Splitboardfestival i Finnmark - 7 myter - knust og bekreftet

7 myter om splitboarding - knust og bekreftet

Det ble en bratt læringskurve for Fri Flyts utsendte journalist på tur til splitboardfestival i Finnmark.

Sist oppdatert: 24. april 2024 kl 16.01
Lesetid: 7 minutter

Invitasjonen til Arctic Splitboard Festival fikk Fri Flyt et par, tre uker før arrangementet. Vanligvis er det en helt grei tidsfrist å forholde seg til, men akkurat denne gangen ble det litt snaut. Rett og slett fordi ingen i redaksjonen hadde noe særlig erfaring med splitboarding.

Hvis dette skulle bli aktuelt, så måtte en av oss bare bli en splitboarder - på rekordtid. Jeg tar det som en utfordring.

Både Finnmark og splitboarding er noe jeg kan tenke meg å ha mer av i livet mitt. Snowboarding hadde jeg tross alt begynt med i år. Det vil si: tatt opp igjen etter 25 års pause. 

Så, Arctic Splitboard Festival i Langfjordbotn, Here I come!

Her kommer også femte hjulet på vogna, for hvis ikke jeg er den største nybegynneren her oppe, så skjønner jeg ingenting. 

Headlinere på festivalen er nemlig storfjellskanonen Krister Kopala, freeride world tour-utøver Melissa Bradner og splitboard-proff Whitney Gilliam ankommet hele veien fra U.S.A. 

STANCE: Mons Røisland oppfordrer ti å bruke tid til å finne rett stance, og variere - avhengig av brett og forhold. Foto: Christian Nerdrum
Les også
LANGVEISFRA: Prest og skredekspert Whitney Gilliam fra U.S.A. på vei ned Koppartinden i Troms(!). Bilde: Marius Rølland
LANGVEISFRA: Prest og skredekspert Whitney Gilliam fra U.S.A. på vei ned Koppartinden i Troms(!). Bilde: Marius Rølland
gruppedynamikk på tur
Les også

Her blir det bratt, tenker jeg. Jeg kommer til å sinke gruppa med min komplett fraværende kunnskap på splitboarding

Heldigvis ble det ikke helt sånn. Bare litt. Festivalsjef og Fred Butard i Upguides vil at dette skal være en festival for alle.

Whitney Gilliam holdt et innsiktsfullt foredrag om skred og «den menneskelige faktor». Et emne som Krister Kopala fikk så til de grader understreket gjennom en dønn ærlig og sterk presentasjon av en guffen dag i fjellet sammen med Nikolai Schirmer og Vetle Sevild - der det ble gjort en rekke dårlige avgjørelser og alt for høy guttastemning. 

Utover høy grad av kunnskapsutveksling og nerdete samtaler under festivalen, ble det gravd snøprofiler, og guidene holdt kurs i rappellering og hvordan man kan lage snøanker som en del av den faglige pakken.

Splitboard
Les også

Snøanker er selvfølgelig langt utenfor mitt ferdighetsnivå på brett, men er man først på festival med Kopala, så vil alt annet kanskje være skuffende. 

Spørsmål jeg satt med før turen ble besvart, og myter er både knust og bekreftet. Kanskje jeg til og med kan kalle meg selv en splitboarder etter fire læringsrike dager i Langfjordbotn. 

Lille Alaska ligger på Hurum.
Les også

Arctic Splitboard Festival

Arctic Splitboard Festival ble avholdt første gang april 2024 i Langfjordbotn, Finnmark.

Franskmannen Fred Butard i Upguides er festivalsjef.

Målet er å samle splitboardere, heve nivået på deltakerne og dele kunnskap om snø og fjellferdsel gjennom workshops som er relevant for splitboardere

Butard har blant annet fått med seg storfjellskanonen Krister Kopala for et lavterskel-event med workshops, sosialisering, guidede turer, musikk og underholdning.

Vis mer

7 myter om splitboarding:

Utstyret er styrete og raklete

Feil

På et splitboard er det ferdigmonterte hull til feste av bindinger (inserts), slik at du ganske enkelt kan sette det opp selv. Ikke kjempelett, men det er ikke mye vanskeligere enn å skru opp et skap fra IKEA.

I bruk oppleves splitboard-utstyret svært gjennomtenkt, solid og enkelt. Jeg brukte en softboot-binding fra Nitro/Spark.

Disse bindingene brukes både til å gå og kjøre med, og uansett hvilken modus de var i, opplevde jeg ingen ulyder eller slark. Det er heller ingen deler som kan forsvinne. 

Det finnes en del ulike bindinger og systemer. For de som bruker hardboots, så vil gå-delen av bindingen være frontstykket av en techbinding. Kjørebindingen er en dedikert binding som du legger i sekken når du går. 

