– Siden begynnelsen av prosjektet har vi kommunisert til de vi har hatt en enighet med (Norges Skiforbund, TV 2, Oslo kommune og Norges Snowboardforbund red.anm.) at vi er et uavhengig arrangement. Vi har våre egne retningslinjer for deltakerlistene og for konkurransene. For X Games i Oslo spesielt har vi lagt oss på en linje hvor forbundene kan operere slik de gjør på alle arrangementene våre, sier visepresident i ESPN, Tim Reed.

Mandag denne uken trakk Norges Skiforbund seg ut av X Games-samarbeidet med TV 2 og X Games. Årsaken var at ESPN nekter forbundene å gjøre såkalt "in course"-dopingkontroller. Dermed startet også en offentlig debatt rundt dopingkontroller i sportsarrangementer. 

Annonse

– Hvorfor ikke bare si ja? 

– Vi har alltid sagt at vi vil gi tilgang og plass til å gjøre det de vil, men vi er ikke klare for å endre på våre retningslinjer.

Har du lest denne? Nitrist forsøpling av X Games-debatten

Vil komme i gang

– Er du overrasket over fokuset?

– Fokuset var med en gang jeg kom hit var på å komme til arenaene. Det er det jeg har hatt mest fokus. For oss har det alltid vært fokuset. Det er det handler om. Å gjøre den beste konkurransen.

– Mange har antatt at Skiforbundet har jobbet mot arrangementet. Hva tenker du om det?    

– For oss er vi fokusert på konkurransen. Det er den kommer an på. Det har vært gøy å se at billettsalget har gått bra, og det virker som det bygger seg en forventning i byen. Det viktigste for oss er at konkurransen går bra, svarer Reed.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

frank
frank

SPORTSSJEF: Christopher Frankum i Norges Skiforbund. Foto: Anders Holtet

Har du lest denne? Derfor ville X Games-sjefen til Oslo

– Kan ikke ha avtalen på arrangørnivå

Sportssjef for de norske freeskierne i Norges Skiforbund, Christopher Frankum, er helt klar på NFS aldri har motarbeidet X Games.

– Det har dukket veldig mye rart i forskjellige nettaviser da jeg landet fra Korea. Det har tatt veldig mange forskjellige vridninger. Fakta er at vi har jobbet masse med X Games-arrangøren, og har bidratt til at blir et kjempearrangement. Det som er realiteten i saken er at det handler om en samarbeidsavtale som NSF på arrangørnivå ikke kan ha, fordi forpliktelsene ikke overholdes. På sportslig nivå har vi bidratt masse, og der går vi også all in som i likhet med alle andre konkurranser, sier Frankum.

– Hvordan er det for personlig i rollen som sportssjef, som havner mellom to stoler?

– Min oppfatning og det jeg opplever er at Skiforbundet gleder seg. Alle vil at det skal bli bra, og vi har fra dag en sagt at vi vil bidra. Det har vi, og skipresidenten gleder seg. Det er rart å lese overskriftene, og det handler om en formalitet.

– Har dette blitt mer kontroversiellt enn det egentlig er?

– Uten tvil. Dette er en liten sak i mine øyne. Men det er alltid når tabloide skal blåse opp ting.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

tiril
tiril

SYND: Tiril Sjåstad Christiansen synes det er synd det går utover utøverne. Foto: Anders Holtet

Går utover utøverne

Tiril Sjåstad Christiansen, som deltar i Big Air, synes det er synd at dette til syvende og sist slår ut på utøverne.

– Alle arrangement har dopingprøver, og jeg vil ikke at vi skal bli sett på som en idrett som blir særbehandlet. Det er rettferdig med dopingprøver.

– Er det synd at dere på mange måter blir ofrene i en politisk diskusjon?

– Det er mange som spekulerer i hvorfor det ikke er dopingkontroll, og vår sport har alltid vært sett på som moro og tull. Jeg håper vi kan vise alle at vi er like seriøse som alle andre sporter, og det er ikke mer doping i vår sport enn i annen idrett., sier Sjåstad Christiansen.

For ordens skyld melder ikke Norges Skiforbund på utøverne sine i X Games - de blir invitert personlig av ESPN og X Games.

X Games i Oslo starter i dag i Skur 13. Da er det norsk skateboardkvalifisering.