Om 27,5 er tallet som oppsummerer sykkelsesongen 2014, er ordet antakeligenduro. Med suksessen til konkurranseformen enduro er det naturlig å bruke det internasjonale begrepet om sykkelkategorien også. Mye vandring og teknisk sti er stikkord her. Mens denne delen av sykkelmarkedet var de mest skeptiske til 29´ernes inntog, har de omfavnet 27,5. Med noen hederlige unntak, er det 27,5 som fortsatt gjelder i denne kategorien. Dette har også blitt en del av sykkelsporten hvor det skjer mye, både på arrangementsfronten og på produktutvikling, i søken etter det perfekte kompromiss.

29´erne var på markedet i årevis, før de omsider fikk fullt gjennomslag. I 2012 var dette de profesjonelles foretrukne våpen i maraton – og det ble laget modeller for de drøyeste nedkjøringene.

Men utfordreren kom fortere enn mange ante. Inn fra høyre i 2013 kom 27,5, eller 650b som hjulstørrelsen også kalles. Og mens 29 hadde en lang vei inn, ble den nye standarden erklært suksess før den i det hele tatt traff markedet, hos både grussyklister og hardbarkede endurofans. Det ikke uten grunn.  Det er lett å argumentere for at 27,5 kombinerer de beste egenskapene fra begge de to hjulstørrelsene. Kvikkhet og knivskarp presisjon fra 26, og økt stabilitet og grep fra 29. Hva er det man ikke skal falle for? At den nye hjulstørrelsen ligger nærmere minstemann i familien i diameter, kan ha vært en stor del av årsaken til at det slo an så fort. Overgangen fra 26 til 27,5 er strengt talt knapt merkbar.