever at dette er to personer, Inge Andersen og Erik Røste, sitt siste desperate forsøk på å stoppe et arrangement som de hele tiden har vært imot.

Har du lest denne? – Merker det på kroppen nå

(Artikkelen fortsetter under bildet)

12-05-24_lightboxorg
12-05-24_lightboxorg

SPORTSSJEF: Christopher Frankum i Norges Skiforbund. Foto: Anders Holtet

– Utrolig merkelig

Frankum synes det er trist at de nå av mange blir beskyldt for å skulle forsøke å ødelegge arrangementet i Norge.

– Jeg har selv drevet med og fulgt sporten siden tidlig på 2000-tallet. X Games har vært det store og hellige arrangementet som det er knyttet mest oppmerksomhet til. At vi skulle være i mot at det kommer til Norge er helt merkelig. Siden vi startet satsningen i 2012 har vi hatt fire tøyler, og kunne bygge idretten slik vi har ønsket i Norge, på våre premisser. Beskyldningene mot skipresidenten og mot oss er merkelige, sier Frankum.

– Har du en oppfattelse av at alle har ønsket dere som samarbeidspartner?

– Ettersom vi fikk invitasjonen til samarbeid til å begynne med, så ja. Vi har hatt konstruktive møter hele veien, og spesielt knyttet til den sportslige biten som jeg har vært involvert i. Vi ser at dette kommer til å bli et kjempearrangement. Vi har jobba bra i sportsgruppa, også var det til slutt punktet rundt antidopingarbeidet som ikke kunne overholdes, og hvor vi da naturlig nok vi ikke kan stå innefor at ikke overholdes.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

ski-1
X GAMES: X Games har blitt arrangert i flere ulike utgaver siden det kom til Norge. Foto: X Games

TRENING: Fredag starter kvalifiseringen. Foto: Andreas Løve Storm Fusko

Føler premissene har vært klare

I brevet går det også frem at Norges Skiforbund helt i starten av prosessen, allerede i desember i 2014, mottok en forespørsel om et samarbeid. I det første møtet, i mars 2015, var de klare på at man her hadde to alternativer. Enten kjørte a) TV 2 X Games i Oslo som et helkommersielt arrangement, uten et samarbeid med forbundene på arrangørsiden, eller b) Med et samarbeid med Norges Snowboardforbund og Norges Skiforbund på arrangørsiden. Ifølge Skiforbundet var begge alternativene akseptable sett i deres øyne. TV 2 foretrakk siste alternativ - altså et samarbeid. På samme møte gjorde Skiforbundet klart at et samarbeid på arrangørsiden ville være på to premisser: a) at man sikret en profesjonell gjennomføring av arrangement, og b) at man skulle følge dopingreglementet.

– Vi føler premissene har vært klare helt fra starten av, og helt siden samarbeidet ble til. I gjennomføringen av arrangement lå det at vi fikk bruke kvalifiseringssystemet, i tillegg til en norsk kvalifisering og tre wildcards. De to punktene var uten tvil viktige, og da et av de, altså punktet rundt antidopingarbeid, ikke kunne gjennomføres kunne ikke vi stå i avtalen, sier Frankum.

Snowboardforbundet uttalte til Fri Flyt onsdag kveld at de trodde reglementet for snowboard-VM i 2012 gjaldt, hvor det var godkjent med out of competition-kontrollere, men ikke in competition. 

– Hadde dere samme oppfattelse?

– Vi har masse kunnskap om antidopingarbeidet og hvilke retningslinjer som gjelder fra norsk idrett, og har jobbet for at dette punktet skal overholdes i lang tid. Da det viste seg at det ikke var mulig gikk vi ut av avtalen.

Tirsdag formiddag fikk TV 2s Trond Kvernstrøm anledning til å kommentere bruddet mellom Skiforbundet og TV 2. Han ønsker da ikke å kommentere saken, og ville heller fokusere på det sportslige.

For ordens skyld har Skiforbundet fem utøvere med i X Games i Oslo - i tillegg til Klaus Finne som står utenfor landslaget. Kvalifisering for de norske herrene starter fredag kl. 14.30.

Se bilder fra gårsdagens trening her:

Publisert 26. februar 2016 kl 12.34
Sist oppdatert 26. februar 2016 kl 12.34
annonse
Relaterte artikler
DEN STORE X: Norge kan vise til gode resultater i X Games.
Snowboard live fra X Games i Aspen 2023

Live fra X Games - snowboard

KNOKKEL HOPP: Knuckle huck er blitt en av de mest populære konkurransene under X Games. Svenske Jesper Tjäder er invitert også i år. Foto: Monster Energy
Freeski live fra X Games i Aspen 2023

Live fra X Games - freeski

Marcus Kleveland
Syv norske utøvere klare for X Games

Slik blir årets X Games

Ingen støtte fra Stortinget

Nei til X Games: - Vedmodig og trist

annonse

Fri Flyt utgis av Fri Flyt AS | Postboks 1185 Sentrum, 0107 Oslo

Ansvarlig redaktør og daglig leder: Anne Julie Saue | Redaktør: David Andresen Vesteng | Journalister: Tore Meirik | Christian Nerdrum | Henning Reinton (magasinansvarlig)

Kommersiell leder: Alexander Hagen