Det planlegges en storstilt utbygging av området under Totteskogen i Hemsedal. Dette er området på skikjørers høyre for 8-seters stolheisen Hollvin Express – et område som er svært lett tilgjengelig med mye fin skogskjøring. Men for at den planlagte utbyggingen skal godkjennes i kommunens reguleringsplan må området sikres mot snøskred, noe som i praksis betyr opparbeidelse av støttebein (små skredgjerder) og planting av skog i Totteksogen.

Les mer om frikjøringsmulighetene i Hemsedal her!

Annonse
PLAN: Dette området berøres av utbyggingsplanene. Illustrasjon fra Skred AS
PLAN: Dette området berøres av utbyggingsplanene. Illustrasjon fra Skred AS

Dette har satt sinnene i kok blant frikjørere i Hemsedal, som har startet denne underskriftskampanjen for å stoppe utbyggingen. De skriver:

«Løsningen som planforslaget anbefaler vil umuliggjøre alle former for frikjøring i den aktuelle fjellsiden. Totteskogen er et svært populært, fantastisk moro og heisnært frikjøringsområde med uerstattelig verdi for Hemsedal som skidestinasjon. Det er frikjøringsområdene i Hemsedal som gjør oss unike i forhold til andre skidestinasjoner. Bygges denne fjellsiden ned, vil vi aldri få mulighet til å omgjøre inngrepene. Hemsedal må i fremtiden også verne om sine heisnære frikjøringsområder. Nye reguleringsplaner må alltid vurdere hvilken konsekvens reguleringen kan ha for frikjøring i Hemsedal.»

Utbyggerne, Totten Utvikling AS i samarbeid med Skistar, mener på sin side at tiltakene vil gjøre skikjøringen i Hemsedal bedre, og skriver dette i Planbeskrivelsen:

– Både langrennstilbudet og alpintilbudet blir forbedret gjennom utbygging av planen fordi det blir permanent sammenheng i alpintilbudet fra sentrum til skisenteret uten bruk av kjøretøy.

Selve skredsikringen beskrives slik:

– For å kunne bygge i hele område FT1, FT2, K1 og K2 må det gjøres noen tiltak i utløsningsområdet oppe i lia. Skred AS har vurdert at planting av skog, samt etablering av støttebein vil gi tilstrekkelig sikkerhet for tenkt utbygging.

Les hele skredsikringsrapporten her.

STØTTEBEN: Slike støtter er ment å brukes for å skredsikringsarbeidet i Totteskogen. Illustrasjon fra Planbeskrivelsen.
STØTTEBEN: Slike støtter er ment å brukes for å skredsikringsarbeidet i Totteskogen. Illustrasjon fra Planbeskrivelsen.