For syv år siden gikk Stian Hagen og John Wildhagen med et følge på fem den originale Høgruta for første gang. I slutten av mars i år ledet han et følge på syv et forsøk på komme seg gjennom fra start til slutt i forbindelse med en webserie du skal få se begynnelsen på her. Det ble både motgang og medgang i forsøket som klemte seg mellom noen kraftige lavtrykk. Mye vind og stor skredfare gjorde ferden hakket tøffere enn forventet, og fordi fjellet tvang gruppen til å velge plan C, og dermed de mest nøkterne rutene, strakk dagene seg mot 10 timer. Da Stian & co hadde kommet seg ned fra ellers prima tur til Glittertinden, var værmeldingen såpass vindfull at en fortsettelse ble for uansvarlig. 

– Da får vi heller komme tilbake etter påske. De to siste etappene har jo fine forhold til langt ut i mai, sier Stian. Lengst ned i artikkelen kan du lese Stians egen oppsummering fra turen. 

Annonse

Saken fortsetter under bildet

Det er nå seks år siden Stian Hagen (bildet) og Johan Wildhagen fikk testet ut idéen om en høgrute gjennom Jotunheimen. Den gangen var det den første av sitt slag i Norge, men  siden den gang har det poppet opp mange flere høgruter rundt i den norske fjellheimen. Bilde: Christian Nerdrum

TURFØLGET

Stian Hagen / Profesjonell skikjører og grunnlegger av Høgruta i Jotunheimen, samt guide for gruppa

Tiril Sjåstad Christiansen / Profesjonell skikjører, omskolert og omdøpt fra Twintip-Tiril til Topptur-Tiril (og Farmen-Tiril, da)

Ole-Kristian Strøm / Semiproff skikjører

Mari Arnøygard Wedum / Skikjører og daglig leder i Visit Jotunheimen, samt tidligere vinner av 71 grader nord

Stian Lauritzen / Osteopat og toppturentusiast (kjæresten til Tiril)

Hans Kristian Krogh-Hanssen / Fotograf

Christian Nerdrum / Produsent i FFTV / Fri Flyt

MEDVIND, OM IKKE ANNET: Det var ikke mangel på motgang heller. Bilde: Hans Kristian Krogh-Hansen

HØGRUTA I JOTUNHEIMEN

Høgruta i Jotunheimen går over 5 dager i hjertet av Jotunheimen nasjonalpark. Originalruta går over minst åtte breer og sju 2000-metertopper, inkludert de to høyeste: Galdhøpiggen og Glittertind. Overnatting skjer på betjente hytter. Hver etappe er omlag 15 km, med 1000 – 1500 meter stigning.

DAG 1: Gjendesheim/Bessheim - Memurubu 
16 km – 1258 høydemeter

DAG 2: Memurubu- Glitterheim
18 km – 1400 høydemeter

DAG 3: Glitterheim - Spiterstulen 
14 km – 1100 høydemeter

DAG 4: Spiterstulen - Leirvassbu
17 km - 1800 høydemeter

DAG 5: Leirvassbu - Krossbu
12 km – 1150 høydemeter

RAPPORT FRA STIAN HAGEN (28. mars)

DAG 1: Bessheim- Memurubu via Besshøe
Vi gikk normalveien frå Bessheim til Besshøe over Brui opp. Fine forhold, men litt tynt med snø akkurat på Brui. Vi måtte ikke ta av skiene. På vei ned kjørte vi tilbake ned Brui, så ned Besshøbreen og ned på Bessvatnet. Grunnen til at vi valgte denne veien var en kombinasjon av at forholdene var veldig bra på Besshøbreen og også at det hadde gått et veldig stort skred i østsida på Besshø.

På grunn av at den vanlige nedkjøringen på Besshø er i veldig lik himmel retning og at man ikke kan unngå terreng under 30˚ vurderte jeg det slik at denne nedkjøringen ikke var trygg med tanke på skredfare. Denne varianten blir litt lenger (1- 1,5 t.), men kan gjøres uten noen form for skredfare. Skredet på østsiden er mer enn en kilometer bredt med bruddkant opp mot en meter, og så stort at det har gått igjennom isen på Bessvatnet, naturlig utløst, sannsynligvis lørdag 23. mars, grunnet stor vindtransport av snø helga før. Det er lite snø i sør østrenna på Besshø, og selv om skredforholdene skulle forbedre seg utover i sesongen ville jeg anbefale å følge ruta vi gjorde, da det ikke er snø på traversen ut av renna, og man må ta av seg skiene å gå i steinura i ca. 200 m før man finner snø. Vi så også et skred med bruddkant 2-3 m., retning syd i en av smådalene på sydsiden av Besshø. Dette kan lett omgås. Det er nok snø til å kjøre helt til hytteveggen på Memurubu.

DAG 2: Memurubu-Glitterheim
På grunn av været og usikkerhet rundt skredfaren i toppheng