Marcus Kleveland (12): – Vil bli bilmekaniker

Fire år senere har alt snudd for den 16 år gamle verdensstjernen. Nå er han verdens yngste med quadcork.

Sist oppdatert 6. november 2015 kl 12.03
VERDENS BESTE? Det er ikke ofte man hører om 11-åringer som lander dobbecorks. Er Marcus Kleveland fra Dombås verdens eneste?  Foto: Christoph Schöch
VERDENS BESTE? Det er ikke ofte man hører om 11-åringer som lander dobbecorks. Er Marcus Kleveland fra Dombås verdens eneste? Foto: Christoph Schöch

Fredag morgen kom den store nyheten: Marcus Kleveland er den tredje i verden som lander det sagnomsuste trikset quadcork. Dermed ble han verdens yngste, og det feirer vi med et portrettintervju av en ENDA yngre Marcus Kleveland.

Her er han 12 år gammel, og ikke helt sikker på om han skal bli snowboardstjerne eller trailersjåfør -og snakker om at han nettopp har tatt sin første dobbelcork.

Marcus2
Marcus2

DEN GANG DA: 12 år gamle Marcus hjemme på gutterommet i boligfeltet på Dombås, høsten 2011. Foto: Tore Meirik

Bakgrunn: Marcus Kleveland landet quadcork

– Jeg satte den på andre forsøk, etter ei rygglanding først. Det var jævli digg!

I sofaen foran meg sitter en tolv år gammel pjokk. Han har ikke på seg ett eneste klesplagg han, eller foreldrene hans, har betalt for. Inkludert lua han selvsagt har på hodet.  I fjor fikk vi internettbrukere se den da 11 år gamle karen lande backside dobbelcork 1080, og reaksjonene lot ikke vente på seg.

Er Marcus Kleveland gutten som skal få Torstein Horgmo til å bli en helt vanlig fyr? 

Det er godt over et halvt år siden han lærte seg dobbel 10 hjemme i Dombås skisenter. Da var Marcus 11 år. Mens klassekompisene i sjuende på Dombås barneskole svetta over relativt enkle matte- og naturfagoppgaver i høst var Marcus i Stubai og forsikret seg om at dobbelcorken fortsatt sitter i ryggmargen. Det gjør den. 

12-åringen forteller at han drømmer om å bli verdens beste snowboardkjører. Da gir liksom oppfølgingsspørsmålet seg selv:

– Du er vel verdens beste 12-åring?

– Eh, jo, jeg håper jo det!

– Hvis du ikke blir snowboardproff da?

– Da vil jeg kjøre tanks. Eller bli bilmekaniker.

Marcus nevner ikke skateboardproff, motocrossproff, eller, hold deg fast, skiproff. Selv om Marcus kanskje er verdens beste 12-åring på snowboard, er han like interessert i motocross. Og han skater som om han ikke skulle gjort annet. Og: Han setter 720 og switch 540 på twintipski.

– Med et passende hopp tror jeg det skulle gått bra og gjort dobbelcork på ski også. Men jeg har aldri prøvd, sier han.  

Det er mulig det fins andre 11-åringer som har gjort dobbelcork, men jeg har aldri hørt om noen. Marcus var tidlig ute. Han signerte sponsorkontrakt med Nitro som åtteåring.

– Jeg begynte å kjøre snowboard da jeg var tre år. Da jeg var seks år lærte jeg meg 360, og 720 da jeg var åtte. 

CS_01112011_marcus_cleveland0005
CS_01112011_marcus_cleveland0005

Foto: Christoph Schöch

– Hva kommer først av tenåra og trippelcork da?  

– Det blir ikke trippel ennå. Da må det være et svært hopp med myk landing!

I dag har Marcus Kleveland skapene fulle av stæsj han ikke har betalt for, og de fleste med et visst innblikk i snowboard forstår at denne karen kan blit litt av ei superstjerne.  I vinter ble han nummer sju i European Open, i klassen som gikk opp til 15 år. Etter konkurransen kjørte Marcus pudder med Mikkel Bang og Fredrik Austbø i et anlegg han ikke husker navnet på.

– Det var første gang jeg kjørte ordentlig pudder. I starten var det helt forferdelig, men det ble bedre, og på slutten skikkelig kult. Vi hoppa klipper og sto i, men det var vanskelig å komme seg opp igjen da jeg tryna. Heldigvis gjorde det ikke vondt i all snøen, forteller Marcus.

Til tross for et par knekte kragebein da han var yngre, har han vært skånet for de verste skadene. Men i vinter gikk det nesten galt da han fikk for lite fart på et gigantisk hopp.

– Jeg er litt for liten til å få nok fart hvis inrunet er langt og flatt. I vinter kom jeg for kort og landa i motbakke, og slo meg noe sinnssykt. Foten var blå, og jeg klarte knapt nok å gå på ei uke.

Heldigvis vet 12-åringen hva som skal til for å løse problemet.

– Det er bare å ete mer graut det!

Se Marcus Klevelands quadcork her:

Publisert 6. november 2015 kl 11.53
Sist oppdatert 6. november 2015 kl 12.03
annonse
Relaterte artikler
STOKE: Marcus Kleveland lærte seg noen nye triks i Stubai. Skjermbilde: Petter Ulsetten
På trening med Marcus Kleveland

Nye triks i Stubai

FAVORITTSTEDET: Marcus Kleveland tilbringer alltid tid i favorittparken sin når han ikke er ute å reiser. Foto: Petter Ulsletten
Marcus Kleveland om Dombåsparken

– Det er her jeg koser meg mest

NYTT TRIKS I ERMET: Marcus Kleveland satte et helt nytt triks i big air-konkurransen i Copper Mountain. Et triks han lærte seg på trening. Foto: Christian Nerdrum
Se Marcus Kleveland vinne i Copper Mountain

– Helt rå prestasjon!

Marcus Kleveland twintip freeski
Marcus Kleveland med ny ski-edit

Marcus Kleveland imponerer på ski

annonse

Fri Flyt utgis av Fri Flyt AS | Postboks 1185 Sentrum, 0107 Oslo

Ansvarlig redaktør og daglig leder: Anne Julie Saue | Redaktør: David Andresen Vesteng | Journalister: Tore Meirik | Christian Nerdrum | Henning Reinton (magasinansvarlig)

Kommersiell leder: Alexander Hagen