ELSKET HAVET: Gunhild Vestbø Næss var en ivrig surfer. Her er hun på vei ut i bølgene ved Ervik på Stadlandet. Foto: Camilla Monsen
FOTO: Camilla Monsen

GUNHILD VESTBØ NÆSS (1988 - 2023)

Surfmiljøet i sorg

Surferne i Stavanger og Hoddevik padler ut i havet for å minnes Gunhild Vestbø Næss, som nylig døde etter å ha vært kreftsyk i ti år.

Sist oppdatert: 5. juni 2023 kl 13.22

– Gunhild lærte oss verdien av å omfavne hver eneste dag og å sette pris på de små øyeblikkene som gjør livet verdt å leve, skriver venn og kollega Andreas Håheim i et minneord om Gunhild i Stavanger Aftenblad. 

Etter å ha vært syk med eggstokkreft siden 2012 måtte Gunhild til slutt gi etter, 31. mai 2023.

 
Gunhild Vestbø Næss
FOTO: Camilla Monsen
FOTO: Camilla Monsen
Gunhild var svært godt likt og etterlater seg en familie og venner i sorg. Hun var en aktiv surfer og hadde sterke bånd til både Stadlandet og Jæren. 
 

Søndag 11. juni klokken 12.00* arrangeres det en såkalt «paddle out» for Gunhild. En tradisjon som har sin opprinnelse fra Hawaii, der en avdød surfer minnes i en seremoni i havet. Man padler ut på surfbrett med blomster, holder hender og lager en ring. For Gunhild sin del, vil det også bli sagt noen ord, før ett minutts stillhet. Deretter kastes blomstene inn i sirkelen og det sprutes vann med hendene.

Seremonien vil forsøksvis gjøres samtidig på Stad og på Selestranden, Jæren.  

ERVIKA: Gunhild Vestbø Næss på vei ut i bølgene. Foto: Camilla Monsen
ERVIKA: Gunhild Vestbø Næss på vei ut i bølgene. Foto: Camilla Monsen

I april 2023 fikk Gunhild Vestbø Næss Ung Kreft sin hederspris for sin sterke stemme i kampen mot kreft og hennes formaninger om bedre oppfølging av seksuell helse. 

– Sørg for å gjøre det beste ut av situasjonen du er i, og ikke kast bort livet på å være i en offerrolle. Selv er hun heldig hvis hun lever ut året, var hennes klare oppfordring til unge. 

Opprinnelig var Gunhild førskolelærer, men etter at hun oppdaget kreften utdannet hun seg til å bli autorisert sexolog, og startet egen klinikk i Stavanger. 

*Dersom det er meldt dårlig vær, kan seremonien flyttes til lørdag. 

 
Gunhild Vestbø Næss
FOTO: Camilla Monsen
– I løpet av de årene jeg kjente henne, klarte hun å leve et liv så levende og fargerikt at det overskygget enhver skygge av sorg. Hun var et strålende eksempel på mot og besluttsomhet, og hennes positive holdning til livet var en kilde til undring og beundring for oss alle, skriver Håheim videre i sitt minneord. 
 
Publisert 5. juni 2023 kl 13.17
Sist oppdatert 5. juni 2023 kl 13.22
annonse
Relaterte artikler
SALTSTEIN: Ivar Trondsen alene med sin bror Torgeir på surfeplassen Saltstein, like utenfor Larvik. Foto: Torgeir Trondsen
Da surfing ble en miljøkriminalitet

Historien om surfeparadiset Saltstein

KAN RIPPES: De avanserte softboardene er laget i epoxy, en stivere EPS-kjerne og forsterkende stringers (2-3 langsgående spiler av treverk), samt et bunndekke av HDPE. Som alle softboards er det også dekket med myk overdel i skumplast av EVA. Foto: Franzen & Ljung
Surfekspert: – Jeg drar aldri uten

Ett softboard redder sommeren

RÁN: Etter ti år med planlegging og forberedelser var omsider Freddie Meadows klar for å surfe Rán sitt fulle potensial. Foto: Magnus Nordmo
– I ti år har jeg hatt mareritt

– I ti år har jeg hatt mareritt

Surfeboka Havet vasker bort alt

Surfesjelens bibel

annonse

Fri Flyt utgis av Fri Flyt AS | Postboks 1185 Sentrum, 0107 Oslo

Ansvarlig redaktør og daglig leder: Anne Julie Saue | Redaktør: David Andresen Vesteng | Journalister: Tore Meirik | Christian Nerdrum | Henning Reinton (magasinansvarlig)

Kommersiell leder: Alexander Hagen