Toppen av heissystemet er «Førstetoppen». «Andretoppen» er platået der det passer med en pause i toppturen for å kikke ned i offpistløypa Mørkholla.

«Tredjetoppen» er så høyt man kommer på fjellet. Fra heisene er den enkel å nå, og man gjør det til fots med skiene på skuldrene, eller med feller under skiene.

Utsikten over Ofotfjorden og de nærliggende fjellene er fantastisk. Fra toppen skiller mer enn 1100 fallhøydemeter til den nederste heisens påstigning; mer enn noe annet skisenter i Skandinavia. Fjellryggen tilbake til løypene er en trivelig og relativt enkel historie.

Er du på jakt etter større utfordringer kan du velge mellom Fem fingrene på solsiden, eller noen av de bratte rutene på skyggesiden. Bedre skikjøring så nær heisen finner du ingen andre steder i Skandinavia.

  • Utstyr: Vanlig turutstyr

  • Veibeskrivelse: Bil til Narviks skisystem. Lokalbuss med avstigning ved holdeplassen Fjellheisen. Til fots fra Narvik sentrum eller jernbanestasjonen

  • Sesong: Februar - juni

Opp 1.3.1: Kjør med heisene i Narvik så høyt du kan. Om den øverste heisen er åpen, kommer du til Fagernestoppen, eller Linken, som toppen vanligvis kalles. Gå fra heisens avstigning, under kraftledningen og opp på den brede fjellryggen i sørøstlig retning.

Ved 1160 moh når du en liten topp, Andretoppen, som markerer starten på en tydelig kam mot sørøst. Fra Andretoppen ser du rett ned i Mørkholla; den store snøfylte gryta, Narviks klassiske offpistløype. Fortsett langs ryggen som vrir seg østover og opp mot varden ved toppen. 

Ned 1.3.1: Samme som Opp A. Fra Tredjetoppen ned til Andretoppen er det ikke så mye skikjøring, og fjellryggen kan ofte være avblåst og steinete. Fra Fagernestoppen kjører du ned i de merkede løypene mot venstre (sørvest) eller i offpisten til høyre (nordover), den nedfarten som kalles for Linken.

Vanskelighetsgrad: Veldig enkel

Ned 1.3.2: Linken: Kjør de store og fine snøflatene til høyre for kraftledningene. Rett ovenfor tregrensen møter du på et veivalg. Enten føler du et traversspor mot venstre (vestover), og havner i en opphugd og umerket nedfart som leder deg til toppen av Førsteheisen. Eller så fortsetter du i fallinjen ned i en bekkedal, Jordraset.

Et stykke ned i skogen bør du være forsiktig, da det blir brattere. Fortsett til høyre eller venstre om bekkedalen og følg en bred åpning i skogen når terrenget slakker. Kjør over et langrennsspor og ned mot en kraftstasjon ved en dam.

Herfra følger du enten bilveien eller en sti i skogen forbi toppen av et gjerde 50 meter ovenfor kraftstasjonen som leder til bunn av lanngrennssporene og ned i skogen til høyre etter en startbu. Følg kraftlinjetraseen tilbake til heisene.

Vanskelighetsgrad: Middel Vanskelig

Sjekk ut flere flotte toppturer du kan gå i Narvik her

Ned 1.3.3: Fem fingrene: Som fem fingre strekker snøfeltet seg ned langs Tredjetoppens sørside. Kjør fra toppen i sørøstlig retning for å komme ned på fingeren lengst borte fra heisene. De andre fingrene når du fra kammen mellom Andretoppen og Tredjetoppen.

Ikke kjør langt ned, for da blir det vanskelig å komme seg tilbake til heisene. Traverser tilbake til Fjellheisrestauranten når du er omtrent 850 moh. Det går an å fortsette ned til Beisfjorden, men skogen er tett og bratt og du havner langt vekk fra heisene.

Vanskelighetsgrad: Middel Vanskelig

1.3.4: Mørkholla: Starter 300 meter vest for Tredjetoppen. Finn stedet der det ikke er skavl. Kjør ned i den store gryta som er veldig bratt i starten, cirka 40 grader, men som etterhvert blir slakere og slakere.

Fra bunnen av gryta fortsetter du i fallinjen på det store snøfeltet ned mot enda en gryte. Den vestre siden av gryta er bratt og skredutsatt. Fra hytten i bunn av gryta leder et stort vannrør videre nedover. Følg røret, Rørgata, for å komme ned til kraftstasjonen.

Istedenfor å følge Rørgata, kan du også kjøre i skogen vestover og ned i en bekkedal, Elvedalen, som du følger til kraftstasjonen. Se opp for hull i isen, her har skikjørere nesten druknet!

Vanskelighetsgrad: Vanskelig

1.3.5: Tredjetoppen: Kjør nordover fra toppen. Det kan være vanskelig å finne starten på ruta ettersom bakken er konveks, noe som gjør det vanskelig å se akkurat hvor du er på vei. Hold skikjørers høyre på det fine og bratte snøfeltet.

Unngå å skrå ut til vestre, ettersom det ofte er høy skredfare der. Snøfeltet munner ut i gryta der Rørgata starter. Denne ruta er ofte mer skredutsatt enn Mørkholla.

Vanskelighetsgrad: Vanskelig

Mikael af Ekenstam på en av de Fem fingrene på Tredjetoppens sørside. Foto: Fredrik Schenholm / Toppturer rundt Narvik
Mikael af Ekenstam på en av de Fem fingrene på Tredjetoppens sørside. Foto: Fredrik Schenholm / Toppturer rundt Narvik