Heiskortomsetningen i norske alpinanlegg slår alle tidligere rekorder. Bransjen økte heiskortsalget med 12% sammenlignet med forrige sesong.
– Vi har hatt svært god trafikk til nærmest alle våre medlemsanlegg, mye hjulpet av fantastiske snøforhold over store deler av landet. Ja, endelig en skikkelig vinter, sier Camilla Sylling Clausen, generalsekretær i foreningen «Norske alpinanlegg og fjelldestinasjoner».
Les også: Kjempeprosjekt i Hemsedal vekker bekymring
Bransjeforeningen Norske alpinanlegg og fjelldestinasjoner representerer 228 medlemmer, alpinanlegg og destinasjonsselskaper – som utgjør 98% av heiskortsalget i Norge.
Omsetningen basert på bransjens statistikkutvalg ender på 1,77 milliarder kroner (ekslusivt moms og Key Card-inntekter). Tar man høyde for en prisstigning på 5% blir volumøkningen 7%.

PUDDER: Det ble flere gode snødager enn normalt sesongen 22/23. Foto: Ola Matsson.
Les også: 7 skianlegg rett ved de største skidestinasjonene du bør besøke
Sylling Clausen fortsetter:
– Våre medlemmer har kjempet hardt de siste årene, og det ble ny usikkerhet omkring sesongstart, drift og økonomi da strømkrisen toppet seg i høst og hjelpetiltak ikke slo inn for alle.
– Det er krevende å planlegge for snøproduksjon når været og temperatur også er en usikkerhetsfaktor, og strømmen er kostbar. Så kom heldigvis både snø og kulde, og snøen fortsatte å lave ned som en ekstra stor gave. Noen anlegg fikk rekordmengder vi ikke har sett på 100 år!
Les også: Varmere vær og færre skidager

GENERALSEKRETÆR: Camilla Sylling Clausen. Foto: Privat.
Pssst: Her får du oversikt over skisteder og skidestinasjoner over hele verden.
Nedgang, tross rekordår
Selv om bransjen gjorde det bra, ble det tyngre for SkiStar. I rapporten for tredje kvartal kommer det fram at driftsinntektene endte på 1,4 milliarder svenske kroner, som er nedgang fra fjoråret da de hadde 1,5 milliarder. Driftsresultatet gikk ned 35 prosent og endte på 353,5 millioner kroner i år, sammenlignet med 546,7 millioner i fjor.
– Vi presenterer et kvartal med negativ utvikling og svakere resultat, samtidig som vi har økte kostnader. Da er det klart at man ikke er fornøyd, sier adm. direktør Stefan Sjöstrand til Finansavisen.
SkiStar hadde også en nedgang i resultat før skatt på over 40 prosent, sammenlignet med året før. SkiStar forklarer dette blant annet på bakgrunn av store engangsinvesteringer.
Ifølge Finansavisen forklarer SkiStar at vinteren var bra fram til uke 10, men at i starten av mars ble det tyngre. Dette på grunn av færre besøkende i anleggene, som resulterte i mindre inntekt på heiskort og overnatting.

GOD TRAFIKK: Det har vært svært god trafikk til nærmest alle medlemsannleggene til Norske alpinanlegg og fjelldestinasjon. Mye grunnet fantastiske snøforhold over store deler av landet. Foto: Ola Matsson.
Stor pågang
Norske alpinanlegg og fjelldestinasjoner skriver i en pressemelding at "Alpinanleggene er hjørnestensbedrifter i mange kommuner, og at flere har nå tatt et byks og kan presentere solid vekst. Vekst gir viktige ringvirkninger i kommunene og tilknyttede reiselivsnæringer."
Videre står det at "De større alpindestinasjonene opplevde god pågang av gjester fra utenlandske nærmarkeder, hjulpet av både kronekurs og mangel på snø flere steder i mellom-Europa. Glimrende forhold og etterlengtet vårskikjøring ga også svært god trafikk gjennom vinterferien og de viktige påskeukene."
– Det er bare å rette en stor takk til alle gjestene våre som kom ut i vinter. Vi gleder oss allerede til å åpne skiheisene igjen om 5-6 måneder, avslutter Sylling Clausen.
Snart sommerferie: Her er tips til ferie i Norge