Første etappe på Høgruta i Jotunheimen er i gang, og turfølget på syv klistrer på fellene ved Bessheim fjellstue. Dagens store mål er Besshøe (2258 moh) som er kjent som det første store fjellet i Jotunheimen når en teller fra øst. Vanligvis er dette en relativt beskjeden start på høgruta. Toppen bør kunne nåes på fire-fem timers gange. Om en følger normalruta, er det vanligvis bare nedfarten som gjenstår fra toppen. Med vakre Gjende i bakgrunnen venter isåfall en fantastisk nedkjøring ned til Memurubu. Dessverre har vinden fått herje med snøen slik at denne muligheten og de sørvendte rennene mot Memurubu blir for risikofylte. Guide og frikjøringsikon Stian Hagen tar ingen sjanser og velger heller å ta oss ned samme vei vi gikk opp, for så traversere på oversiden av Gjende. Vi går for plan B. Ulempen med dette er at dagen blir enda lengre. Den åpenbare fordelen er at vi kommer oss trygt frem. 

Annonse
Første etappe av høgruta i Jotunheimen går fra Bessheim eller Gjendesheim til Besshøe og videre til Memurubu. Bilde: Hans Kristian Krogh-Hansen
LANG FØRSTEDAG: Da turdagen strakk seg mot ni timer, begynte det å holde for de fleste. Turen til Besshøe fra Gjendesheim eller Bessheim er vanligvis en ganske rolig start, men når man må over i plan B av hensyn til sikkerheten, så blir det litt verre. Bilde: Hans Kristian Krogh-Hanssen

– Første dagen var knallhard. Da måtte jeg virkelig jobbe med meg selv. Når vi da bikket ni timer, så tenkte jeg: Fy Fader! Få meg inn på en hytte! sier Tiril Sjåstad Christiansen når hun smått om sen kommer seg til hektene. 

Det er i ferd med å bli mørkt i det skiene parkeres på utsiden av turisthytta Memurubu, men på innsiden venter varme i peisen, stearinlys, god middag og levende musikk fra Åge Norland. 

Bessheim og Gjendesheim ligger øst i Jotunheimen, og er starten på høgruta for de fleste.
BEGYNNER I ØST: Bessheim og Gjendesheim ligger øst i Jotunheimen, og er starten på høgruta for de fleste.

I tre episoder fremover skal dessuten Tiril få tilgang til Stian Hagens bunnløse kunnskapsbank om ferdsel i fjellet. Det første Tiril spør om, er tips til hva hun skal gjøre med en trøblete hæl, der hun stort sett alltid pådrar seg gnagsår. Skal den tapes før avmarsj, eller skal hun vente til antydningene kommer? 

Her finner du alt fra webserien Høgruta i Jotunheimen

Nederst i denne saken finner du sendeplanen