Det er fremdeles veldig usikkert hvordan vinteren blir for norske skianlegg, og særlig de største aktørene regner med å miste store deler av de utenlandske turistene på grunn av koronakrisen.
Derfor skal nå Hafjell, Kvitfjell, Beitostølen, Geilo, Norefjell, Myrkdalen og Narvikfjellet samles for å friste nordmenn som tidligere har valgt alpeferie, til å velge norske destinasjoner.
– Utfordringen er at nordmenn tradisjonelt i all hovedsak reiser til fjells i helgene, vinterferien og påskeferien. Det er ikke nok å leve av. Men mange nordmenn reiser til Alpene i januar. Dersom vi kan få noen av disse til å velge norske destinasjoner, vil det bety mye. Men jeg tror nok det er urealistisk å klare å kompensere bortfallet av utlendinger med norske gjester, sier Roger Espeli, daglig leder i Geilogruppen til Dagens Næringsliv.
Tidligere har skianlegget vært under paraplyen «Norway Home of Skiing», som har blitt brukt for å lokke utenlandske turister til Norge. Men nå settes altså klutene heller til i hjemlandet, skriver Dagens Næringsliv.
– Vi blir den desidert største alpingrupperingen i det norske markedet. Og vi skal nå jobbe som én aktør. Men jeg har ikke så lyst til å si eksakt hvor mange millioner kroner vi skal bruke og hvilke produkter vi skal lansere, sier Trevor De Villiers, som leder grupperingen.

GEILO: Geilo er også med i grupperingen. Terje Halstensgårdher er på hjemmebane i Halstensgård. Foto: Vegard Breie
Han understreker også at han ser på Skistar som den største konkurrenten, som man enkelt kan se glimrer med sitt fravær. Skistar eier for ordens skyld skianlegg som Trysil og Hemsedal.
Av de 10 største skianleggene i Norge mangler da kun Oslo Vinterpark og Kongsberg (samme eier) og Hovden blant skianleggene som forenes.
De Villiers drømmer om at destinasjonene skal få et felles heiskort. Det finnes fra før ulike slike grupperinger for felles heiskort, blant annet på Vestlandet med Strandafjellet. I tillegg har Hafjell og Kvitfjell felles kort, i tillegg til Skistar. Oslo Vinterpark har også felles kort med Drammen og Kongsberg.
– Vi ser nå på blant annet felles priser på heiskort og overnatting gjennom et felles bookingsystem. Den ultimate drømmen er ett heiskort for alle destinasjonene. Og så skal vi slå Skistar på pris, sier han til Dagens Næringsliv.
Skistar sier til avisen at de ikke har vært interessert i å være med i samarbeidet, og at de med flyplassen i Sälen og Trysil har gjort sitt for å hente briter til Norge.
– Bakgrunnen var at det er bygget en ny flyplass like over grensen i Sälen. Vi ville heller jobbe på egen hånd med å hente engelske gjester. Så det ga seg vel egentlig selv at vi ikke ble med videre, sier Helge Bonden, destinasjonssjef i Skistar Trysil.