Saken ble først publisert 05/11/2019

Andre etappen mellom fjellhyttene Memurubu til Glitterheim går vanligvis via fjelltoppen Surtningssue(2386 moh). Men for turfølge i filmen blir reisen amputert før den begynner.

Annonse

Værmeldingen varsler om snø og mye vind i Jotunheimen utover ettermiddagen. Derfor kommanderer turleder Stian Hagen laget til en tidlig start for å rekke gjennom mest mulig av etappen før det drar seg til.

Synd for etappen at det skal bli sånn, for Surtningssue beskrives ofte som et av høydepunktene på vinterruta gjennom Jotunheimen. Med fantastisk utsikt videre inn i Jotunheimen og en nedkjøring det lukter svidd av, får Norges syvende høyeste fjell heller ligge til neste gang.
– Vi må gå en trygg reserveløsning til Glitterheim i dag, sier Stian. Mellom Memurubu og Glitterheim er det en «stikket» vinterløype med utløpssoner for eventuelle skred under 30 grader, fortsetter han.


Dessuten har han observert en del naturlig utløste skred i øst-hellingene, som gruppen må styre unna.

Saken fortsetter under bildet

Hoegruta_Surtningssue_Jotunheimen_Foto_Hans_Kristian_Krogh_Hanssen-5155
TREKKFULLT: På vei ut av Memurudalen og opp mot skaret til Blåbreane smalt stormen mot. Bilde: Hans Kristian Krogh-Hanssen

Etter fire timer i komfortabelt vintervær gjennom Memurudalen, begynner det etterhvert å snø. Litt senere øker vinden. Det er vel omtrent samtidig som Tiril Sjåstad Christiansen blir rammet at turens største motivasjonsknekk:
– Jeg skal aldri gå Høgruta igjen. Ever! Nei, nå er ikke topptur så jævlig fett ass. Beina er helt kake. Nå er jeg sliten, kommer det dønn ærlig fra Tiril.

Det verste venter likevel fortsatt, for litt senere på turen smeller vinden inn såpass hardt at det til tider er vanskelig å stå på bena.
– Oppi Stygghøebre-skaret der blåste det nærmere storm, tror jeg og ned breen der hadde vi mer eller mindre null sikt. Så det var utfordrende navigering, innrømmer Hagen.

– Da de verste vindkastene kom på toppen der, da kjente jeg litt på at jeg ikke var alene der og at vi hadde med kyndige folk som hadde kontroll på hvor vi skulle videre ned. Jeg kjente litt på livet da, sier tidligere vinner 71 grader nord Mari Arnøygard Wedum.

Hoegruta_Glitterheim_Jotunheimen_Foto_Hans_Kristian_Krogh_Hanssen-6089
ENDELIG FREMME: Mari Arnøygard Wedum og Ole-Kristian Strøm er passe fornøyd med å komme frem til Glitterheim. Bilde: Hans Kristian Krogh-Hanssen

Etter nok en ni timer lang dag i fjellet, kommer gruppen frem til Glitterheim. Lovende værmelding for kommende dag gjorde at Stian & co valgte å ta reserveløsningen mellom Memurubu og Glitterheim i stedet for å kansellere. Det vil nemlig vise seg lønnsomt når de i kommende etappe skal opp på Norges nest høyeste fjell Glittertind.

RUTA: Etappen mellom Memurubu og Glitterheim går vanligvis via Surtningssue (2386 moh)
RUTA: Etappen mellom Memurubu og Glitterheim går vanligvis via Surtningssue (2386 moh)

Topptur-tipset fra Stian til Tiril i denne episoden handler om gruppedynamikk og hvordan et turfølge med ulik bakgrunn og form skal finne rett tempo. Det kan være mange utfordringer på slike turer, spesielt på denne hvor det er et visst press på tid.

Glitterheim

Fjellhytta Glitterheim ligger på 1400 moh og er for de fleste et naturlig startpunkt (eller slutt) for Norges nest høyeste fjell Glittertind. Hytta har 140 senger. Måltidene er basert på tradisjonsrik fjellkost. Åpent 13. mars - 13. april 2020.

Høgruta i Jotunheimen (episoder)

Episode 1: Dette er Høgruta i Jotunheimen

Episode 2: Slik pakker Stian Hagen til langturen

Episode 3: Bessheim/Gjendesheim - Besshøe - Memurubu

Episode 4: Memurubu - Surtningssue - Glitterheim

Episode 5: Glitterheim - Glittertind - Spiterstulen

Episode 6: Spiterstulen - Galdhøpiggen - Leirvassbu