Dette er en spiss topp som kun rommer én person om gangen. Du kommer definitivt til å kjenne kribling i magen når du står på toppen.

Gahperčohkka ligger rett ved Hunddalshyttene og er, til tross for sin spisse profil ganske rask og enkel å gå topptur til.

Ingen topp i Hunddalen gir så mye utsikt i forhold til arbeidsinnsatsen. Foruten topphelningen, som du kan velge å gå ned til fots, er utforkjøringen enkel og ofte skikkelig bra. 

«Gahper» er samisk for «lue». Sannsynligvis stammer navnet fra skyene som ofte ligger som et hodeplagg rundt toppen. 

  • Utstyr: Vanlig turutstyr

  • Veibeskrivelse: Fra Hunddalshyttene, se separat turbeskrivelse.

  • Sesong: Februar - juni

Opp 7.5.1: Gå sørover inn i Doaresvággi. Etter å ha passert en bratt fjellside på dalens høyre side, svinger du av til høyre og går opp slake snøfelt inn i ei gryte under Gahperčohkka.

Hold til venstre slik at du kommer inn i forsenkningen som leder mot passet mellom Gahperčohkka sin topp, og topp 1273.

Fra forsenkningen kan du deretter svinge av til venstre mot passet mellom Gahperčohkka og topp 1398.

Du kan også fortsette til passet rett frem, slik at du har Gahperčohkka på din venstre side og topp 1273 på din høyre.

Det første alternativet er det desidert enkleste utgangspunktet for å bestige Gahperčohkka.

Det andre alternativet, fra passet mellom Gahperčohkka og topp 1273 er brattere, og krever isøks.

Vanskelighetsgrad: Middels vanskelig 

Ned 7.5.1: Toppbakken byr på utfordrende kjøreterreng, men så blir snøfeltene større og slakere ned mot Doaresvággi. Fin og enkel skikjøring, foruten den litt mer krevende toppbakken.

Vanskelighetsgrad: Middels vanskelig 

Opp 7.5.2: Gå mot vest inn i Hunddalen til Hunddalsbotnen. Sving av mot venstre (sør) og følg dalen inn til venstre opp langs store snøfelt og i en forsenkningen opp til passet mellom Gahperčohkka og topp 1398. De siste 200 høydemetrene kan det være enklest å gå til fots.

Vanskelighetsgrad: Middels vanskelig 

Ned 7.5.2: Den første biten fra passet kan være ganske forblåst, det blir betydelig bedre lengre nede. Kjøringen er mer sammenhengende enn i Ned 7.5.1, og skikkelig artig.

Vanskelighetsgrad: Middels vanskelig

Ned 7.5.3: Fra passet mellom Gahperčohkka og topp 1273 kjører du ned den store bakken mot nord. Et stykke nede kan det bli mange innslag av steiner og klipper, men vanligvis er det bra med snø på denne ruta.

Tenk på at dette er et skredområde. Om du virkelig vil ha en bratt og eksponert tur velger du å kjøre nordøst fra toppen av Gahperčohkka, men her er risikoen stor og marginene små.

Vanskelighetsgrad: Vanskelig

Sjekk ut flere fine toppturer i Narvik og Hunddalen her