– Ja, terrenget er bratt nok til at det kan løsne skred der, men trafikken er såpass stor og skogen så tett at det i realiteten ikke er risiko for snøskred der. På generelt grunnlag opplever jeg prosesser hvor det konkluderes med skredfare for ganske tilfeldige og ofte kun basert på datagenererte bratthetskart, sier Aamot.

Annonse

Advarer mot utbygging

Han har sittet fire år i Hemsedal kommunestyre for den lokale bygdelista, som har av fire av 17 representanter. Aamot er også tindevegleder og en temmelig kjent figur i det norske ski- og frikjøringsmiljøet.

STRIDENS KJERNE: Frikjøringsområdet Totteskogen i Hemsedal trues av hytteutbygging. Arkivfoto: Kalle Hägglund
STRIDENS KJERNE: Frikjøringsområdet Totteskogen i Hemsedal trues av hytteutbygging. Arkivfoto: Kalle Hägglund

– Man kan ikke ta for gitt at utviklere som øyner stor gevinst også har tenkt langsiktig. Derfor er det veldig bra at folk benytter seg av høringsrunden, særlig i dette tilfellet hvor det er snakk om å berøre et område som er kjernen i hvorfor Hemsedal tiltrekker seg mange skientusiaster. Vi må ta vare på fri natur, særlig så nær utbygde områder. Tiden er inne for å holde igjen på de store inngrepene i naturen, hvis ikke tar man livet av nettopp det som gjør at folk vil besøke Hemsedal i utgangspunktet, noe denne saken er et eksempel på, sier Aamot. 

– Ja takk, begge deler

En annen i Hemsedal med både politiske ambisjoner og erfaring fra skisenteret er Andreas Smith-Erichsen. Han har vært daglig leder i Skistar Hemsedal, og er Høyres ordførerkandidat i høstens valg.

– Både frikjøring og utvikling av fritidsboliger er viktig for Hemsedal. Derfor ønsker vi utbyggingen i Tottelia velkommen, men det er viktig at den gjøres på en bra måte. Det er ikke snakk om det ene eller det andre her, jeg mener man enkelt kan si ja takk til både hytteutbygging og frikjøring i Totteskogen – hvis man gjør de rette valgene, noe jeg stoler på at styrende organer i Hemsedal vil evne å gjøre i godt samarbeid med utbyggerne, sier Smith-Erichsen.

Samtidig sier han det er viktig med et visst  volum på denne utbyggingen, fordi Tottelia krever store infrastrukturinvesteringer for å settes i gang.

– Hemsedal trenger utvikling av flere fritidsboliger, sier han.

HØYRES ORDFØRERKANDIDAT: Tidligere Skistar Hemsedal-sjef Andreas Smith-Erichsen. Arkivfoto: Preben Stene Larsen
HØYRES ORDFØRERKANDIDAT: Tidligere Skistar Hemsedal-sjef Andreas Smith-Erichsen. Arkivfoto: Preben Stene Larsen

Les om Hemsedal beste offpistkjøring her - inkludert Totteskogen!