Kjersti Buaas: – Dette var årets høydepunkt

SOMMERPRATEN 2015: Sommeren nærmer seg slutten, og Kjersti Buaas oppsummerer sesongen, og snakker litt om fremtiden med Playboard.

Sist oppdatert: 7. august 2015 kl 08.48
Foto: Community Cup
Foto: Community Cup
Lesetid: 5 minutter

– Hvordan har vintersesongen vært for din del?

– Vintersesongen 2015 var utrolig fin. Selv om jeg hadde et par sportslige nedturer, og det var store endringer i industrien, var det likevel flere positive opplevelser enn negative. Jeg startet sesongen dårlig, med fall i konkurranser og hadde ikke godfølelsen, men etterhvert som jeg greide å legge fra meg forventninger, stress, tull og tøys, begynnte brikkene naturlig å falle på plass. Det er det som skjer når man fokuserer på det man ønsker, og ikke på det man ikke ønsker. Det er ikke nødvendigvis de “perfekte” sesongene hvor alt går min vei sportslig sett som er de jeg setter mest pris på. For meg er det ofte utfordringene og måten jeg takler disse på som motiverer meg til å ville bli bedre, og som er en av drivkraftene bak en lang karriere.

– Hva var det beste som skjedde i vinter?

– Det var da jeg landet min første 1080 helt på tampen av sesongen. Jeg hadde brukt hele året på å prøve å visualisere dette trikset og det er mange år siden jeg satte meg som mål å få det til. Det føles ekstra godt å få til noe man har øvd lenge på og brukt mye energi på, og jeg kjenner takknemmeligheten på en helt annen måte. Jeg hadde også mange utrolig fine splitboard-turer i Colorado-området. Det å være utendørs i vill natur og leke i snøen er noe av det beste jeg vet!

kjersti-buaas
kjersti-buaas

Foto: Chanelle Sladics

– Og det verste?

– Det var da jeg falt i Grand Prix i Mammoth og fikk meg en så hard smell at jeg nesten ikke kunne gå dagen etter. Det var ikke bra forhold den dagen, med altfor mye vind som gjorde at det var vanskelig å bedømme riktig fart. Det kan få store konsekvenser hvis man gjør en liten feil, spesielt under utfordrende værforhold som vi mennesker ikke har noen kontroll over. Siden snowboard fremdeles er en ung idrett sett i forhold til mer tradisjonelle idretter, har vi ikke greid å etablere en sterk fagforening for kjørerne. Derfor er det er viktig at arrangøren tar ansvar for å vurdere om man eventuelt skal stoppe et renn, slik at de ikke utsetter deltagerne for slike forhold som vi opplevde i Mammoth.

– Hvilket sted var det kuleste du kjørte snowboard på i vinter?

– Under European Open i Sveits. Det lavet ned hver dag så de utsatte konkurransen helt til slutten av uka, og vi kunne kjøre puddersnø i det fantastiske terrenget Laax har å by på. Det var også gøy å oppleve Australia på vinteren, selv om de ikke har de beste fjellene eller snøen, har de et veldig levede dyreliv. Man kan se alt fra Kenguru og Wombats til pappegøyer som skravler i vei når du kjører mellom eukalyptustrærne. Jeg hadde også noen fantastiske dager i Colorado hvor det var pudder opp til magen. Jeg betstemte meg for å ta et skredkurs slik at jeg kan dra ut i fjellet med mer kunnskap om terrenget og hvordan man bedre kan unngå farlige situasjoner.

– Hva er planene nå da?

– Jeg nettopp kommet tilbake fra Hawaii hvor jeg padlet hele NaPali-kysten i kajak og campet på strendene der. Himmelen var så stjerneklar som jeg aldri har sett den. Jeg fikk virkelig levd i tråd med eventyrlysten min. Sommeren betyr jo også festival-sesong, og jeg elsker spesielt å dra på arrangementer som utfordrer meg både fysisk, mentalt og spirituelt. Jeg tar fri fra snowboardkjøringen nå midt på sommeren, men kanskje det blir nok noe kjøring i slutten av august og utpå høsten.

LES OGSÅ: Møt talentet Hanne Eilertsen

– Hvem fikk sitt store gjennombrudd i år?

 Det er et par unge, amerikanske jenter som jeg ser har hatt stor utvikling kun på et par år. I Norge er det mange som imponerer meg. Under NM var det flere unge gutter og jenter som dro på skikkelig, og jeg la spesielt merke til Hanne Eilertsen og Tina Steffensen. Det er flere gode kjørere enn jeg noen gang har sett i løpet av min karriere, og det er gøy å se sporten vår utvikle seg med raske skritt, selv om det også har sine bakdeler. Enhver ting som vokser og blir større byr på utfordringer, spesielt i fohold til å beholde fotfestet eller kontakten med sine røtter. Jeg tror det er viktig å spørre seg selv ofte; Hva er motivet for hvorfor jeg gjør som jeg gjør. Da beholder man forbindelsen til sin egen sjel!

– Du har vært en stor del av Community Cup en stund. Hvordan har den erfaringen vært?

– Ja, vi er på det tredje året med gjennomføring av Community Cup nå. Selv om det er mye arbeid og litt for mye tid bak dataskjermen, er det er utrolig moro å jobbe med slike prosjekter. Vi ønkser å styrke samholdet i snowboardmiljøet og ved å tilby et event hvor kjørerne kan være involverte i alt fra løypedesign til format. Vi har et stort fokus på miljø og ønsker å være forbilder for andre idrettsarrangører til å integrere lignende aspekt i sine events. Det å jobbe for at fellesskapet skal styrkes er en av mine hovedhesikter med livet!

Publisert 7. august 2015 kl 08.48
Sist oppdatert 7. august 2015 kl 08.48
annonse

Relaterte artikler

annonse

Fri Flyt utgis av Fri Flyt AS | Postboks 1185 Sentrum, 0107 Oslo

Ansvarlig redaktør og daglig leder: Anne Julie Saue | Redaktør: David Andresen | Journalister: Tore Meirik | Christian Nerdrum | Henning Reinton (magasinansvarlig)

Kommersiell leder: Alexander Hagen