Det er den verste norske skredulykken i etterkrigstiden, der 16 dødsofre til slutt ble gravd frem.

Turen opp til Læigastind ligger ikke i det området skredet gikk, men hendelsen er en påminnelse om skredenes utrolige kraft.  

  • Utstyr: Vanlig turutstyr

  • Veibeskrivelse: A: Bil langs E6 nordover, forbi Bjerkvik. Ta av mot Kvernmo. Ta av til venstre etter broen. Parker langs veien før den nedlagte revefarmen som ligger ved enden av veien. Ettersom revefarmen er nedlagt er det ikke sikkert at veien er brøytet, så du må nok være fleksibel med hvor du parkerer, og bør helst spørre om lov hvis du er usikker på om du står på privat område. B: Bil langs E6 nordover. Ta av mot Vassdalen i den nordre rundkjøringen i Bjerkvik. Parkering ved veiens ende. 

  • Sesong: Februar - mai

Opp A: Gå forbi revefarmen og hold retning mot venstre side av Læigastind. Gå over platået ovenfor tregrensen, og hold høyre (vestre) side av dalen opp til Leigasskaret og Britavatnet.

Gå langs vannkanten (i god avstand til de bratte bakkene til høyre for deg) og sving så omsider opp til høyre mot østryggen på Læigastind.

Hold deg midt på ryggen hele veien opp til toppen for å unngå de bratte bakkene på sidene.

Vanskelighetsgrad: Enkel

Finn flere toppturer i Narvik og Gratangen-Lavangen her

Opp B: Ved slutten av veien starter en brøytet traktorvei. Her er det ofte skispor.

Følg traktorveien cirka 100 meter innen du svinger av til venstre opp gjennom den tette skogen langs en bekkedal.

Følg deretter ryggen på venstre side av denne opp til tregrensen. Fortsett opp i en bekkedal og rund topp 819 på høyre (østre) side.

Er det stabile snøforhold kan du også gå opp til ryggen til venstre for topp 819. Gli ned til Store Læigasvatnet og gå over isen (om det ikke er for mye overvann).

Gå opp til høyre på bakkene på den andre siden av vannet, i retning mot bunnen av østryggen på Læigastind. Fortsett langs Opp A.

Vanskelighetsgrad: Enkel

Ned 1: Samme som Opp A. Det går an å gli hele veien tilbake til revefarmen.

Vanskelighetsgrad: Enkel

Ned 2: Samme som Opp B. Nydelig skikjøring på store flanker. Pass på å kjøre ut svingene ordentlig!

Vanskelighetsgrad: Enkel