Galdhøpiggen Sommerskisenter, Juvass

Galdhøpiggen Sommerskisenter Juvass

Vi kaller det bare Juvass, men det heter altså Galdhøpiggen sommerskisenter, eller GPSS. Vår guide gir deg alt du trenger å vite.

Sist oppdatert: 12. juli 2023 kl 06.00
Juvass sommerski galdhøpiggen
Du står ski på breen som leder rett ned og inn i innsjøen som breen har laget på Juvass. Foto: Martin I. Dalen
Lesetid: 3 minutter

Sommerskisenteret med den lengste sesongen finner du ved foten av Galdhøpiggen, ovenfor Lom. Trekket ligger oppe på 1850 m.o.h. på Vesljuvbrean. Klikk her for våre Fri Flyt-guider til norske skisteder!

Her finner du både park og grupper med idrettslag som kommer fra hele Europa for å trene på å kjøre porter. Du kan også bruke breen til randonee, eller som utgangspunkt for lengre topptur.

Løypekart og snøforhold

løypekart galdhøpiggen sommerskisenter juvass
Dette er det nærmeste vi kommer et løypekart når vi spør Juvass om et.

Galdhøpiggen sommerski følger det enkle prinsippet «bare et trekk oppå en bre», og har derfor ikke engang laget løypekart for å gi inntrykk av noe annet. 

Juvbreen har 1 heis, og 1 nedfart fordelt på 25 traseer.

Men det har altså sin sjarm, og går fra hele 1850 til 2200 m.o.h. og nesten toppen av Galdhøe - Norges 25. høyeste fjell! Det er en god mengde høydemeter.

Park er svært varierende. Når det er bra, får du parklinje med tre-fire store hopp og noen rails. Skal du jibbe på sommeren er det jevnt over bedre å dra til Folgefonna.

Det er en varmestue i bunnen av bakken med enkel servering.

Her er Fri Flyt sitt alltid oppdaterte snøvarsel for Juvass / Galdhøpiggen sommerskisenter. 

Offpiste og topptur

Det er ikke lett å gjemme bort en hemmelig pudder-stasj på en isbre, men heisen betjener ikke hele breen. På dager med ny snø, kan du faktisk pumpe litt pudder likevel!

Særlig lengst nord på breen, lang travers ski venstre fra toppen, kan du få litt mindre rørt terreng. Pass så du ikke havner nedi brefallet og innsjøen i bunnen av breen, så hold mot høyre.

Toppturer på og rundt Galdhøpiggen er mulig, men vi må særlig trekke frem Nyskridugrove - en helt spesiell linje nærmest direkte nordover fra topp-punktet på heisen.

Fri Flyt - reportasjer

Merk at GPSS ofte stenger en periode på sensommeren og gjenåpner i oktober.

Vi har et langt intervju ute med drifter og eier av galdhøpiggen sommerskisenter her.

Høgruta Jotunheimen Jotunheimen går forbi, over Galdhøpiggen og storbror Storjuvbreen.

Her er alle sakene vi har skrevet om Juvass og GPSS tidligere.

Har du noen tips som ikke er med her? Har du vært i anlegget og tatt noen fine bilder? Send oss gjerne det du har på nett@friflyt.no!

Reise, fritid og overnatting

En halvtime fra Lom, rett opp på Norges høyrstliggende bilvei, finner du skitrekket like inntil Juvasshytta. Her finner du anlegget på google maps.  

Veien opp fra campingen er privateid. Når du passerer Raubergstulen må du betale for passering på kortautomat. Det kan bli kaldt og glatt, også midt på sommeren, så ta med autosokk eller kjetting!

Juvasshytta byr på overnatting og fasiliteter, Raubergstulen likeså. For øvrig pleier et stopp på bakeriet i Lom å være obligatorisk for mange! 

Galdhøpiggen sommerskisenter Juvass

gpss.no

61 21 17 73

Antall heiser: 1

Nedfarter: 3

Høydemeter: 350 m

Heiskort: 330 kroner

Hvor: 34 km fra Lom, 382 km fra Oslo, 343 km fra Bergen og 312 km fra Trondheim

Publisert 15. oktober 2021 kl 12.00
Sist oppdatert 12. juli 2023 kl 06.00
annonse
Relaterte artikler
annonse

Fri Flyt utgis av Fri Flyt AS | Postboks 1185 Sentrum, 0107 Oslo

Ansvarlig redaktør og daglig leder: Anne Julie Saue | Redaktør: David Andresen Vesteng | Journalister: Tore Meirik | Christian Nerdrum | Henning Reinton (magasinansvarlig)

Kommersiell leder: Alexander Hagen