– Det kan bli katastrofe for oss og andre som driver idrett, sier Jørn Michalsen til Terrengsykkel.
Han er leder i ritt- og arrangementkomiteen i IF Frøy, som har sitt kjerneområde i Østmarka, hvor deres medlemmer trener og klubben arrangerer ritt.
De frykter konsekvensene av at sykling kan bli forbudt i deler av Østmarka.
Statsforvalteren i Oslo og Viken har utredet alternativer for nasjonalpark i Østmarka. Forslaget de anbefaler, innebærer en sonefordeling som i utgangspunktet gjør sykling forbudt i et større område av marka.

STATSFORVALTERENS FORSLAG: Den lysegrønne sonen (A) er anbefalt friluftsvern, mens de mørkegrønne sonene (B, C, D og E) er foreslått som nasjonalpark. Foto: Statsforvalteren i Oslo og Viken
– I det mest omfangsrike alternativet med tanke på naturverninteresser, anbefaler vi at det ikke settes restriksjoner på sykling utover hva som ligger til grunn ellers etter friluftslova i område A, - mens sykling i område B, C, D og E (mulig nasjonalpark) vil kunne være på veier, og de stier eller løyper som er merket og eventuelt tilrettelagt for dette.
Det skriver seniorrådgiver i klima- og miljøvernavdelingen hos Statsforvalteren, Christian Hillmann, i en epost til Terrengsykkel.
IF Frøy arrangerer blant annet det populære Terrengsykkelrittet, hvor en del av løypa faller inn i den foreslåtte forbudsområdet. Deres ønske er å kunne drive med sykling uten for store begrensninger og for mye byråkrati.
– Hvis ikke vi kan få lov til å utøve terrengsykling, er det som om man stengte Intility Arena eller Bislett for de idrettene som drives der. Her vi bor er det ingen andre muligheter for å bruke marka, sier Michalsen.
Terrengsyklistenes interesseorganisasjon bekymret
– Vi er redd for at det blir vanskeligere å bruke marka.
Det sier styreleder i Norsk Organisasjon for Terrengsykling (NOTS), Kjell Ivar Moland, til Terrengsykkel, om forslaget.
Han reagerer på at prinsippet om at sykling er tillatt så fremt det ikke er forbudt, er snudd.
– Man velger en motsatt løsning fra hva som er vanlig løsning etter markalov og friluftslov. At sykling kun skal være tillatt på de stiene som er spesielt dedikert til det. Det er restriksjonene som må begrunnes, ikke tilgangen, sier han.
Som bakgrunn for forslaget har blant annet Statsforvalteren brukt Norsk institutt for naturforskning (NINA) sin rapport nr. 2016 som kom i 2021, «Bruk og vern i Østmarka».
Med data fra treningsappen Strava og ferdselsteller, samt kvalitative intervjuer og tilgjengelig litteratur, skulle rapporten kartlegge bruken av Østmarka.

STYRELDER I NOTS: Kjell Ivar Moland. Foto: Privat
Moland i NOTS mener denne rapporten som kilde er spinkelt grunnlag alene.
– Heatmap (et varmekart som viser Strava-brukeres bruk, red.anm.) er mye hetere oppi nord enn i sør. Vi stusser litt på hvor viktig det har vært som premissleverandør. Rekreasjonssyklisten bruker nødvendigvis ikke Strava så mye når det er snakk om stisykling. Det er isåfall gjerne for å spore hvilke stier man sykler, ikke fart eller lengde.
I sør av de foreslåtte områdene for nasjonalpark har man lagt sonen tett ut mot bebodde områder. Øst for Siggerud finner man blant annet populære områder for stisykling som Tømmeråsen, Bysætermåsan og Kjerringhøgda.
–Der, i sør, har man jo valgt å legge nasjonalpark helt ut til utfartsporter. Med samme du forlater parkeringsplassen. Selv om en kanskje ikke leser det på Strava, er det et mye brukt utfartsområde, sier Moland.
– Vil jobbe iherdig for at konsekvensene blir så små som mulig
Både NOTS og IF Frøy har vært i møter med Statsforvalteren og har opplevd møtene som konstruktive.
Det er ennå tidlig i prosessen med nasjonalparken, og i øyeblikket er forslaget send til Miljødirektoratet, som skal komme med sin faglige vurdering.
Etter at Klima- og miljødepartementet har gitt tilbakemelding på Miljødirektoratets vurdering, sendes det tilbake til Statsforvalteren på høring, og «det vil også bli lagt opp til en bred medvirkningsprosess i forbindelse med en slik høring», skriver Statsforvalteren på sin nettside.

KJERNEOMRÅDE: All IF Frøy sin terrengsykkelaktivitet foregår i Østmarka. Foto: Snorre Veggan
NOTS og IF Frøy sier de kommer til å følge prosessen videre tett.
Styreleder i NOTS, Moland, varsler at de kommer til å ta kontakt med Miljødirektoratet for å være med i den faglige vurderingen deres.
– Frem til et eventuelt vernevedtak kommer vi til å jobbe iherdig for at konsekvesene for sykling blir så små som mulig, at vi skal kunne sykle så tett som mulig opp til i dag. Dersom en går for forslaget til Statsforvalteren, da starter vi på nytt med et annet arbeid. Da skal vi inn og finsnekre. Da skal vi være med på å legge lista for hvilke stier som skal være med. Der kommer vi om nødvendig til å mase oss inn.
I Statsforvalterens forslag presiseres det at sykling på grusveier i Østmarka ikke vil falle under forbudet.