Hva er et splitboard, hvordan virker det, og hvorfor skal du drive med splitboarding?
Disse spørsmålene skal Fri Flyt belyse gjennom fire artikler om temaet splitboarding. Vi begynner med konseptet, deretter ser vi på ulike typer brett, bindinger og støvler tilgjengelig på det norske markedet.
Vi skal også se på utstyret som kreves for å kunne ferdes trygt i fjellet på et todelt brett.
Hva er splitboarding?
Neida, Fri Flyt undervurderer ikke leserne våre. Mange vet allerede godt hva splitboarding er. Vi liker bare å begynne med begynnelsen før vi jobber oss systematisk fremover.
Velkommen til splitboardingens verden.
SOFTBOOTS: Smaken er som baken, men enn så lenge er det litt fler som velger softboots fremfor hardboots til splitboarding. Bilde: Christian Nerdrum
Hva er et splitboard?
– Et splitboard er kort forklart et snowboard som er delt i to på langs. Det fungerer som ski på vei opp fjellet og som snowboard på vei ned.
Dette forteller Simen Strandås ved Surfesjappa i Oslo til Fri Flyt, når vi møtes til en splitboardsamtale på Filipstad brygge en formiddag i februar. Med 20 års erfaring som formidler av brettsportutstyr og enda flere år som brettkjører, besitter Strandås unik kompetanse. Derfor har Fri Flyt valgt ham som guide når vi skal orientere oss i splitboardets univers.
Strandås utdyper prinsippene:
– Brettet består av fire festepunkter fra nose til tail, som holder brettet sammen. I tillegg kommer bindingene, som låser hele systemet til et fungerende snowboard når de settes i kjøremodus.
Hva slags brett og hvor langt bør snowboardet være? Stive eller myke støvler og hva slags bindinger er best? Her får du svar på det meste når det kommer til valg av snowboardutstyr til både deg og barna.
Et spørsmål om pris
Siden et splitboard har flere komponenter enn et vanlig snowboard og krever egne bindinger, aner vi en kostbar inngangspris for en komplett utstyrspakke.
– Alt er relativt når det gjelder pris, bekrefter Strandås.
Han forteller at det finnes splitboard i ulike priskategorier, at kvalitet går hånd i hånd med pris, og at du får det du betaler for. Videre poengterer han at de som kjøper en komplett splitboardpakke sannsynligvis vil komme bedre økonomisk ut av det enn om de sammenligner med kjøp av randonneutstyr, som ofte er dyrere.
Bilde: Christian Nerdrum
Kan man lage splitboard selv?
Kanskje har du allerede et pensjonert frikjøringsbrett stående i boden og lite motivasjon for å betale inngangsprisen for splitboardutstyr. Kan man lage splitboard selv?
– Det finnes løsninger for å lage egne splitboard, forteller Strandås til Fri Flyt.
Bindingsprodusenten Voilé, som var tidlig på markedet med splitboard og bindinger til splitboard, selger en komplett pakke til 1900 kroner, som inneholder alt du trenger for å omgjøre ditt gamle brett til ski.
Fri Flyt understreker at det å lage sitt eget splitboard krever teknisk kompetanse. Pakken fra Voile inneholder nemlig 38 skruer som må monteres korrekt for at systemet skal fungere. I tillegg vil det å sage et snowboard i to forringe brettets kjerneprofil, torsjonsstivhet og fleksibilitet. Du er herved advart.
Her er 10 toppturer hvor du holder deg under 30 grader, i forholdsvis enkelt terreng i Sør-Norge.
Splitboardets muligheter
Allerede på 90-tallet dukket de første prototypene på splitboard opp. Bransjeveteranene Nitro Snowboards og Burton Snowboards var tidlig ute med å eksperimentere med todelte snowboards for lange turer.
