Lagmannsretten opprettholder straff mot Skistar, Hemsedal

Tapte ankesak - må betale 5,5 millioner ulykke

Lagmannsretten har funnet Skistar skyldig etter tiltalen. En kvinne omkom etter skadene hun pådro seg etter kjøring i alpinanlegget.

Sist oppdatert: 24. august 2023 kl 14.15
BOTEN BLIR STÅENDE: Skistar, eieren av alpinanleggene både i Trysil og Hemsedal, er dømt til å betale en foretaksstraff pålydende fem millioner kroner i lagmannsretten. Bildet er ment som illustrasjon og har ingenting med den aktuelle saken å gjøre.
BOTEN BLIR STÅENDE: Skistar, eieren av alpinanleggene både i Trysil og Hemsedal, er dømt til å betale en foretaksstraff pålydende fem millioner kroner i lagmannsretten. Bildet er ment som illustrasjon og har ingenting med den aktuelle saken å gjøre.
Lesetid: 3 minutter

I 2021 ble Skistar, selskapet som eier blant annet alpinanleggene i Trysil og Hemsedal, ilagt en foretaksstraff på 5 millioner kroner etter en dødsulykke i sistnevnte anlegg.

Ulykken skjedde da en kvinnelig skikjører var på vei ned mot heisområdet i forbindelse med NM i alpint i 2019.

Kvinnen kjørte utenfor kanten av et kunstig snøplatå som var bygget blant annet på grunn av TV-produksjon under mesterskapet. Hun kjørte utfor en flere meter høy kant og slo hodet i trafostasjonen i bakkant.

I etterkant har Skistar fått kritikk for dårlig merking av det aktuelle området.

Døde tre dager senere

Ulykken skjedde den 20. mars 2019, rundt klokka 17:50. Kvinnen ble fraktet til Oslo Universitetssykehus Ullevål med omfattende hodeskader, og døde tre dager senere.

Skistar tapte saken da den kom opp i tingretten i fjor vår. Foretaksstraffen ble anket, men nå har lagmannseretten kommet til samme konklusjon.

Det melder rett24.no.

Skistar er etter tiltalen dømt for uaktsomt drap etter ulykken med dødelig utfall. Foretaksstraffen blir stående fra tidligere rettsrunder, i tillegg må eieren av alpinsenteret betale 125 000 kroner til hver av foreldrene.

Foreldrene er også tilkjent erstatning for økonomisk tap. Etter behandlingen i lagmannsretten har nå saksomkostningene nå steget til 240 000 kroner.

Mener området var for dårlig sikret

Lagmannsretten legger til grunn for dommen at de ikke mener Skistar har gjort nok for å sikre det aktuelle området i forbindelse med NM i Alpint.

«Lagmannsretten tar utgangspunkt i at det var en klar forventning om at Skistar som eier av alpinanlegget, etablerte sikringstiltak som reduserte sannsynligheten for ulykker knyttet til den risiko for fare som trafobygget – sett i sammenheng med en visuelt lite synlig snøkant og en kraftig helning mot trafobygget – representerte i det aktuelle nedfartsområdet. Denne klare forventningen fremgår av reglene for sikkerhet i alpinanlegg som følger av produktkontroll-loven og internkontrollforeskriften (..) Etter lagmannsrettens syn har ikke Skistar oppfylt denne forventningen», heter det i dommen.

Skistar har nå mulighet til å ta saken videre til Høyesterett for en endelig avklaring.

Overfor rett24.no uttaler forsvarer Anders Brosveet på Skistars vegne at det kan være aktuelt å ta saken videre.

– Det er for det første vurderingen av om uaktsomheten omfattet dødsfølgen, dernest vurderingen av om uaktsomheten var grov, og til sist hvorvidt feilvurderinger foretatt av ledere på lavere nivåer i organisasjonen kan danne grunnlag for oppreisningsansvar etter det såkalte organansvaret, sier Brosveet.

Fri Flyt har gitt destinasjonssjef Andreas Smith-Erichsen mulighet til å kommentere saken. Han henviser videre til advokat Anders Brosveet i Advokatfirmaet Elden.

Publisert 24. august 2023 kl 13.10
Sist oppdatert 24. august 2023 kl 14.15
annonse
Relaterte artikler
mann foran skisenter og tråkkemaskin
Satser på å kjøre skiheisene 17. mai - og helgen etter

Solheisen holder åpent

THE 90s: Thomas, George og David tidsriktig antrukket på toppen Lille Matterhon april 1998. Foto: Kenneth Erlandsen
Et lykkelig samlivsbrudd

Et lykkelig samlivsbrudd

APPELSINPAUSE: Are Tallaksrud og Torkel Karoliussen rakk fem turer på 700 høydemeter i løpet av dagen. Foto: Are Tallaksrud
Mens lavlandet tiner, finner Torkel og Are godsakene

Pudder i Hemsedal: – Det var en 10/10 dag

TERRENGFELLE: I det heisnære offpisteområdet Djeveldalen i Hemsedal har det på to år skjedd to dødsulykker. Dette bildet er tatt etter skredene som krevde ett liv nyttårsaften 2022. Foto: Markus Landrø/NVE
Dødsulykken i Hemsedal

Derfor skiltes ikke Djeveldalen

6-SETER: Første åpningsdag for Lodge Express-heisen i Hemsedal er fredag 15. desember. Foto: Skistar
Åpning av den nye 6-seteren

– Flyten blir bedre

POWSURF I SOLHEISEN: Torkel Karoliussen koser seg med nysnø i Hemsedal. Foto: Are Tallaksrud
14 centimeter nysnø

Powsurf i Solheisen

annonse

Fri Flyt utgis av Fri Flyt AS | Postboks 1185 Sentrum, 0107 Oslo

Ansvarlig redaktør og daglig leder: Anne Julie Saue | Redaktør: David Andresen Vesteng | Journalister: Tore Meirik | Christian Nerdrum | Henning Reinton (magasinansvarlig)

Kommersiell leder: Alexander Hagen