Derfor er det også litt lettere å gå på en smell og legge bindingene igjen hjemme eller miste dem ned en fjellside, med hardboot-oppsett sammenliknet med softboots.  

FORNØYD: Fri Flyts Christian Nerdrum virker blid på livets første splitboard-tur. Bilde: Marius Rølland
FORNØYD: Fri Flyts Christian Nerdrum virker blid på livets første splitboard-tur. Bilde: Marius Rølland
OPP MOT KOPPARTINDEN: Koppartind masivet utenfor Alta serverer fine motbakker og deilig skikjøring. Alle foto: Fredrik Schenholm
Les også

Splitboardere er late og står opp sent 

Det kan umulig stemme. Det var i hvert fall ingen latsabber i denne festivalgjengen. På grunn av værmeldingen som hintet om fint vær på morgenen og regn på ettermiddagen den ene festivaldagen, så var samtlige deltakere klare for anmarsj klokken 04.00 på morgenen. 


Da snakker vi alpin start. 

Vekkerklokken til den ene briten som var med på festivalen  ringte akkurat da vi kom til toppen av Koppartind (930 moh). 1500 høydemeter senere var vi ferdig med turen - før klokken slo 12.00!

IKKE FULL JEKK: Skal du tweake litt, så hjelper det å slippe til litt blod og luft til ankler og knær. (Snowboarder Markus Olimstad i parken på Tryvann). Foto: Christian Nerdrum
Les også

Det er ikke like bra å gå med som rando

Riktig og feil

Produsentene av splitboards har i likhet med randoprodusenter fokus på å holde vekten nede. Et brett med bindinger veier ikke mye mer enn et par ski, og støvlene er ofte lettere. 

Undertegnede brukte (som nevnt) softboots. Disse støvlene har ikke utslag bakover, så på flate anmarsjer, vil du gå litt som Robo Cop og ikke kunne skyve skiene foran deg. 

Det er absolutt et minus, men dette bakover-utslaget er ikke like viktig i oppoverbakker, og så lenge du kan skille mellom stramming over fot og støvelskaft, så kan du gå med et ganske løst skaft og få greit utslag i anklene. . 

I løs snø merker man heller ikke noe til behovet for en stivere støvel på skrått i traversene, men blir det hardt, så kommer behovet. 

I så fall har du fire løsninger, satt opp i rekkefølgen du bør 

A. Stram opp skaftet: Det vil holde støvlene tettere til leggen og gjøre det lettere å stå på kanten av skiene når du går. 

B. Fest en «skistrap» gjennom bindingen og rundt støvlene. Det vil gjøre at du får en enda stivere ramme når du går. 

C. Sett på stegjern. Da får du bedre feste. 

D. Skaff deg hardboots. Da går du omtrent like skrått og hardt som en på randoutstyr. 

SOFTBOOTS: Smaken er som baken, men enn så lenge er det litt fler som velger softboots fremfor hardboots til splitboarding. Bilde: Christian Nerdrum
SOFTBOOTS: Smaken er som baken, men enn så lenge er det litt fler som velger softboots fremfor hardboots til splitboarding. Bilde: Christian Nerdrum
Topptur randonee
Les også

Splitboardere er treige - det tar lang tid å montere og demontere

Feil

Selv om det tar lengre tid enn ski, så tar det likevel ikke lang tid å gjøre seg klar. 

En splitboarder med hardboots må sette på bindinger for nedturen, mens en som bruker softboots må flytte dem fra ski-modus til brett-modus. En del av deltakerne dro frem børster og skraper for å få vekk snø og is som har lagt seg i skjøter, pøkker (som holder fast bindingene i kjøremodus) og festeanordninger. Spesielt hvis det er mildt, så kommer dette godt med, for om det er snø i skjøtene, så får du heller ikke satt skiene sammen til én. 

Det er klart denne prosessen tar litt lenger tid enn med ski, men hvis du øver, så går det an å bli temmelig raskk. 

Verdenscup-kjøreren Melissa Bradner fortalte at hun fikk ekskjæresten til å ta tiden på henne da hun monterte og demonterte brettet for å slippe tyn fra skivennene hun gikk på tur med. Med treningen ble hun raskere den raskeste. 

TOK TAK: Melissa Bradner nektet å være tregere enn skikjørerne. Derfor la hun seg i hardtrening. Foto: Marius Rølland
TOK TAK: Melissa Bradner nektet å være tregere enn skikjørerne. Derfor la hun seg i hardtrening. Foto: Marius Rølland
FYSISK: – Jeg føler en slags konstant uro i kroppen, og har hatt fysisk arbeid siden jeg kutta ut videregående etter første klasse, sier Krister Kopala. Foto: Anders Vestergaard
Les også

Splitboardere har ikke like mye kunnskap om fjell og skred

Feil

Hvis man skal ta deltakerne på festivalen som et gjennomsnitt, så var dette en gjeng som både var i besittelse av mye kunnskap om skred og sikkerhet  i fjellet. Det var også stor interesse for å lære. Under festivalen var det mye fokus på kunnskapsutveksling, foredrag og kursing. 

