21. februar forrige vinter, er flere av Nordens beste frikjørere samlet i Sogndal. Sola skinner, snøen dyp og stemningen god. Noen timer senere bombes nettet av skiprofiler som jages av skred - hyllet i bunn for god kjøring.
Krister Kopala og Jacob Wester er blant de som publiser hendelsene på nettet. Filmene vekker reaksjoner, og folk stiller spørsmål om hvorfor disse filmene postes på linje med en hvilken som helst pudderfilm. Likevel kommer de sterkeste reaksjonene fra hans livspartner, Thea.
De erfarne frikjørerne Knut Hendrik Lajord og Vegard Aasen er blant de som kritiserer publiseringen.
«Husk rollene dere har i ski- og brettmiljøet nå folkens og på hvilken måte dere profilerer dere selv», kommenterte Knut Hendrik Lajord.
«Kalkulert eller ikke - det var et dumt trekk. Enda dummere om det var kalkulert. Andre mindre erfarne vil følge etter og utfallet vil bli annerledes», skriver en annen.
Fri Flyt snakket med den svenske skistjerna Jacob Wester kort tid etter.
– Jeg er enig i at noen videoer på insta kanskje bør vises med mer kontekst, men samtidig mener jeg det handler om personlig ansvar, og alt man ser på internett kan ikke komme med ansvarsfraskrivelse og bakgrunnsforklaring i videoform, sier Wester.
Han er likevel klar på at de hadde full kontroll i Sogndal.
Snowboardikon Krister Kopala løsnet ikke ut skred selv, men la også ut et skredklipp på instagram, med teksten: «Big sends, avalanches an big smiles».
Det får kjæresten hans (nå kone) Thea Røhme til å reagere kraftig.
Thea sender Krister en melding:
«Må du på død og liv posta det? Skjønnar ikkje? Folk kjem til å sjå på deg som et dårleg forbilde.»
Krister innser at posten ikke ser bra ut, at den fremstår som at de ikke tar situasjonen på alvor - og at det å løse ut skred ikke er en big deal.
Frikjøringsprofilene Jacob Wester og Krister Kopala får tyn for å dele videoer med snøskredsituasjoner på instagram. I dette intervjuet svarer de på kritikken.
Krister går i tenkeboksen. Han justerer innlegget. Konas irettesettelse gjør såpass inntrykk at han valgte å bruke hendelsen i Sogndal og reaksjonene fra Thea i et foredrag på Skredkonferansen i Oppdal i november.
Snøskred og rock n roll
– Du fikk deg en lærepenge?
– Absolutt. Jeg fikk en stor lærepenge. Jeg må ta hensyn til at det er 112 000 folk som følger med på det jeg gjør og skriver. Unggutter i miljøet som ser på meg - også presenterer jeg snøskred som kult og rock n roll og skriver ikke noe mer om det. Det er jo litt vanskelig å forholde seg til.
– Angrer du på at du skrev det i utgangspunktet?
– Jeg angrer kanskje på at jeg skrev det jeg skrev først, men ikke delingen. Det er vanskelig for folk å skjønne for som ikke var der.
Både Wester og Kopala kunne argumentere godt for det risikovurderingen, men selv om de hadde kontroll, så ble det vanskelig for både Thea og utenforstående å oppfatte gjennom et vertikal video på en mobilskjerm.
I en ny film på youtube fra Jacob Wester, får vi dypere innsikt i hva som egentlig skjedde i Sogndal. Det er tydelig at risikoen er kalkulert, men det er noe annet å få dette forklart i en film på 25 minutter enn et SOME-klipp på få sekunder.
Skiprofil Jacob Wester la nylig ut en dønn ærlig bakomfilm der han går i skred på Sunnmøre.
Skredfilmer med 4 millioner visninger
– Kommer du til å fortsette å dele sånn type innhold?
– Ja, hvorfor ikke. For hvorfor skal jeg holde det hemmelig? Skal jeg være redd for den responsen jeg får? Det kommer jo med reaksjoner på alt av skredhendelser. Jeg hadde en del situasjoner i fjorårssesongen. Folk skrev på bilen min i Sogndal: «Mr. Avalanche 2023». Men jeg posta mye skred. Ikke informativt. Litt mer sånn: Vi droppa den skavlen her, også gikk det et massivt skred. Videoen gikk viralt og fikk 4 millioner views og jeg fikk 100 000 følgere.
– Det var masse som skjedde. Men har jeg en video med skred, så har jeg ikke lyst til å få det til å virke rock n roll.
Krister Kopala cruiser en åpen flanke før han dropper ned i renna og dundrer ned mot dalbunnen.
Krister Kopala tok et oppgjør med seg sjøl, brøt med en stadig mer utagerende livsstil preget av rusmidler - og ble en av verdens beste storfjellskjørere.
– Hvorfor får du mere pes når du går i skred enn når du peiser ned ei renne i 100 kilometer i timen, tror du?
– Ja, si det. Det er noe jeg lurer på også. Men det har noe å gjøre med at skred har en sentral rolle i norsk folkesjel. Det er død og det er ekstremt. Og det er jo sårt for veldig mange med skred.
