– Det er mange som tror at det å ha med seg mer utstyr er en sikkerhet. Jeg ser på det annerledes: Hvis du har med deg masse greier, så beveger du deg mye saktere, blir mer sliten, og det er en større risikofaktor enn å ha med seg mindre og kunne bevege seg fort uten å bli så sliten, sier Stian i den andre episoden av Høgruta i Jotunheimen og legger til at skigleden også bør få komme i fokus på en slik tur. 

Annonse

Før vi legger ut på første etappen fra fra Bessheim eller Gjendesheim til Besshøe og Memurubu, må vi ta en titt på oppakningen som trengs til denne femdagersturen. Folk har forskjellig innstilling til det som trengs å være med, og selv om Hagen har det overordnede ansvaret for turen, er det imponerende nok også han som går med den soleklart letteste sekken av gruppen på syv. 

Saken fortsetter under bildet

Stian Hagen på vei opp til Besshøe i Jotunheimen
LETT GJENNOM JOTUNHEIMEN: Det var ingen som helt forsto hvordan frikjører Stian Hagen klarte å få sekken sin så lett. På turen gjennom Høgruta vard et den absolutt letteste i følget med et sted mellom seks og syv kilo. Bilde: Christian Nerdrum

– Jeg har det samme i sekken på nesten alle turer jeg gjør på ski. Eneste forskjellen er at jeg har med meg breutstyr på bre og én ekstra trøye på flerdagersturer. Sekken min på Høgruta er et sted mellom seks og syv kilo, sier Stian Hagen som inkludert i denne oppakningen har med seg bretau, førstehjelspsutstyr, multitool, repkit og navigasjonsutstyr. 

– Hvis du ser på alt du har i sekken og velger det letteste, funksjonelle utstyret, så er det utrolig mye vekt å spare. 

Saken fortsetter under bildet

Innholdet i sekken til Stian Hagen til Høgruta i Jotunheimen
INNHOLDET: Dette er alt Stian Hagen pakker med seg (minus ekstra klær) til femdagersturen gjennom Jotunheimen. Bilde: Christian Nerdrum

Hagen går også gjennom hvordan han kler seg og avslører at han foretrekker syntetisk undertøy fremfor ull. 

– Det er vel som vel er å banne i kirka i Norge, men erfaringsmessig fungerer det bedre for meg, sier Hagen.  Ekstra sokker eller bokseshorts tar han ikke med seg. Kun en ekstra trøye han av hensyn til sine turkamerater når de kommer frem til hyttene. 

– Jeg pleier å drille hull i surfshortsen for å spare vekt, sier Hagen spøkefullt Ole-Kristian Strøm som innrømmer å ha mye å lære av Hagen. Før oppstrart blir det også nødvendig å ta en liten kontroll på hva den mer urutinerte Tiril Sjåstad Christiansen har pakket med seg. Hva han mener hun bør legge igjen i bilen på Bessheim kan du selv se i filmen.

HØGRUTA I JOTUNHEIMEN

Høgruta i Jotunheimen går over 5 dager i hjertet av Jotunheimen nasjonalpark. Originalruta går over minst åtte breer og sju 2000-metertopper, inkludert de to høyeste: Galdhøpiggen og Glittertind. Overnatting skjer på betjente hytter. Hver etappe er omlag 15 km, med 1000 – 1500 meter stigning.

Høydekurve for Høgruta i Jotunheimen

TURFØLGET

Stian Hagen / Profesjonell skikjører og grunnlegger av Høgruta i Jotunheimen. Guide for gruppa

Tiril Sjåstad Christiansen / Profesjonell skikjører, omskolert og omdøpt fra Twintip-Tiril til Topptur-Tiril og nå Farmen-Tiril!

Ole-Kristian Strøm / Semiproff skikjører og tidligere Farmendeltaker

Mari Arnøygard Wedum / Skikjører og daglig leder i Visit Jotunheimen, samt tidligere vinner av 71 grader nord

Stian Lauritzen / Osteopat og toppturentusiast (kjæresten til Tiril)

Simen Johannessen / Snekker og kompis av Stian Hagen. Blir med på de to siste etappene til Galdhøpiggen og Storebjørn

Hans Kristian Krogh-Hanssen / Fotograf

Christian Nerdrum / Produsent i FFTV / Fri Flyt

SENDEPLAN

EPISODE 1 - Dette er Høgruta i Jotunheimen

EPISODE 2 - Slik pakker Stian Hagen til langturen

EPISODE 3 - Bessheim/Gjendesheim - Besshøe - Memurubu (29. okt)

EPISODE 4 - Memurubu - Surtningssue - Glitterheim (5. nov)

EPISODE 5 - Glitterheim - Glittertind - Spiterstulen (12. nov)

EPISODE 6 - Spiterstulen - Galdhøpiggen - Leirvassbu (19. nov)