Jacob Wester skred

Åpen om skummel skredhendelse på Sunnmøre

Skiprofil Jacob Wester la nylig ut en dønn ærlig bakomfilm der han går i skred på Sunnmøre.

Sist oppdatert 20. desember 2023 kl 22.30
TATT: I det Wester skifter aspekt, treffer han et helt annet snødekke enn det han gjorde seg kjent med på vei opp fjellet på Sunnmøre.
TATT: I det Wester skifter aspekt, treffer han et helt annet snødekke enn det han gjorde seg kjent med på vei opp fjellet på Sunnmøre.

– Er du klar for å snakke om elefanten i rommet, spør filmskaper Sofia Wester Sjöberg i begynnelsen av filmen.

Under innspillingen av Walk The Walk blir nemlig Jacob tatt av et snøskred på Lille Vassdalstind på Sunnmøre.

– Etter å ha stått profesjonelt på ski i to tiår, er dette aller første gang det skjer, til tross for utallige timer skredterreng, sier Jacob Wester.

I den nye youtube-filmen av filmduoen Jacob og Sofia Wester, får vi bli med bak kulissene på hva som førte til skredulykken i fjor vinter.

OMSTRIDT SITUASJON: Her er Jacob Wester i ferd med å kjøre fra et snøskred i Sogndal - en situasjon som høstet mange reaksjoner på den svenske skistjernas instragramprofil. Foto: Skjermdump
Les også

Wester tar for seg risikotoleranse blant frikjørere, og hvordan de tilnærmer seg terreng og snø der de vet at det er forhøyet risiko for snøskred.

– Hvorfor velger du å være åpen om dette og fortelle så detaljert om hvordan og hva som gikk galt?

– Mange har kanskje aldri sett en skredhendelse på nært hold eller på film, og jeg har fått veldig gode kommentarer fra folk som setter pris på å høre tankeprosessene bak situasjonen. Det er også viktig å vise at selv om vi alltid tror at vi er klare for eventuelle ulykker, kan det lett oppstå forvirring når det skjer noe, sier Wester til Fri Flyt.

Etter at Wester blir feid ned en eksponert flanke på Lille Vassdalstind bytter radioen til Wester dessuten kanal under krasjen. Det blir forvirring i teamet før alle skjønner at det har gått bra.

– For min egen del var jeg egentlig bare redd i et par sekunder, mest for faren for å treffe et tre eller en stein, da jeg selv innså at det ikke dreide seg om store mengder snø og at risikoen for å bli begravd var minimal.

Jacob vet også at han har to personer igjen over seg på toppen.

– En videograf (Henrik Ulleland) og en annen skiløper (Emil Leenderts) som kunne ha kommet ned til meg på under ett minutt hvis det var nødvendig. Vi sørget for kjøre i den rekkefølgen vi gjorde, nettopp fordi turen min var den med mest konsekvens.

Nå håper skiprofilen at filmen vil kaste lys over hva som skjedde og hvordan det kunne vært forhindret.

– Jeg vet at jeg er heldig som har kommet meg ut i live og uskadet, og jeg er godt klar over de mange andre mulige utfallene. Hver gang du er i bratte fjell med nysnø, er det alltid fare for et snøskred, sier Wester.

Wester kommenterer også den mye omtalte episoden fra Sogndal i filmen, der et stort knippe norske frikjørere løser ut skred - og poster filmer på det etterpå. 

Se youtubefilmen I Was Caught in an Avalanche! - Walk the Walk Stories EP.1

Krister Kopala. Foto: Sigurd Salberg Pedersen
Les også
Publisert 20. desember 2023 kl 14.05
Sist oppdatert 20. desember 2023 kl 22.30
annonse
Relaterte artikler
Skredekspert Markus Landrø sin analyse

Derfor har det vært så skumle skredforhold

Catherine «Kasha» Rigby
Catherine «Kasha» Rigby (1970 - 2024)

Skiprofil omkom i skred

snøskred
Moderat og betydelig skredfare i helgen

Fortsatt snøskredfare i fjellet

snøskred som har gått i vann
Fortsatt stor skredfare

– Lett å løse ut skred

annonse

Fri Flyt utgis av Fri Flyt AS | Postboks 1185 Sentrum, 0107 Oslo

Ansvarlig redaktør og daglig leder: Anne Julie Saue | Redaktør: David Andresen Vesteng | Journalister: Tore Meirik | Christian Nerdrum | Henning Reinton (magasinansvarlig)

Kommersiell leder: Alexander Hagen