Den eldste er 81, den yngste 30, men den beste er fortsatt Terje Haakonsen. Old boys-NM i Uvdal melder seg på i kampen om å bli årets triveligste arrangement.
– Det er masse ulv i fåreklær. Plutselig dukker det opp en som har blitt litt større siden sist jeg så ham, og drar en fet rodeo. Men så er det også en del som har rustet, sier snowboardlegenden Terje Haaakonsen (49) til Fri Flyt.
Han snakker om det tradisjonsrike arrangementet old boys-NM, som nylig ble avholdt i Uvdal. Et arrangement med mål om å vekke liv i snowboardere fra 30 år og oppover.
Det er ildsjel og brettentusiast Rune Lundsør som står bak eventet. For 20. gang i år. Det første var da han selv la opp som proff i 2003. Siden har old boys-NM vært et hjertebarn for Rune.
– Det er en møteplass for de som deler samme lidenskap, med et tilbakeblikk på den gylne tiden da snowboard kun handlet om utfoldelse, glede og frihet, sier Rune Lundsør.
Dette er en plass der voksne snowboardere, gamle kjente og ukjente stjerner møtes for å skinne igjen.
Cedrik Cornell stiller i speedsuit fra han var proff for Sims i 1989 og brett fra samme år. Truls Gran i rosa dress for anledningen.
Old boys-NM dreier seg hovedsaklig om halfpipen i Uvdal, der Rune nå har etablert seg etter å ha bodd på Geilo i nesten 20 år. Festen er i det unike snowboardmuseet til Rune og pipen ligger rett på utsiden av døren. «Med trivsel i fokus» er slagordet, og med årene har de gamle gutta også åpnet for «old girls»
Utover halfpipe, konkurreres det i parallellslalåm og big air-grenene det ble konkurrert i på 90-tallet.
Dommerne var kunstneren Jørgen Nøvik og lokalhelt Morten Sommer. Det legges vekt på stil, høyde, triks og flyt - og tar samtidig med hvor gammelt brett du kjører på. Mange kjører med snowboard fra 80- og 90-tallet, selv om deltakerne har lov til å kjøre med det brettet de vil.
Det er rigget metermåler på første hiten i pipen og den øverste pinnen ligger på fire meter.
– Terje Haakonsen tapper toppinnen allerede på andre run og setter standarden på «The 152», promodellen han hadde hos Burton fra 1994, sier Rune.
Rune følger etter på sin Burton Craig Kelly fra 1990. Så er festen i gang. Kjørerne heier på hverandre og kjører som om de var 20 år igjen. Gamle helter, som Truls Gran, Klaus Hole, Mats Halland, Knut Christoffersen, Eskil Korneliussen er blant fler som er helt oppe og lukter på fire-metersmerket.
– I år var backsideveggen litt slapp, så du måtte kjøre mere frontside-moves. Men det er litt av sjarmen. Det var jo sånn i gamledager. Da blir det litt frikjøring i pipen. Men nivået i år var det villeste. Folk sendte´n skikkelig hardt, sier Haakonsen.
Og etter at Håkonsen har gjort sine kunster, klinker Julius Ødegård til og setter dagens høyeste air. – Han går en halv meter over hele måleren i bar overkropp og pilsen i hånda, forteller Lundsør.
Old boys-NM er delt inn i fire klasser. «Old boys» & «Old girls» (30-49 år), «Heroes» (50-64 år), «Grand old boys» ( 65 +).
I Heroes-klassen finner vi første generasjon av norske konkurransekjørere. Rasta Suicide snowboardteam er på plass med Calle Nordberg, Thomas «Man» Nordby, Cedric Cornell og Pieter Hulleman.
– De leverer varene både på kjøringen og på historiepraten i bunn av pipen, sier Lundsør.
Grand Old Boys klassen blir stadig større for hvert år. Men få slår wow-faktoren når evigunge Truls Omtvedt dropper inn i pipen - 81 år gammel. – Jeg synes faktisk han kjørte bedre i år enn i fjor. Det er helt fantastisk, sier Terje Håkonsen.
