Når man går gjennom Hunddalen fra Katterat vises Ristačohkka som en tydelig og høy klippetriangel. Den er også et tydelig blikkfang fra sofaen i hytta.

Den ser uoppnåelig ut, men skinnet bedrar. Triangelet er ikke det høyeste punktet på Ristačohkka, og det finnes rimelige veier opp på andre sider av fjellet.

Blant annet den store isbreen på østsiden, og den bratte snørenna Sørlendingen på vestveggen.

Har du et eldre kart kan det være det står Sealkatjåkka som navn på denne toppen. 

  • Utstyr: Vanlig turutstyr. Isøks og stegjern for noen av turalternativene.

  • Veibeskrivelse: Fra Hunddalshyttene.

  • Sesong: Februar - juni

Opp 7.4.1: Start fra Hunddalshyttene og ta sikte på den tydelige bekkedalen mot sørøst. Gå opp på bekkdalens høyre side. Fra et platå forserer du en morenerygg for å komme opp på en stor og flat isbre.

Hold avstand fra Ristačohkkas østvegg når du går sørover på isbreen. Deler av skavlen som ligger 200 meter høyere opp raser ofte ned.

Gå mot passet til høyre (vest) for topp 1628 lengst bort på breen. Den siste biten opp til passet kan det bli nødvendig å ta av seg skiene for å komme seg opp.

Følg så ryggen til høyre (vest) for å nå Ristačohkkas topp.

Vanskelighetsgrad: Middels vanskelig 

Ned 7.4.1: Isbreen gir skikkelig fin brekjøring med moderat helning. Dessverre er bakken ved siden av bekkedalen mot Hunddalshyttene ofte steinete, men den utgjør sjelden noe stort hinder ved utforkjøringen. 

Vanskelighetsgrad: Middels vanskelig

Opp 7.4.2: Gå sørover fra Hunddalshyttene gjennom dalen Doaresvággi. Når du begynner å nærme deg den delen av Ristačohkka som har ei stor gryte på øvre del av fjellet starter du å gå diagonalt opp til venstre (men ikke for tidlig, så du utsetter deg for unødig skredfare fra de bratte snøfeltene ovenfor deg).

Fortsett opp på platået under gryta og opp i høyresiden av gryta. Sving deretter av opp til venstre på bratte snøfelt og opp til den store toppryggen. Gå til høyre opp til toppunktet. 

Vanskelighetsgrad: Middels vanskelig

Ned 7.4.2: Sammenhengende fin kjøring på store snøfelt ned til dalen.

Vanskelighetsgrad: Middels vanskelig

Opp 7.4.3: Fra breen angriper du nordtoppen via bratte snøfelt og lett snøklatring. En halvannen kilometers vandring sørover på lettgått rygg leder deg fra nordtoppen til hovedtoppen.

Vanskelighetsgrad: Vanskelig

Ned 7.4.3: En hensiktsmessig vei ned om du har gått opp 7.4.3. Gå nordover, langs ryggen mot nordtoppen nesten én kilometer til en plass der en hylle leder ned mot et snøfelt.

Snøfeltet når du med litt klatring nedover (eventuelt kreves en kort firing med tau). Fortsett nedover på fine snøfelt.

Vanskelighetsgrad: Vanskelig

Opp 7.4.4: Sørlendingen: Gå sørover inn i Doaresvággi. Etter en kort bit er det tid for å løfte blikket opp mot Ristačohkkas nordtopp.

Nå bør du se ei bratt snørenne som går opp til kammen til høyre for nordtoppen. Gå på ski opp det bratte snøfeltet til renna og klatre siden i renna opp til toppen.

Isøks (og eventuelt stegjern) er en nødvendighet på denne spennende turen, som kun bør gjennomføres når det er veldig stabile snøforhold.

Vanskelighetsgrad: Vanskelig

Ned 7.4.4: Sørlendingen er bratt og spektakulær.

Vanskelighetsgrad: Vanskelig

Sjekk ut flere flotte toppturer i Narvik og Hunddalen her

Ristačohkka fra sørvest. Foto: Rune Dahl / Toppturer rundt Narvik.
Ristačohkka fra sørvest. Foto: Rune Dahl / Toppturer rundt Narvik.