FESTIVALSJEFEN: Da Fred Butard i Upguides tok sin mountain guide-utdanning i Frankrike var han tvunget til å gjøre det på ski, men når han er på jobb for Upguides i dag, gjør han det like gjerne på splitboard. Bilde: Christian Nerdrum
FESTIVALSJEFEN: Da Fred Butard i Upguides tok sin mountain guide-utdanning i Frankrike var han tvunget til å gjøre det på ski, men når han er på jobb for Upguides i dag, gjør han det like gjerne på splitboard. Bilde: Christian Nerdrum
STUPBRATT: Toppseksjonen av Jiehkkevarri sin sydside er så bratt at Krister Kopala må lene seg bakover for å ikke bli presset ut av skisporet til Finn Hovem. Skjermdump: The Whiite Giant
Les også

Splitboarding er dyrt

Riktig

Akkurat som innen topptur og rando på ski, så kan du svi hull i mastercardet og gjøre deg til fant på lettere, nyere kulere utstyr til splitboarding. 

Selv om splitboardene er blitt bra, så er det i likhet med ski, mange som gjerne vil ha et eget «solid board» i tillegg til splitboardet. 

Men som med alle utstyrssporter, så er det alltid noen som selger prima utstyr brukt. 

Hvis du allerede har snowboardstøvler (softboots), så kan du fint bruke disse å gå med. 

En av festivaldeltakerene brukte dessuten et par gamle telemarkstøvler, som han mente fungerte helt utmerket til sitt hardboot-oppsett. 

MANGE PÅ TUR: Mange, men likevel ikke fler en at det gikk å gå i samlet tropp til Koppatinden. Bilde: Martin Rølland
MANGE PÅ TUR: Mange, men likevel ikke fler en at det gikk å gå i samlet tropp til Koppatinden. Bilde: Martin Rølland

Splitboard er ikke like bra å kjøre med som «solid-board»

Riktig, men…

Det er nok ikke fullt så bra som et solid-brett, men på myk snø skal du kjenne godt etter for å merke noe særlig forskjell. Og hvis Krister Kopala kan kjøre som han gjør på et splitboard, så holder det sannsynligvis for deg og meg også ;-)

SPILTBOARDKONGEN: Se Krister Kopala dypt inn i øynene og si at det ikke går an å kjøre bra på et splitboard. Bilde: Christian Nerdrum
SPILTBOARDKONGEN: Se Krister Kopala dypt inn i øynene og si at det ikke går an å kjøre bra på et splitboard. Bilde: Christian Nerdrum
Denne saken er skrevet av
Christian Nerdrum
Christian er en ekte Fri Flyt-er med lidenskap til et bredt spekter av aktiviteter. Mange kjenner han som en vannsportekspert, men han har også mye erfaring innen terrengsykling, frikjøring og topptur. Hadde du spurt ham i fjor, så ville han svart at wingfoiling var den nyeste aktiviteten. I år dermot: powsurf, snowboard og splitboarding. I likhet med flere av våre journalister har Christian gått Fri Flyt-skolen. Helt siden 2007.
LES OGSÅ
Vassnestind sett fra nordvest. Foto: Jan R. Olsen. / Trygge toppturer.
Publisert 23. april 2024 kl 11.51
Sist oppdatert 24. april 2024 kl 16.01
annonse
Relaterte artikler
METHOD AIR: Arrangør og brettlegende Rune Lundsør har ikke ligget på latsiden. Foto: Trygve Holte
Oldboys NM i Uvdal

– Dro på helt sykt

INVITERER: Krister Kopala deler erfaring på Splitboard Festival i Finnmark. Foto: Nikolai Schirmer
Kopala inviterer til splitboardfestival i Finnmark

– Smal sak å finne god snø

Splitboard pudder
Splitboard – guide til støvler, brett og bindinger

Full frihet med splitboard på topptur

FET KOMBINASJON: Krister Kopala og dette utstyret er i stand til å utrette ganske voldsomme greier. Foto: Tore Meirik
Utstyrsprat med snowboardfenomen Krister Kopala

Verktøy for bratt snowboard-kjøring

Illustrasjon: Kristian Tiller Torsvik
Kommentar - om å glemme noe veldig viktig hjemme

Omveien blir til mens du unngår

annonse

Fri Flyt utgis av Fri Flyt AS | Postboks 1185 Sentrum, 0107 Oslo

Ansvarlig redaktør og daglig leder: Anne Julie Saue | Redaktør: David Andresen Vesteng | Journalister: Tore Meirik | Christian Nerdrum | Henning Reinton (magasinansvarlig)

Kommersiell leder: Alexander Hagen