Den første store snowboardprofilen som oppdaget splitboardets muligheter, var Craig Kelly. På midten av 90-tallet sluttet han å konkurrere for å bli frikjører. Den gang med truger som fremkomstmiddel. Da han på midten av 90-tallet testet splitboardet teamkollegaen Dave Downing hadde utviklet, uttrykte han:
«Jeg skal aldri mer bruke truger!»
Kelly hadde sett splitboardlyset og blitt frelst. Det skulle ta mange år og en pandemi før resten av verden fikk øynene opp for multiverktøyet splitboard.
EARN YOUR TURNS: Belønningen for å trasket opp på egne ben er åpenbar. Foto: Marius Rølland
Brettet som tok av
25 år etter at Craig Kelly forelsket seg i splitboardet på Baldface Lodge i Canada, tok salget av både i Norge og globalt. Årsaken kan tilskrives Covid-19-pandemien, som i mars 2020 førte til stengte alpinanlegg. Med mye fritid, ingen mulighet til å reise utenlands og feriebudsjetter som brant i lomma, kastet snowboardere seg over splitboardtrenden for fullt.
På spørsmål om splitboarding er en økende trend i Norge, svarer Strandås at den er sterkt økende.
– Splitboard fikk et kjempeboost under pandemien når anleggene var stengt. Etter pandemien har salget fortsatt å øke og er jevnt over høyere enn før pandemien.
NORSKE FJELL: Prest og skredekspert Whitney Gilliam fra U.S.A. på vei ned Koppartinden i Troms. Foto: Marius Rølland
Hvorfor splitboarde?
Norge er et langstrakt land med uendelige fjell som egner seg godt til splitboarding. Vi snakker om fjell der heisbasert kjøring ikke er et alternativ. Med splitboard er du fri til å velge hvilken fjellside du vil kjøre og når du vil kjøre den. Du kan planlegge helgen eller fridagen slik at du oppsøker de beste forholdene basert på vær og føremelding.
Se deg omkring og bruk hodet
Splitboarding gir unike naturopplevelser du ikke får gjennom heisbasert kjøring. Stopp opp underveis til toppen og se deg rundt. Norsk natur er så flott at klatreetappen til topps er en opplevelse i seg selv. Nyt den like mye som du nyter nedkjøringen.
Allemannsretten med fri ferdsel i norsk natur kommer med stort ansvar. Tenk sikkerhet, bruk hodet og kos deg i fjellet. God splitboardtur!
The Darkest White er like mye et snowboardhistorisk mesterverk, som det er en hyllest av snowboardpioneren og mennesket Craig Kelly. Fri Flyt har anmeldt boken, som bør være obligatorisk lesning for alle snowboardere, og for alle andre som liker å leke på snø i fjellet.
Topptur og randonee på ski. Her finner du forslag til toppturer du kan gå, og vi har samlet skiturer fra toppturområder i hele Norge.
Allerede abonnent?
Kjøp abonnement og få tilgang til artikkelen.
Alle abonnement gir full tilgang til hele vårt digitale univers. Det inkluderer Fri Flyt,
Terrengsykkel, UTE, Klatring, Landevei og Jeger sine nettsider og e-magasin.
12 måneder
Digital tilgang til 6 nettsider
8 utgaver av Fri Flyt Magasin
99,-
per måned
3 måneder
Digital tilgang til 6 nettsider
2 utgaver av Fri Flyt Magasin
119,-
per måned
1 måned
Digital tilgang til 6 nettsider
Papirutgaver av Fri Flyt
139,-
per måned
Abonnementet fornyes automatisk etter bindingstiden. Si opp når du vil, men senest før perioden utløper.
Friflyt.no har daglig dekning av det som skjer i skianlegg og toppturområder, og vi dekker debatter og dilemmaer om alt fra snøskred til klimaendringer. Om sommeren skriver vi om aktiviteter skifolk er opptatt av når det ikke er snø på bakken, som vannsport og sykkel.
På friflyt.no finner du også Fri Flyt sine skitester og mer enn 750 guider til toppturer.