/ Norge

Norske alpinanlegg: – Ny rekordvinter

Norske alpinanlegg: – Ny rekordvinter

I år har heiskortsalget økt igjen. Den norske alpinbransjen kan se tilbake på en ny, historisk rekordvinter.

Sist oppdatert: 20. juni 2024 kl 13.52
Stolheis
REKORDSESONG: Heiskortomsetningen har hatt en økning denne vinteren. Foto: Alpinco.
Lesetid: 2 minutter

Denne sesongen økte heiskortomsetningen med 9,2 prosent sammenlignet med forrige sesong skriver Norske alpinanlegg og fjelldestinasjoner i en pressemelding til Fri Flyt. Bransjen oppsummerer med at den totale omsetningen for vintersesongen endte på 1,95 milliarder kroner. Justert med en prisstigning på fem prosent, reflekterer dette en volumøkning på drøye fire prosent.

Norske alpinanlegg og fjelldestinasjoner

Bransjeforeningen Norske alpinanlegg og fjelldestinasjoner representerer 220 alpinanlegg og syv av de største destinasjonsselskapene i fjellene, som til sammen står for 99 % av heiskortsalget i Norge.

Denne sesongen starter vinteren tidlig med kulde. Dette ga gode forhold for snøproduksjon og en svært tidlig sesongåpning for alpinanleggene. Jevnt over holdt vinteren seg med gode værforhold og et jevnt påfyll av natursnø hos de aller fleste.

Generalsekretær for Norske alpinanlegg og fjelldestinasjoner, Camilla Sylling Clausen, sier at denne økningen de opplever gir viktige ringvirkninger for alpinnæringen og samfunnet.

– De mindre, ideelle og bynære alpinanleggene representerer en stor del av medlemsmassen vår, og som idrettsarenaer understreker de alpinanleggets betydning for rekruttering, folkehelse, samhold og inkludering i lokalmiljøer over hele landet, sier Sylling Clausen.

Camilla Sylling Clausen
Norske alpinanlegg i fjelldestinasjoner: Generalsekretær Camilla Sylling Clausen. Foto: Privat.
GOD START: Sesongstarten i alpinanleggene i Norge har vært veldig bra, mye på grunn av vanvittige snøforhold på Vestlandet, for eksempel i Hodlekve (bildet) Foto: Bård Basberg
Les også

Økt tilstrømning fra utlandet

Hos de større alpindestinasjonene har bransjen sett tydelige tegn på økt tilstrømning av utenlandske gjester fra nærmarkedene, særlig Sverige, Danmark og England står det i pressemeldingen fra Norske alpinanlegg i fjelldestinasjoner.

Etter tiår med store investeringer hos enkeltaktører, oppleves Norges alpindestinasjoner nå som stadig mer attraktive, moderne, godt utviklede reisemål, som tiltrekker seg flere og nye gjester hver vinter.

Juvass sommerski galdhøpiggen
Les også

Godt hjulpet av fokus på «ekte vinter» og snøsikkerheten i Norge – i tillegg til valutafordeler, har Norge nå virkelig tatt opp konkurransen med familiereisemålene i Alpene. Norsk vinter oppleves som eksotisk, og snø og alpint reiseliv har blitt en ettertraktet eksportvare.

– Det er virkelig moro å se den gode utviklingen, og fokuset til alle som jobber for å utvikle vintersesongen i Norge til å bli et foretrukkent reisemål for aktive ferier, sier Sylling Clausen.

stisykling alpene tips turtips terrengsykkel
Les også

Videre forteller hun at de ser en tydelig dreining nå som gir en forsterkning av Norge som merkevare for aktive familier med flere generasjoner som vil på ski.

– Nå ser vi frem til å jobbe med ringvirkningene av at Norge endelig har fått et alpint VM i Narvik i 2029. Sammen med Norges Skiforbund, reiselivsaktører, og alle som jobber for å fremme alpine aktiviteter, skal vi fortsette å bygge næringen, og spre skiglede og inspirere til en aktiv livsstil, avslutter Sylling Clausen.

REKORD: Etter 100 åpningsdager i strekk, blir det en pause frem til 14. september på Galdhøpiggen Sommerskisenter.
Les også
Hva synes du om denne saken?
Denne saken er skrevet av
Gjendine Eidslott
Journalist
Gjendine Eidslott har jobbet som journalist i Fri Flyt siden 2022. Hun har vært oppsiktsvekkende mange døgn blant spisse topper – både med og uten ski på bena. Gjendine er også interessert i klatring, sykling og andre former for friluftsliv. Har du en sak du tror Gjendine kan være interessert i? Send henne gjerne en e-post:
Publisert 20. juni 2024 kl 12.24
Sist oppdatert 20. juni 2024 kl 13.52
annonse
Relaterte artikler
annonse
REKOGNISERING: Benjamin Forthun og Christopher Lange har fått nyss i et felt med kampesteiner, der det muligens skal være mulig å ta seg ned med ski på bena. Gjennom en lang vinter med store snødump, ble det omsider mykt nok til å bryte seg på det vanvittige puteprosjektet på Vestlandet. Foto: Simon Sjøkvist
Benjamin Forthun og Christopher Lange

Topphemmelig putefest i vest

HELE FJØLA: Et lavtrykk fra nordvest gir påfyll av snø sør i Norge. Skjermbilde: Windy.com
Nytt lavtrykk fra nordvest

Venter 50 cm nysnø

SNØ: Yr.no har sendt ut farevarsel om store snømengder i Agder og på Østlandet nå på onsdag.
Full vinter på Østlandet og deler av Agder

Forventer over 30 cm snø

HOLDER SEG KALDT: I Trysil var det hvitt på trærne og minus tre grader tirsdag ettermiddag. Foto: Fredrik Ouren Jostad
Store temperatursvingninger mot jul

Mildvær på Østlandet - disse slipper unna

UTFORDRENDE: Alpinbransjen står ovenfor mange utfordringer, dersom de skal drifte anleggene både økonomisk og miljøvennlig. Foto: Fredrik Ouren Jostad
ENØK-tiltak i norske skianlegg

Krever avklaring om strømstøtteordning

Fri Flyt utgis av Fri Flyt AS | Postboks 1185 Sentrum, 0107 Oslo

Ansvarlig redaktør og daglig leder: Anne Julie Saue | Redaktør: David Andresen Vesteng | Journalister: Tore Meirik | Christian Nerdrum | Henning Reinton (magasinansvarlig)

Kommersiell leder: Alexander Hagen