– Dette er ikke bare snowboarding. Dette handler om å overleve, sier Krister Kopala (31) i «The White Giant», som blir sluppet på nett i dag.

I filmen kommer vi tett på Kopala i brettkjørerens forsøk på å kjøre de bratteste og mest utsatte linjene fra den høyeste fjelltoppen i Lyngen - Jiehkkevarri.

KRISTER: De siste årene har Krister Kopala stadig blitt mer tiltrukket av brattere fjell. Skjermdump: The White Giant
KRISTER: De siste årene har Krister Kopala stadig blitt mer tiltrukket av brattere fjell. Skjermdump: The White Giant

«The White Giant» er en intens reise mot Kopalas mål, og dokumenterer øyeblikkene der en av Norges og verdens dyktigste storfjellskjørere på brett virkelig får kjenne på hva det vil si å være helt på kanten av det som er mulig.

Kopala forsøker seg på Jiehkkevarri gang på gang. I så bratte fjell, er det ingen rom for feil og forholdene må være helt perfekte. Et eneste feiltrinn vil kunne få katastrofale konsekvenser, men med Finn Hovem, Eivind Aanensen, Thea Røhme og Jacob Wester ved sin side, lærer han at tålmodighet kan lønne seg til slutt. 

– Å kjøre ned sørsiden på Jiehkkevárri (1834 moh) er nok det mest ekstreme jeg har gjort i mitt liv som snowboardkjører, sa Krister Kopala til Fri Flyt etter bragden.

Fjellsiden er så bratt at det ikke er mulig å stå i veggen uten å holde seg fast. Hele nedkjøringen ble dessuten gjort med én isøks i hver hånd.

SYDSIDEN: Toppseksjonen av Jiehkkevárri. De to prikkene i fjellveggen er Finn Hovem og Krister Kopala. Skjermdump: The White Giant
SYDSIDEN: Toppseksjonen av Jiehkkevárri. De to prikkene i fjellveggen er Finn Hovem og Krister Kopala. Skjermdump: The White Giant

Med felles opphav fra Tromsø, har Krister Kopala og frikjører Nikolai Schirmer blitt gode venner og turkompiser med mange felles prosjekter, men Schirmers som film Eulogy Of A Steep Skier, kommer det frem at Kopala ligger et knepp foran Schirmer når det kommer til å presse grenser.

De to har vært på Jiehkkevarri sammen, men den siste tiden har Kopala stadig søkt seg mot brattere og krevende terreng enn Schirmer.

– Jeg er nok et par, tre hakk softere enn Krister på brattkjøringa. Han er veldig glad i tau, isøkser og stegjern. Jeg synes det er kult at det går fort og man kan hoppe og tulle litt rundt. Det er vanskelig når man har 1000 meter med stup og død under seg, uttalte Schirmer i et tidligere intervju med Fri Flyt.

I et stort intervju med Fri Flyt, snakker Krister Kopala åpent om hvordan en stadig mer utagerende livsstil preget av rusmidler presset ham til å gjøre et oppgjør med seg selv, og hvordan snowboarding ble utløpet for uroen.

I dag er han en av verdens beste storfjellskjørere.

Filmet og klippet av: Vetle Sevild

Andre filmere: Sigurd Salberg Pedersen og Joonas Mattila.

Fargekorrigering: Trygve Espejord

Lyd: Lars Andreas Nilssen