Nonstinden og Dudalstinden er to fantastiske utsiktspunkter hvor du kan se langt inn i både Troms og Nordland fylke.

Når du legger tregrensen bak deg og stiger inn i den store gryta under toppene, er det som å snuble over en bortgjemt skatt, godt beskyttet av bratte fjellsider, med unntak av den smale åpningen du akkurat gikk inn.

Dudalstinden er også veldig fin å bestige fra Dudalen og Melladalen, med en avsluttende spektakulær kamvandring til toppen.

  • Utstyr: Vanlig turutstyr. Dessuten isøks og stegjern om du skal gå på Dudalstinden.

  • Veibeskrivelse: A og B: Bil langs E6. Ta av til fylkesvei 825 mot Foldvik. Ta av mot Labergsdalen. Parkering ved en lysløype. C: Start som Opp A og B, men kjør forbi Labergsdalen. Ta første venstre når du kommer inn i Foldvik. Parker etter at du har kjørt over elven Dudalselva.

  • Sesong: Februar - april

Nonstinden (Beađvačohkka) 1238 moh  

  • Fallhøyde: 1150 m  

  • Tid: 5 t 30 min 

  • Vanskelighetsgrad: Middels vanskelig

Dudalstinden (Gutočohkka) 1275 moh  

  • Fallhøyde: 1150 m  

  • Tid: 5 t 30 min

  • Vanskelighetsgrad: Middels vanskelig

Opp 6.2.1: Gli ned langs lysløypa og over en bro. Følg lysløypa til den svinger til høyre under en stor fjellside. Gå i kronglete terreng på høyre side (nord) for Tverrelva, opp et hyllesystem.

Rett under tregrensen kan du begynne å søke deg tilbake mot bekken. Følg bekken til bunnen av den svære gryta mellom fjellene Nonstiden, Dudalstinden og Middagsfjellet.

Gå opp de store snøfeltene i sørøstlig retning til en tydelig rygg. Følg ryggen på venstre (sørlig) side av fortoppen, 1118 moh, og frem til det bratte snøfeltet til venstre for hovedtoppen. Ta av skiene og gå  de siste bratte høydemeterne til fots.

Vanskelighetsgrad: Middels vanskelig 

Ned 6.2.1: Ved å gli langs ryggen får du veldig fin utsikt både mot nord og sør. Kjøringen ned i gryta skjer på store og fine snøfelt med moderat helning.

Vanskelighetsgrad: Middels vanskelig 

Opp 6.2.2: Start på samme måte som i 6.2.1. Fra bunnen av gryta fortsetter du opp i den utydelige bekkedalen mot en senke ved Blåvatnet.

Ved vannet svinger du av til høyre (nordvest). Finn den slakeste veien opp til breen under toppen.

Blir det for vanskelig å gå opp på toppen via østryggen kan du prøve å traversere til venstre under fjellet, og gå opp via sørryggen (men ikke traverser for høyt oppe på de bratte bakkene). 

Vanskelighetsgrad: Middels vanskelig

Ned 6.2.2: Her er det potensial for spennende utforkjøring. Fra sadelen mellom for- og hovedtopp er det fin kjøring ned mot Laksdalen.

Prøv å finn den laveste delen på skavlen, og spa den bort. Se opp for de høye klippepartiene lengre nede i ruta. 

Vanskelighetsgrad: Vanskelig

Ned 6.2.3: Finn veien ned blant klipper og stup. Det enkleste er å følge skisporene fra turen opp. En skikkelig fin rute i storslagent terreng.

Vanskelighetsgrad: Middels vanskelig

Opp 6.24: Gå over de åpne feltene og gjennom skogen nordvest for Dudalselva til en bro ved 250 moh. Følg venstre (østre) siden av elven.

Ikke gå rett ved kanten, men følg elvens strekning. Fortsett opp til høyre mot tregrensen i Dudalen, og sving av til venstre inn i Melladalen.

Følg dalen og gå opp i passet mellom Sandfjellet og Dudalstinden. Deretter går du den fine kamvandringen videre mot toppen av Dudalstinden.

Vanskelighetsgrad: Middels vanskelig 

Ned 6.2.4: Artig kamvandring tilbake til fin kjøring ned i Melladalen og Dudalen.

Vanskelighetsgrad: Middels vanskelig

Finn flere flotte toppturer i Narvik og Gratangen-Lavangen her

Dudalstinden fra nordvest. Foto: Rune Dahl / Toppturer rundt Narvik.
Dudalstinden fra nordvest. Foto: Rune Dahl / Toppturer rundt Narvik.