– Dronen kan brukes som et tilskudd til andre ressurser i en søksoperasjon og vil være effektiv i et overflatesøk ved at den kan sende bilder til operatøren og bevege seg veldig mye raskere i terrenget enn et menneske til fots, sier senioringeniør i Norwegian Research Center (NORCE) Andreas Tøllefsen til Fri Flyt.
Tøllefsen forteller om et forskningsprosjekt som utvikler dronemonterte sensorer i søk og redning i skred. Prosjektet er gjort i samarbeid mellom NORCE, Forsvarets vinterskole (FVS) og Statsforvalteren i Troms og Finnmark.
Nå har NORCE også begynt å utvikle en snøradar - rettet mot søk etter begravde personer.
– Dette vil være relevant der skredtatte ikke har recco-brikker eller sender/mottaker-utstyr på seg.
Tøllefsen forklarer at snøradarer er mye brukt i forskning der man måler snøtykkelse og lagdeling, og bruke disse dataene i en skredfarevurderinger. Noe som vil kunne være med å øke sikkerheten til hjelpemannskapene i en søksoperasjon.

DRONEEKSPERT: Senioringeniør Andreas Tøllefsen i Norwegian Research Group. Foto: Kristoffer Kippernes
Les også
Skal du sykle i mørket må du ha lys på sykkelen. Det er helt nødvendig med sykkellykt både for å se og bli sett. Vi har nettopp gjennomført nye tester av sykkellykter til sesongen 2023/2024.
– Videre har også sett på bruken av samhandlingsverktøy i en søksoperasjon, slik at informasjon spres på en effektiv måte til beslutningstakere og mannskaper i felten.
Oppsiden vil være å effektivisere deler av søksprosessen betraktelig og kunne søke i områder der det er for farlig for bakkemannskap å bevege seg.
Prosjektet var ferdig i sommer og finansiert av Regionalt Forskningsfond Arktis. Nå jobbes med å finne midler til å finansiere videre forskning, for produktet er fortsatt et stykke unna markedet.
Skredkonferansen
Nordisk konferanse om snøskred og friluftsliv arrangeres annethvert år og samler fagfolk og friluftsentusiaster fra hele landet.
Målet med konferansen er å øke den generelle forståelsen for snøskred i Norge gjennom oppdatert kunnskap fra norske og internasjonale fagmiljøer.
Her blir det utvekslet meninger, erfaringer og forskningsresultater mellom folk som har en felles interesse for ferdsel i skredutsatt terreng.
Det er Norges Røde Kors Hjelpekorps, Norges Geotekniske Institutt, Den Norske Turistforening og Fri Flyt som eier konferansen. Fri Flyt er teknisk arrangør.
I 2023 arrangeres konferansen 3.-5. november på Quality Hotel Skifer.
– Den dronen vi har benyttet i prosjektet er vår arbeidshest. Den er mye større og mye mer komplisert å bruke enn det trenger å være. Sensorene og algoritmene vi bruker er heller ikke klare til kommersialisering.
Han mener at det også ligger en del hindringer i selve flyvingen av dronen.
– For å sikre gode data trenger vi å være mellom 10 - 20 meter fra bakken, og hvis området som skal overflys er langt unna piloten, er det svært vanskelig å bedømme avstanden til bakken. Det vi trenger i dette tilfellet er å øke graden av autonomi i operasjonen, slik at piloten bare merker av på kartet hvor dronen skal fly og så løser den problemet med å følge terrenget selv, forklarer han.
Les også
Trenger du egentlig å bruke 5500 kroner på en GoPro hvis du bare kan bruke mobiltelefonen i stedet? Vi testet GoPros nyeste kamera mot en iPhone til sykling.
Problemet skal være relativt vanskelig å løse, ifølge ingeniøren.
– Når det er sagt, er det veldig stort potensial for å effektivisere søksoperasjoner, hvis vi løser noen eller alle disse problemene.
– Hvor banebrytende er denne forskningen?
– Jeg vil betrakte det som cutting edge og spesielt aspektet med samhandlingsverktøyet vi jobber med. NORCE står bak utviklingen av radaren, og vi har også stått for modifiseringen av de to analoge mottakerne, samt signalprosseseringen av dataen. Recco har laget en prototype av reccodetektoren for droner, som vi har benyttet.
Tøllefsen forteller at det er flere som driver med denne type utvikling av droner til bruk i søk, blant andre Norsk Folkehjelp.

TIDKREVENDE: For et menneske å nå over skredområder på denne størrelsen vil dessverre ta for lang tid - en drone med søkeutstyr vil kunne finne skredtatte på en brøkdel av tiden. Foto: Frode Hansen/ Regobs
– De er veldig framoverlent. De har jobbet en del med å montere skredsøker på drone.
Andreas Tøllefsen i NORCE og Forsvarets vinterskole var på Skredkonferansen i Oppdal fredag 3. november for å snakke om nettopp dette prosjektet.
NORCE (Norwegian Research Center) er et forskningsinstitutt som driver med forskning på klima/miljø, helse, energi, samfunn og teknologi. Bedriften har 750 ansatte spredt utover hele Norge. Forskningsprosjektet med bruk av droner i søk i skred var i regi av gruppa Droner og autonome systemer.
Les også
Skisesongen er i gang, men ikke skredvarslingen. Så da er det enda mer opp til deg. Har du nok kunnskap og verktøy i verktøykassa for å kunne bevege deg ut i skredterreng?
Les også
Her er nye tester av vinterens beste, lette ski for topptur. Alt om vinterens nye og oppgraderte toppturski – sammen med tester av tidligere modeller som fortsatt er aktuelle.
Les også
Fri Flyt har testet et utall sko for topptur på ski. Her får du vite hvilke toppturstøvler som er best og hva du bør tenke på når du skal kjøpe randonee sko.