Norges snowboardforbund trekker seg fra X Games-avtalen

Samme dag som X Games starter i Oslo trekker Norges Snowboardforbund seg fra avtalen med TV 2 grunnet bestemmelser om dopingtester.

Sist oppdatert 24. februar 2016 kl 18.50
BRYTER: President i Snowboardforbundet, Ola Keul, onsdag kveld. Foto: Anders Holtet
BRYTER: President i Snowboardforbundet, Ola Keul, onsdag kveld. Foto: Anders Holtet

– Snowboardforbundet ønsker at det skal gjennomføres dopingkontroller. Alle kan dopingtestes out of competition, men ikke in competition. Det er ikke i henhold til NIFs bestemmer, som vi må forholde oss til. I et møte tirsdag ble det tydeliggjort ovenfor oss, sier president i Snowboardforbundet Ola Keul, til Fri Flyt.

Avgjørelsen ble tatt på et ekstraordinært styremøte i snowboardforbundet tirsdag kveld. Grunnen er at reglementet til Norges Idrettsforbund, som Norges Snowboardforbund er et særforbund i, gjør det vanskelig å fortsette samarbeidet med X Games-arrangøren. Onsdag ettermiddag sendte Snowboardforbundet ut en pressemelding som bekrefter at de trekker seg.

– Situasjonen er veldig vanskelig. Vi er nødt til å trekke oss fra et arrangement åtte av våre landslagsutøvere er med i, sier presidenten.

Har du lest denne? Nitrist forsøpling av X Games-debatten

Kan ikke fortsette samarbeidet

Å fortsette samarbeidet vil være i strid med NIFs bestemmelser om doping. Etter et møte med NIF tirsdag ettermiddag ble konsekvensene av å stå i avtalen med TV2 tydeliggjort overfor Snowboardforbundet.

Tidligere denne uken ble det kjent at Norges Skiforbund trekker seg fra avtalen med TV 2. Årsaken var det de mener er manglende anti-dopingarbeid fra arrangøren, ESPN, sin side. Senest i dag sa visepresident i ESPN, Tim Reed, til Fri Flyt at de ikke vil forandre retningslinjene i saken.

Nå følger altså Norges Snowboardforbund etter, og trekker seg fra avtalen med TV 2. I likhet med Norges Skiforbund vil ikke avtalebruddet føre til noen som helst konsekvenser på det sportslige plan. Utøverne hadde i dag sin første trening på stillashoppet i Tøyenparken.

– Nå vil vi rette oppmerksomheten mot det som skjer på Tøyen og i Wyller. Vi håper at X Games blir arrangert i framtiden, men på en måte hvor idrettens regelverk til antidoping blir fulgt på riktig måte. Vi registrerer også at det er en forutsetning fra byrådets side. 

Ingen praktiske konsekvenser

– Hvilke konsekvenser får dette praktisk?

– Det får ingen praktiske konsekvenser. Utøverne, sammen med landslagssjef Thomas Harstad og trenerne Per Iver Grimsrud og Sondre Hylland vil kjøre konkurransen som normalt, sier Keul, som selv skal være tilstede under arrangementet.

– Hva er grunnen til at dette dukker opp nå?

– Vår opprinnelig forståelse var at dette kunne gjøres sånn som på snowboard-VM i 2012, hvor de kunne testes out of competition. Vår forståelse er at det ble gjennomført kontroller der. Etter at regelverket ble tydeliggjort for oss besluttet vi at vi ikke kunne fortsette, sier Keul.

Tidligere byråd, Hallstein Bjercke (V), hevdet mandag at skiforbundet trekker frem dopingarbeidet som en unnskyldning for å stoppe et arrangement de har vært i mot. Det avviser både skipresidenten og sportssjef for freeskierne, Christopher Frankum.

Dermed er det kun ESPN og TV 2 som står som arrangører av konkurransen i Oslo - som starter i dag med norsk skateboard-kvalifisering.

Publisert 24. februar 2016 kl 18.50
Sist oppdatert 24. februar 2016 kl 18.50
annonse
Relaterte artikler
annonse

Fri Flyt utgis av Fri Flyt AS | Postboks 1185 Sentrum, 0107 Oslo

Ansvarlig redaktør og daglig leder: Anne Julie Saue | Redaktør: David Andresen Vesteng | Journalister: Tore Meirik | Christian Nerdrum | Henning Reinton (magasinansvarlig)

Kommersiell leder: Alexander Hagen