Man skulle tro at det kreves en klatreekspedisjon for å gå topptur hit, men Rombakstøtta har faktisk kun noen få korte og enkle klatrepassasjer.

En skikkelig toppturklassiker med en fantastisk utsikt! Kalles «Tøttatoppen» av lokalbefolkningen i Narvik.

Den som liker å gå fort kan forsøke å slå den gjeldende rekorden fra minikraftverket, opp på toppen og tilbake: 1 time og 46 minutter. 

Ordet «tøtta» er i Nord-Norge synonymt med «kjerring» eller «tøft kvinnfolk», i en positiv forstand. Sagnet sier at Rombakstøtta var ei heks som bodde sør for Narviks-området.

På vei nord til sine slektninger falt hun, når hun skulle klatre ned i Beisfjorden, og skada kneet. Fallet forsinka heksa så mye at solen rakk å stå opp når hun var på vei over Rombaksfjorden, ble hun til stein.

  • Utstyr: Vanlig turutstyr. Hvis det er harde snøforhold kan en isøks gi ekstra sikkerhet på toppkammen.

  • Veibeskrivelse: Bil langs E6 nord fra Narvik. Ta av mot Djupvik. Andre avkjørsel til høyre. Parkering ved veibommen. 

  • Sesong: Februar - juni

Opp 1.1.1:

Gå forbi veibommen, til slutten av veien og cirka 100 meter i samme retning. Begynn deretter å gå oppover i den forholdsvis tette og bratte skogen, og følg så smått flatere terreng opp til venstre til Pumpvatn.

Gå over vannet og fortsett fra vannets sørøstlige hjørne langs en vakker allé gjennom skogen og opp i en bekkedal i retning mot Forsnesvatn.

Vik av mot venstre (øst) og gå opp i en liten dal til du kommer til Isvatnet. Passer vannet med en svak sving på den venstre (nordre) siden, og fortsett oppover mot fjellets høyre (østre) del.

Gå frem til snøbakkene som ser rimeligst ut å gå opp. Her kan det være enklere å ta av seg skiene og begynne å gå til fots istedenfor å gå med feller. Hold retningsvinkel opp til høyre til du kommer til toppkammen.

Følg toppkammen videre mot toppen. Det er litt vanskeligheter på slutten med et kort og bratt snøfelt som må krysses i tillegg til to korte partier med enkel klatring.

Vær forsiktig på snøfeltet slik at du ikke hekter deg fast og begynner å skli (en isøks kan gjøre passasjen litt sikrere).

Vanskelighetsgraden på klatringen kommer an på hvor mye snø det er, men finner du den enkleste veien (merket i rødt), er det ikke behov for tau.

Vanskelighetsgrad: Middels vanskelig

Ned 1.1.1: Herlig skikjøring som er oppdelt i mange korte bakker.

Vanskelighetsgrad: Middels vanskelig

Ned 1.1.2 Rombaksrennene: Når du kommer med bil fra Sverige og kjører svingene ned mot fjorden dominerer Rombakstøtta utsikten gjennom vindusruta. Et stykke til venstre for toppen er det noen tydelige snørenner som ser umulig bratte ut. Snørennene er dog betydelig enklere enn de ser ut til.

Nedkjøringen begynner i passet øst for Rombakstøtta. Velg noen av snørennene, men tenkt på skredfaren!

Nede ved tregrensen kan det være vanskelig å kjøre da det er blokk-terreng, og skogen ned mot E6en er tett visse steder, men nedfarten er lettnavigert og spektakulær. Ring etter taxi, eller parker en bil der på forhånd.

Vanskelighetsgrad: Vanskelig

Ned 1.1.3: Rombaks-S’en: Fra toppkammen er det mulig å kjøre nedfor nordsiden av Rombakstøtta, men den er bratt og byr på mange faremomenter langs veien. Nedfarten begynner rett bortenfor en stor stein som ligger på toppkammen.

Kjør ned mot en tydelig kam og vik ned i snørenna til høyre (folk har til og med stått på ski til venstre for kammen). Etter snørenna kjører du ned samme vei som i 1.1.2.

Den ruta her går under navnet Rombaks-S’en ettersom snørenna er S-formet. Kjøringen er derfor veldig eksponert, og et fall kan bli fatalt.

Vanskelighetsgrad: Veldig vanskelig

Finn flere flotte toppturer du kan gå i Narvik her

Solens siste stråler for dagen på Rombakstøttas topp. Foto: Lars Thulin / Toppturer rundt Narvik
Solens siste stråler for dagen på Rombakstøttas topp. Foto: Lars Thulin / Toppturer rundt Narvik