Yr.no hadde meldt om sol klokken 12, men det er likevel god grunn til bekymring når Stian Hagen, skikompis Simen Johannessen og undertegnede nærmer seg toppen av Galdhøpiggen (2469 moh) rundt 11. Sikten er marginal og vinden river i sekker og klær. 

– Vi får se. Nå har vi jo tradisjoner for dårlig vær på denne turen, så kanskje har vi fortjent litt mer flaks, sier Stian og tenker tilbake på alle forsøkene som er gjort for å få gjennomført dette prosjektet. Hvis vi tar med den aller første turen, som ble gjort i mars 2018, så er dette fjerde forøk. Det forrige forsøket var bare to uker tidligere, men som endte i retrett før den i det hele tatt hadde begynt. 

Annonse

LES OGSÅ: Slik pakker Stian Hagen sekken for høgruta

Denne gangen er det en mer optimistisk turleder Hagen som har kommet seg til Norges tak. Det har snødd en god del dagene i forveien, og solen er i ferd med å få overtak på tåka. Mens vi venter rekker Stian å fortelle at Galdhøpiggen er et undervurdert skifjell, og mener det er bedre egnet til skikjøring enn fotturer. Etterhvert som fjellene i Jotunheimen stadig besøkes av flere randofolk, er det ikke lenger noen stor hemmelighet, men kanskje skal vi endelig få oppleve det fulle potensialet i Norges høyeste fjell. 

Saken fortsetter under bildet

Stian Hagen på Galdhøpiggen i Jotunheimen
NORGES TAK: Stian Hagen på toppen av Galdhøpiggen i Jotunheimen. Bilde: Christian Nerdrum

For å komme seg videre fra 2469 til Leirvassbu har du minst to muligheter: 

– Galdhøpiggen er kongeetappen på Høgruta og etter fem dager er mange slitne. Du kan velge å gjøre en snillere variant med færre høydemeter. Eller så kan du gjøre det sånn som vi gjør nå og ende opp med hele fire nedkjøringer. Da får du først en fin tur fra sørsiden av Galdhøpiggen. I bunn av den går du over Svellnosbrean og opp til Tverråtindan (2300 moh) der du får nedkjøring nummer to. Også sørvendt. Deretter går du over Tverråbrean og kjører fra Vakkerbandet (2130 moh) i sydvest. Siste nedkjøring er Leirløyfte (1950 moh). Det er mye valuta for pengene, sånn kjøringsmessig, sier Stian. 

– Den snille varianten går også over Svellnosbrean, men holder en nordligere rute over på Nordre Lillåbrean, ut mellom Dumhhøe og Svarttindan, så Leirdalen til slutt før du kommer frem til Leirvassbu. Dette er også en tryggere variant om vær eller føret er dårlig. 

Og hvis vi var heldige på Glittertinden, så har vi isåfall griseflaks på Galdhøpiggen. Når klokken slår 12 letter tåka og solen slipper gjennom. Med de sørvendte rennene vi skal kjøre er det ikke mange minutter vi kan somle før snøen pakker seg sammen fra løs til fast form, så det gjelder å komme seg ned A.S.A.P. 

Saken fortsetter under bildet

– Århundrets nedkjøring fra Galdhøpiggen, sier Stian Hagen.
TRAFF PÅ FORHOLDENE: – Århundrets nedkjøring fra Galdhøpiggen, sier Stian Hagen.

Snakk om timing. Snakk om skiføre! Bunnløst på Galdhøpiggen!

– Vi visste det kunne bli bra, men dette må være århundrets nedkjøring fra Galdhøpiggen, sier Stian som er temmelig fornøyd og lettet allerede etter én av fire nedkjøringer. 

– Bunnløst fra Galdhøpiggen. Det var en ny opplevelse, kommenterer skikompis Simen Johannessen etter maidagen i Jotunheimen.

Saken fortsetter under bildet

På vei opp fra Svellnosbrean med sydrennene på Galdhøpiggen i bakgrunnen
GALDHØPIGGEN: På vei opp fra Svellnosbrean med sydrennene på Galdhøpiggen i bakgrunnen. Bilde: Christian Nerdrum

Den rutinerte Hagen har gått Høgruta noen ganger nå, og opplevd at det alltid blir variasjoner i rutevalg og tidsbruk. 

Saken fortsetter under bildet

Simen Johannessen fra Vakkerbandet i Jotunheimen
TO AV FIRE: Simen Johannessen fra Vakkerbandet og den andre nedkjøringen på turen. Bilde: Christian Nerdrum

– Været i fjellet er lunefullt og det kan være vanskelig å får fem fine dager på rad om en ikke sitter standby hele vinteren. Selv da er egentlig sjansene små. Kanskje er det derfor bedre å dele hele prosjektet i to der en for eksempel begynner med de tre første etappene og venter med de to neste. Det er lange nok dager for de fleste, og alle etappene er jo fine i seg selv. En artig variant på Galdhøpiggen er jo dessuten å gå den fra Juvasshytta, slik vi gjorde her. Da sparer man også 600 høydemeter. Men det avhenger at veien opp til Juvasshytta er åpen, sier Hagen. 

Den siste etappen fra Leirvassbu til Storebjørn (2222 moh) og Krossbu ble dessverre kansellert på grunn av tåke på Storebjørn. Dermed ble dette siste episode av vår serie Høgruta i Jotunheimen. 

Fjerde etappe Høgruta Jotunheimen
KONGEETAPPEN: Etappe fire på høgruta i Jotunheimen.

Her finner du alle episodene av vår serie om Høgruta i Jotunheimen

LEIRVASSBU

Denne høytliggene fjellhytta (1400 moh) er et fantastisk utgangspunkt for utallige toppturer i Jotunheimen. For mange er det også overnattingen etter dag fem på høgruta fra Galdhøpiggen. Leirvassbu ligger ved roten av den majestetiske Kyrkja (2032 moh). Hytta har 200 sengeplasser. I vintersesongen 2020 er Leirvassbu åpen mellom 26. mars og 3. mai.