– Får du beskyldninger for å være egoistisk? At du utsetter de som skal redde deg for eventuell risiko?
– Ja, ja. «Tenk på de som må komme og grave deg ut. Jeg håper dere applauderer de som skal inn og hente dere, for dere blir liggende til våren». Det var det noen som kommenterte på innlegget mitt. Jeg håper redningspersonellet har gode nok rutiner til at de ikke går inn hvis det er skredfare. Det tas med i planleggingen. Vi har med oss utstyr for å kunne frakte hverandre ut.
– Nå er du gift. Hva tenker du rundt det?
– Under filmingen til The White Giant, så hadde jeg en del ytre press. Da kjente jeg på det og tenkte: hvem gjør jeg det for? Sponsorer eller meg selv? Tenker jeg over konsekvenser ovenfor Thea, hennes familie, min familie? Hvis jeg kan komme hjem til Thea og skryte av hva jeg har gjort, så har jeg mest sannsynlig tatt mange gode beslutninger. Hvis jeg kommer hjem og ikke tør å fortelle hele sannheten, så har jeg nok ikke gjort mine beste valg. Og da blir det ganske egoistisk.
Brettkjører Krister Kopala og filmskaper Vetle Sevild har laget en spektakulær film fra Lyngen der vi følger Kristers store prosjekt på å ta seg ned noen av de bratteste linjene som er kjørt i Norge.
Roligere med Thea
– Føler du at du har den backingen du trenger hjemme?
– Etter at jeg traff Thea og hennes familie, har livet blitt blitt mye roligere. Jeg har fått et mye mer stabil grunnlag. Jeg føler meg tryggere nå.
– Hva tenker du om å holde på med det du gjør om dere en gang får barn?
– Faren til Thea sier: «Det er en tid for alt». Hvis man er så heldig å få familie, så blir jo livet noe annet. Det blir mindre tid, men ting kan bli litt annerledes. Det hadde vært artig å ha en miniversjon av Thea eller meg springende rundt. Det er noe som kommer til å switche oppi hjernen. Da er det andre ting som gjelder. Livet trenger ikke bare være ekstremt. Jeg kjøpte meg ski for å kunne mestre noe nytt i fjellet.
– Du er jo et forbilde for mange, spesielt overfor de unge som kanskje ikke klarer å gjøre de store, gode vurderingene? Hva tenker du om det?
– Det er vanskelig. Enten jeg vil det eller ikke. Jeg har bedt om det, men inni meg er jeg ikke klar for det. Plutselig er jeg stor på youtube og har 120.000 følgere, også er jeg egentlig bare en som har lyst til å stå på snowboard. Og så må jeg begynne å ta hensyn til at folk tar etter. Hvilket ansvar har jeg for det, da? Vi har jo et ansvar for oss selv. Jeg har jo gjort det samme. Sett på folk jeg ser opp til, dratt ut, også får jeg med en smekk. Den smekken lærte jeg sykt mye av.
Øyeblikket som havnet på coveret av Fri Flyt # 168.
Kopala mener det kan ta lang tid å komme seg der man er i livet.
– Nå er jeg 32 år. Da jeg var 22 trodde jeg at jeg var der jeg skulle være.
I dag skjønner han at det fortsatt var en stykke igjen.
– Jeg håper at flere unge kan ha is i magen. Det er ikke noe quick fix. Mange gir opp veldig fort. Jeg har gjort en innsats for å komme meg hit. Du må stå det i det veldig lenge for at det skal bli bra. Det er mye du kan gjøre for å bli bedre i det du vil.
Allerede abonnent?
Kjøp abonnement og få tilgang til artikkelen.
Alle abonnement gir full tilgang til hele vårt digitale univers. Det inkluderer Fri Flyt,
Terrengsykkel, UTE, Klatring, Landevei og Jeger sine nettsider, app og e-magasin.
1 måned
Digital tilgang til 6 nettsider
Papirutgaver av Fri Flyt
Lavest månedspris
Abonnementet fortsetter å løpe etter bindingstiden inntil du selv sier det opp
3 måneder
Digital tilgang til 6 nettsider
Papirutgaver av Fri Flyt
Lavest månedspris
Abonnementet fortsetter å løpe etter bindingstiden inntil du selv sier det opp
12 måneder
Digital tilgang til 6 nettsider
Papirutgaver av Fri Flyt
Lavest månedspris
Abonnementet fortsetter å løpe etter bindingstiden inntil du selv sier det opp
Betal smartere med Klarna.
Abonnementene fornyes automatisk og kan sies opp når som helst, men senest før perioden utløper.
Friflyt.no har daglig dekning av det som skjer i skianlegg og toppturområder, og vi dekker debatter og dilemmaer om alt fra snøskred til klimaendringer. Om sommeren skriver vi om aktiviteter skifolk er opptatt av når det ikke er snø på bakken, som vannsport og sykkel.
På friflyt.no finner du også Fri Flyt sine skitester og mer enn 750 guider til toppturer.