– Dette er en gledens dag. Denne beskjeden har vi jobbet hardt for. Nå kan vi ta neste steg for å åpne den nye flyplassen og opplevelsessenteret med handel, aktiviteter og restauranter 2019, sier Brett Weihart, administrerende direktør i  Scandinavian Mountains Airport AB, i en pressemelding.

Mandag ble det klart at EU-kommisjonen godkjenner en statlig støtte på en kvart milliard kroner til flyplass utenfor Sälen. Derfra er det 40 minutter kjøring til Trysil. Det betyr enkel tilgang til skiområdene både i Trysil og i Sälen. Fra før ligger en småflyplass i Sälen, som nå altså utvides til å ta i mot store charterfly.

Annonse

– Realisering av flyplassen, som vil bringe mange nye internasjonale gjester til regionen og til Trysil, vil bidra til flere gjester i sengene, i bakkene, på restaurantene og i butikkene, sier ordfører Erik Sletten i Trysil kommune.

Det har i flere år vært heftige diskusjoner omkring flyplassen. I 2013 slo den svenske miljødomstolen fast at miljøvernhensynet ikke er en hindring. Handelstanden i Trysil har også vært skeptiske, melder NRK. 

Totaltbeløpet blir rundt en milliard kroner. Private investorer står for omtrent 75 prosent av finansieringen. Flyplassen kan bli åpnet allerede i 2019.

Ifølge investorene vil flyplassen gjøre at så mye som 200 millioner skiturister enkelt kan nå skiområdene.

For ordens skyld eies både Sälen og Trysil av Skistar.