Den bratte retta ned fra Kulhornet bør kun kjøres av en som har full kontroll på den spesielle teknikken som kreves for å kjøre i opptil 50 grader bratte bakker.

Ettersom renna dessuten har en liten bøy i bunnen med en spiss klippe som peker rett opp i fallinjen, er det ikke rom for feil. 

Navnet Kulhornet har en lang og forvirrende historie. Gjennom årene har navnene Huglhornet, Kugelhorn og Kuglhornet forekommet.

Bakgrunnen er utseendet på fjellet når man ser det nordfra. Da likner det de to beholderne (horn) som man lagret kuler og krutt til musketter i.

I dansk-inspirert norsk var ordet for kuler «kugler». Varianten Huglhornet kan se ut til å stamme fra en feiltolkning av bokstaven K i gotisk skrift fra gamle kart.

Nå ser det ut til at Kartverket omsider har funnet frem til et norsk navn som stemmer med det opprinnelige navnet.  

  • Utstyr: Vanlig turutstyr, stegjern og isøks.

  • Veibeskrivelse: Bil langs E6 sørover fra Narvik, forbi Ballangen, og over de tre broene ved Efjorden. Parker på parkeringsplassen ved broen over Sørelva, eller kjør noen hundre meter lengre opp, og parker på et egnet sted ved siden av veien. 

  • Sesong: Februar - april

Opp 4.1.1: Gå gjennom skogen i retning mot passet mellom Kulhornet og Sildpolltinden (topp 817). Når du kommer til tregrensen, kan du se etter den slakeste veien opp mot Kulhornet på høyre side av den tydelige, og brede fjellryggen.

Her er det et hyllesystem du kan følge opp til topplatået. De bratteste partiene (rundt 40 graders helning) går du til fots, og du må være obs på skredfaren fra tregrensen og oppover.

Vanskelighetsgrad: Middels vanskelig

Ned 4.1.1: Storslagne svinger ned mot det bratte partiet på siden av fjellet. Har du ikke gått opp samme vei, kan det være vanskelig å finne den letteste veien ned, og du risikerer å havne i meget bratt terreng.

Vanskelighetsgrad: Middels vanskelig

Opp 4.1.2: Kulhornsrenna: Gå gjennom skogen i retning mot høyre side (sørsiden) av Kulhornet. Frem til bunnen av den smale og bratte renna kan du gå på ski.

Deretter må du slenge skiene på sekken og gå til fots opp renna. Oppe på topplatået er det enkelt terreng videre opp til toppen. Vanskelighetsgrad: Veldig vanskelig

Ned 4.1.2: Når du forlater topplatået og svinger ned i snørenna, føles det nesten som det kommer til å gå i fritt fall der renna blir brattere.

Her må det være fullt fokus på kontroll og på å være observant på rennende snø (som settes i bevegelse av svingene dine), som lett kan få deg ut av balanse.

Etter renna kan du slappe noe av, og få fine svinger ned mot skogen tilbake til E6.

Vanskelighetsgrad: Veldig vanskelig

Finn flere flotte toppturer i Narvik og Efjorden-Tysfjorden her.