I bunn av pipen er det rigget for sosial hygge. Stort telt med langbord, bålpanne, grilling og «Rullings Testsenter» der du kan låne museumsbrett for anledningen. For eksempel et klenodie fra Burton.
Haakonsen skryter også av speakere Eskil Kronborg og Fritjof Krogvold (tidligere president i Norsk organisasjon for rullebrett), som holder liv i arenaen i Uvdal.
– Det går i gamle historier og koselig rørprat, mens 90-talls punk surrer på anlegget, sier Lundsør.
Andre disiplin på agendaen er parallellslalåm. I 2005 bestilte Rune pokaler over telefon med en pokalprodusent. Da pokalene kom, sto det «Pallalellslarlom» på pokalen, og siden den gang har grenen blitt døpt nettopp det.
Løypa stikkes midt i pipen. 10 porter i hver linje. Her kan deltakerene selv velge hvilket type brett man vil bruke - men brettet må være eldre enn 1993. Du kan også velge å bruke swingbo, monoski eller snowskate.
– Cedrik Cornell stiller i blå løype i speedsuit fra han var proff for Sims i 1989 og brett fra samme år. I rød løype står Truls Gran påført en Monoski og rosa dress for anledningen, sier Rune.
Terje velger seg et Burton Cruise fra 1988. Uten innsving.
– Det er latter, heiarop og store smil, blandet med et ørlite konkurranseinstinkt som er børstet støv av, sier arrangøren.
Så er det «Air & Style». En bigjump-konkurranse på et lite hopp ved siden av teltet. Det handler kun om å imponere publikum og dommere.
– Terje imponerer stort med snowskate og lander en Christ Air på første forsøk. Julius setter ny bakkerekord med god margin. Truls Gran kommer nesten rundt på en diger backflip på Monoski. Jentene sender triks de ikke har prøvd før, fortsetter Lundsør.
Prisen for årets «Standout» og «Gledesspreder» blir delt ut. Årets «Rookie of The Year» deles ut til en som har debut på old boys-NM.
Terje Håkonsen stakk av med førsteplassen foran Rune Lundsør og Julius Ødegård.
Gamle og brett - eller monoski gir plusspoeng hos dommerne.
Gamle dresser trekker nok heller ikke ned.
– I år gikk denne velfortjent til Kai Arne Lien. En av Norges største snowboardnavn på 90-tallet.
Premieutdelingen avsluttes med det gjeveste - Årets ærespris. Et gullbrett signert av alle deltakerne.
– Prisen går til en som har levert litt ekstra for alles glede i old boys-sammenheng. Prisen gikk til Trygve Holte for sin innsats, for å ta bilder av alle deltakere hvert eneste år, sier Lundsør.
Allerede abonnent?
Kjøp abonnement og få tilgang til artikkelen.
Alle abonnement gir full tilgang til hele vårt digitale univers. Det inkluderer Fri Flyt,
Terrengsykkel, UTE, Klatring, Landevei og Jeger sine nettsider, app og e-magasin.
1 måned
Digital tilgang til 6 nettsider
Papirutgaver av Fri Flyt
3 måneder
Digital tilgang til 6 nettsider
2 utgaver av Fri Flyt Magasin
12 måneder
50%
rabatt
Digital tilgang til 6 nettsider
8 utgaver av Fri Flyt Magasin
Betal smartere med Klarna.
Abonnementet fornyes automatisk etter bindingstiden. Si opp når du vil, men senest før perioden utløper.
Friflyt.no har daglig dekning av det som skjer i skianlegg og toppturområder, og vi dekker debatter og dilemmaer om alt fra snøskred til klimaendringer. Om sommeren skriver vi om aktiviteter skifolk er opptatt av når det ikke er snø på bakken, som vannsport og sykkel.
På friflyt.no finner du også Fri Flyt sine skitester og mer enn 750 guider til toppturer.