Hallingdal er et av de store dalførene på Østlandet. Dalføret strekker seg nordover, fra nordenden av innsjøen Krøderen, gjennom de nordøstlige og nordlige delene av Buskerud fylke, og er omgitt av høye fjell på begge sider. Gjennom dalen går Rv7. Siden 1960-tallet har dalen hatt en eksplosiv utvikling i turisme og hyttebygging.
Kilde: Wikipedia.

– Jasså, du har rett merke, ser´e!
Den lavmælte karen hviler et fornøyd blikk på sykkelen jeg plukker av sykkelstativet på bilen i solsteken.
– Du har komme te Trek-bygda no, veit´du!

«The godfather of trailbuilding», Ove Grøndal gjør ikke mye ut av seg der han står på parkeringsplassen utenfor huset i solsteiken. For det steiker. Skikkelig. Bygda har flere varmerekorder, og et generelt veldig spesielt klima, skuffer ikke. Skiltet nede ved riksvei sju viste 31 varmegrader da jeg svingte av veien. På veien opp var det en ting som gjaldt i min 93-modell Golf uten klimaanlegg. 1. Begge vinduer åpne. 2. Prøve å holde hodet ut av vinduet for å få frisk luft.
Historien om sykling i Nesbyen startet lenge før jeg tok turen. Uten mye erfaring fra sykling annet enn noen deltakelser i Birken, begynte Ove Grøndal å utforske de bratte sidene rundt bygda. Den først sti-campen ble holdt i :….., og etter det har åpningshelgen Nesbyen Freeride stått på programmet for mange stisyklister på østlandet, og i resten av landet for øvrig. Nesbyen har i tillegg til varmen fått rykte på seg for å ha sjukt bra stisykling.