Juvass er et langt mer brukt begrep enn det mer langtekkelige Galdhøpiggen sommerskisenter – ja, skisenteret kaller seg Juvass selv også – men som Fri Flyt fikk klargjort i en e-post i 2012: Det er ingenting som heter Juvass.
Men Galdhøpiggen sommerskisenter ligger like ved Juvasshytta, og isbreen med den sommeråpne heisen heter Vesljuvbrean.

SOMMERPUDDER: Sånn kan det være på Galdhøpiggen sommerskisenter. Dette bildet er tatt i slutten av mai, og viser Henrik Ulleland som er ganske fornøyd med at han tok turen til Juvass denne sommerdagen. Foto: Tore Meirik
Her er det du trenger å vite for å nyte seinsommeren og høsten på sommerski – enten du kaller det Juvass eller Galdhøpiggen sommerskisenter:
Lom i Gudbrandsdalen er det nærmeste tettstedet, og hit kommer du deg temmelig enkelt med buss. Men fra Lom og opp til sommerskisenteret er det omtrent 45 minutter å kjøre, og da trenger du bil – dermed er bil det klart enkleste måten å oppleve Juvass på. Sykkel er også et alternativ, men da skal du jaggu være sprek og motivert. Passering av bommen ved Raubergstulen koster noen kroner.
PS! Det er tusen, bratte høydemeter fra Bøverdalen og opp til skisenteret.
Mange bor i Lom når de besøker Juvass. Det innebærer en times biltur opp til skisenteret, men hakket mer muligheter for både sosialisering og aktiviteter på ettermiddagene og kveldene. Nordal turistsenter er en klassiker, men også Fossheim hotel og Lom apartment er fine alternativer.
I Bøverdalen finner du Røisheim hotel, Elveseter hotell, Uppigard Galde, Bakkeberg og flere andre campingplasser og mindre overnattingssteder.
Nærmere skisenteret ligger Storhaugen, et par kilometer opp meter fra Galdbygde, hvor veien til Galdhøpiggen sommerskisenter svinger av fra Sognefjellsvegen. Lenger opp ligger Raubergstulen, knappe 20 minutters kjøring fra skisenteret. Øverst er Juvasshytta, som ligger et steinkast fra skisenteret.
Galdhøpiggen sommerskisenter består av en heis som ligger på Vesljuvbrean. Den første heisen ble bygd i 1986.
Den viktigste kundegruppa er alpinister på trening, så regn med at du må dele både heisen og bakken med folk i fartsdress.

SOMMERSKI: På Galdhøpiggen sommerskisenter kan du kjøre pudder på høsten og sløsj på forsommeren – slik Erlend Sande gjør her. Foto: Tore Meirik
Høydeforskjellen er 350 meter, og det er ei preppa løype. Men det er gode muligheter for fin skikjøring nokså langt til begge sidene av heisen. Terrenget er jevnt og forutsigbart. På skikjørers venstre side er de beste offpistmulighetene med heisen som utgangpunkt.

DEN GANG DA: Terrengparken på Juvass under Quiksilvercamp i 2011. Foto: Tore Meirik
Juvass åpner vanligvis midt i mai og holder heisen gående til de første vinterskianleggene åpner på høsten. Noen ganger må de stenge midt på sommeren hvis blåisen smelter fram.
Juvasshytta og sommerskisenteret er et fint utgangspunkt for å gå på Galdhøpiggen (2 469 moh), Norges høyeste fjell. I første halvdel av sommeren kan turen vanligvis gås greit med ski. Merk at du må over Styggebreen, som har dype bresprekker. Mange går på Piggen fra Juvasshytta med guide. Turen er omtrent 600 høydemeter.
Det er mange andre topper i området, men sommerstid er de fleste greiest å nå uten ski.

GALDHØPIGGEN: Erlend Sande setter en fin sving på sin sommersnø med Galdhøpiggen i bakgrunnen. Foto: Tore Meirik
Nyskridugrove er ei lang og bratt linje som vanligvis har snø langt ut på sommeren. Du når linja ved å gå nordover fra toppen av heisen, forbi Kjelen, og mot Mytingsfjellet. Linja er bratt i starten, og temmelig lang. Du kommer ned på setra Mytingje, hvor du må ha skyss tilbake.

STOR LINJE: Erlend Sande i aksjon i øvre del av Nyskridugrove. Foto: Tore Meirik
Du kan ta deg et besøk inne i breen på Juvass, rafting, juvvandring, klatring i Lom, skating, fottur eller en bolle på Lom bakeri. Lom har noe for de fleste smaker, inkludert isbar.